Beantwoord

Extra decoder en PLC

  • 28 December 2015
  • 49 reacties
  • 1102 Bekeken

In maart dit jaar ben ik overgestapt van Scarlet naar Proximus. Enkel de decoder en modem werden vervangen. De PLC (wit met 3 lichtjes) bleven behouden.
Toen we melding kregen dat onze lijn nu ook meerdere televisietoestellen aankon, besloten we onze zoon ook tv in zijn kamer te geven. Dus een bijkomende decoder en 1 plc gekocht (ook een wit bakje met slechts 1 lichtje). We krijgen de tv echter niet opgestart. Telkens weer 'Error 2' controleer de verbinding met de modem...
Vanmorgen dus een uurtje aan de telefoon gehangen om het probleem opgelost te krijgen. Uiteindelijk kregen we een foutcode en de raad om met onze plc's naar een proximus-shop te gaan om deze te ruilen. Toen we dat probeerden, had de winkelierster weinig begrip. We hadden de fakturen niet meer, dus kon er niet geruild worden. Pas achteraf bedachten wij dat de oude Scarlet-PLC's (nog met logo belgacom) misschien niet compatibel zijn met de nieuw aangekochte. Zou ik nu echt nog een nieuw stel PLC's moeten kopen????
icon

Beste antwoord door ThomasP 28 December 2015, 19:23

Bekijk origineel

49 reacties

Inderdaad het is pas als je ze in huis gehaald hebt dat je weet wat je in huis gehaald hebt 😉 en niks gaat boven een utp kabel, ik had eerst ongeveer een jaar geen last van die plc's en dan begon het ineens en ik heb het nooit in orde meer gekregen, zelf had iemand van onze club die in een elektronica zaak heeft , en heel veel van die spullen al geplaatst heeft en ervaring heeft met plaatsen van plc's, komen zoeken met een soort spectrumanalyzer en volgens hem zat er teveel spikes/stoorsignalen op het net 's avonds, trouwens mijn gebuur heeft ook plc's en af en toe eens korte freezing van het beeld en ook 's avonds, in de dag heeft hij dit nog nooit vastgesteld.
Reputatie 3
Badge
Zoals reeds aangehaald lijkt een storingsbron het meest waarschijnlijke.
Van de verschillende storingsbronnen zijn dimmers de grootste boosdoeners. Heb je toevallig geen dimmer staan om wat sfeerverlichting te geven?

In de garage zat de 'zender' op een verdeelstekker met overspanningsbeveiliging. Die heb ik nu weggewerkt. In de laatste 2 uur slechts 2x een hapering gehad. De 3° develo (en 2° tv = decoder) zijn momenteel niet aangesloten. Morgen ga ik die proberen op te starten.
Wat de dimmer betreft : er zit een dimmer in de lichtschakelaar, maar dat is een ander circuit. Er zijn 2 staanlampen met dimmer, maar die waren er voordien ook al. Niettemin probeer ik ze één voor één elimineren. Wordt vervolgd 😃 Er is al wat beterschap.


Hier lees ik al een deel problemen.

Je moet de zender altijd rechtstreeks in een vrij stopcontact steken, nooit in een verdeeldoos. Daarop steek je dan een verdeeldoos waarop je de router, eventuele andere zaken in de buurt aansluit. Is dit een dubbel stopcontact, laat je 1 stopcontact vrij. De ontvanger plaats je vervolgens in een vrij stopcontact en eventueel daarop weer een verdeeldoos en doe vervolgens een handshake (op huisje drukken op ontvanger, vervolgens op knopje drukken binnen 2 min). Als die stappen uitgevoerd zijn zal er connectie zijn. Plaats vervolgens de derde adapter onder dezelfde omstandigheden als hierboven vermeld. Doe dan een handshake (knopje 3de adapter indrukken, vervolgens binnen de 2 minuten knopje 2 adapter indrukken). Binnen de 2 minuten zullen alle 3 adapters nu gesynchroniseerd zijn.

Wat moet je zeker vermijden:
- Dimmers in stopcontacten die in dezelfde kring zitten
- Bij dubbele stopcontacten, storingsbronnen naast de Devolo aansluiten
- De Devolo adapters NOOIT in een verdeeldoos gebruiken

Verlichting geeft geen storing op de Devolos omdat deze simpelweg in een andere kring zitten.

Je moet de storingsbron zoeken in dezelfde kring (vb. als je 1 adapter aansluit in de leefruimte, alles dat op diezelfde zekering zit controleren)

De reden waarom de adapters 's avonds vaak minder datarate halen is heel simpel: 's avonds wordt het elektriciteitswerk meer belast.

Hopelijk heb je er iets aan.

Mvg
helaba verlichting die op een andere kring zitten maar niet bij iedereen hé en die geven stoorsignalen zelf door op de andere kringen kan je duidelijk zien in het spectrum, maar meer verzwakt dan dat die wel op de zelfde kring zitten

FEI: waar je moet op letten staat ook hier => stoorbronnen
Reputatie 3
Badge
Verlichting geeft in geen geval storing op de PLC adapters in die mate dat het beeld onderbroken wordt... Een storingsvrij net bestaat echter niet maar dat is met UTP net hetzelfde. Daar zitten ook storingen op en daar gaan ook pakketten verloren... Om nog maar te zwijgen van de haperingen door de Proximus software, decoders, routers,...

Die adapters werken mits juist gebruik even goed of beter dan die bridges...
Dat heb ik met TL lampen met mijn eigen ogen vastgesteld en de technieker heeft dit met zijn spectrumanalyzer ook duidelijk vastgesteld na vervanging was dat probleem ook van af en toe blokjes krijgen in beeld verdwenen.
Ik begin je op den duur je te verdenken dat je PLC's verkoopt 😉 :-))
Ik heb hier op het forum zelf ooit eens uit een artikel van de constructeurs van devolo zelf geciteerd en die hebben zelf toegegeven dat het niet altijd honderd procent kon op rekenen en uit zijn eigen mond kwam de uitspraak dat utp kabel nog altijd het zekerste is, of die ondertussen buiten gevlogen is dat weet ik niet :-))
Reputatie 3
Badge
Het is geen kwestie van dat er in 1 specifiek geval storingen door een TL de boosdoener waren maar dat kan evengoed met UTP voorvallen (elektrische kabels te dicht bij UTP,...). Als iedereen miserie zou hebben zou zoiets niet verkocht worden.
Ook stel ik mij vragen hoe uw TL lamp haperingen kan veroorzaken op uw Devolo. Tenzij die TL via een stopcontact is afgetakt en niet op uw lichtkring hangt. Storingen ok maar effectief haperingen?!

Ikzelf heb geen ervaring met die toestellen dat Proximus verkoopt maar degene die ik heb werken feilloos.

Als je uiteraard al begint met een Devolo in een verdeeldoos naast een dimbare Ikea lamp (bij wijze van spreken) te steken ben je Niet goed bezig.

Dat is hetzelfde als een WiFi bridge achter een betonnen muur van 90cm dik hangen...

Perfectie bestaat niet!
Bedankt voor je reactie. Mag ik nog één keer de situatie schetsen. Tot 2 weken terug werkte de televisie probleemloos, met een PLC in de verdeeldoos met vermogensbeschermer. De andere plc in een verdeelddoos met schakelaar. (dat was het oude type wit met 3 lichtjes). Bij navraag in de proximuswinkel bleek dat we slechts één decoder moesten bijkopen en een decoder huren voor een 2de televisie. Na installatie pakte dat niets aan. Misschien een slechte devolo. Maar in de proximuswinkel werd me verzekerd dat daar niets mis mee kon zijn. Het was splinternieuw. Probeer eens met 2 nieuwe extra, zodat het allemaal dezelfde zijn. Na installatie krijgen we tv1 opgestart. met tv2 erbij volop problemen (storingen). Daarna hebben we tv2 volledig afgekoppeld. Een nieuwe zuivere stroomtoevoer voor TV1 en devolo 1 + devolo 2. Dat gaat nu naar behoren. TV2 met devolo 3 blijft aandringen dat er geen verbinding is met de modem. Ik heb de decoders nog niet gewisseld. Misschien is er wel iets loos met de ingang van decoder 2. Maar mijn huisgenoten zeggen nu : blijf eraf terwijl het goed gaat met TV1.
Ik laat het aan KevinJess verder met je oplossen.
Hopelijk komt het goed, veel succes.
Ik laat het aan KevinJess verder met je oplossen.
Hopelijk komt het goed, veel succes.

Elsa, ik heb je bijdragen erg gewaardeerd. Sorry als ik dat niet liet blijken. Na het weekend zijn de kinderen terug naar school en kan ik weer een en ander uittesten. Eerste zaak is die ene PLC laten ruilen en informeren naar omschakeling wifi-bridge indien geen voldoening. (tussendoor even de decoders wisselen....in laatste instantie, de oude bestaande telefoonlijn (laten)omschakelen naar een VDSL stekker en tv2 met de kabel laten werken. Hopelijk binnenkort goed nieuws.
Neen Peter dat heb ik zeker niet bedoelt maar ik heb dus gezegd wat ik wel allemaal zelf vastgesteld heb eb waar de problemen zaten bij mij en ik besluit dus uit wat Kevin zegt dat hij er blijkbaar van overtuigt is dat het met PLC's moet kunnen werken, dus laat ik het verder aan hem over om verder naar de oplossing te werken, en meer wil ik daarmee niet zeggen. Hopelijk heb je meer geluk dan ik want het heeft bij mij nooit echt optimaal gewerkt met 1 decoder wel maar niet met twee.
Nu heb ik maar één decoder meer in dienst de tweede was nog een tij in dienst als test, en heb nu zelf alles draadloos buiten gezwierd, en een utp kabel bijgelegd, niettegenstaande het wel goed werkte met wifi-bridges (2 decoders)
Dus ik hoop inderdaad voor u dat het goed nieuws wordt 🙂
Reputatie 7
Badge +3
Een VDSL stekker plaatsen is niet moeilijk. Dat kan je gerust zelf doen. Is je binnenbekabeling nog OK ? Daar kan het ook aan liggen. Wij hadden de binnenbekabeling in de kelder liggen. Toen we die tegen het plafond opgehangen hadden, was het beeld ook veel beter. (vocht in de kabel). Als het te doen is, zou ik altijd voor een vaste kabel gaan ipv met PLC te werken. Hier hebben we nog een ruckus, maar die moeten we ook regelmatig eens uittrekken.
Het goede nieuws was ook weeral voorbarig. Na 21U kwam de ene storing na de andere..... Vroeg gaan slapen vanavond.
Heb je echt geen mogelijkheid van een utp kabel bij te trekken in een bestaande buis, ik weet het is niet altijd evident, ik heb dit in de zelfde buis bijgetrokken waar de coax kabel in ligt van vroeger nog toen ik bij Telenet was.
Natuurlijk moet je dan zelf wel de utp stekkers (RJ45) er zelf op klemmen met een utp tang.
Want dan heb je maar één decoder meer dat je moet voeden via PLC
Of je modem bij één decoder plaatsen en de verbinding met de intro NTP2007/TF2007 tot aan je modem met gewone telefonie kabel verbinden die is gemakkelijk in een buis ergens bij te trekken mss ligt er al een buis voor je telefoon, waar je RJ11 stekkers opzet .
Enfin misschien krijg je het toch nog in orde morgen met de plc's na wat nachtrust ;-)) is natuurlijk de gemakkelijkste oplossing en kan Kevin nog enkele suggesties doen om het toch met je plc's in orde te krijgen.
Licht in de duisternis. Na omruiling van één PLC en het overbruggen van een stopcontact, werken de 2 TV's met de 3 PLC's. Nu nog uitzoeken wat precies voor de storing zorgt. Ik heb gisteren reeds alles in de keuken kunnen liquideren, dus het komt van ergens anders. Voorlopig laat ik een verlengkabel liggen naar de ene tv, tot ik weet welk apparaat voor de storing zorgt. Het begon vanavond toen de zoon via de garage binnenkwam, met zijn elektrische fiets. Toeval? Zijn fiets was niet aangesloten om te laden.
Is het automatische poort met afstandsbediening mss want dit heeft mij ook iemand eens verteld dat hij daardoor storingen kreeg.
Reputatie 3
Badge
Probeer is alle PLC adapters een reset te geven. Steek dan de basisadapter in een vrij stopcontact en sluit dan je modem aan. Vervolgens sluit je de 2 de adapter aan en doe een handshake (normaal huisje indrukken op adapter en dan knopje zijkant of voorkant basisadapter) Dit om je elektriciteitsnet te encrypteren... Vervolgens sluit je de derde adapter aan en doe een handshake (huisje indrukken op derde adapter en vervolgens naar uw tweede adapter om daar ook het huisje in te drukken) basisadapter moet je dan niet meer indrukken. Na dit alles is alles beveiligd en zou dit moeten werken.

Tracht ook niks in verdeeldozen,... te steken en bij dubbele stopcontacten storingen uit te sluiten.

Als dit alles correct uitgevoerd is zou het moeten werken tenzij er echt iets mis is op uw elektriciteitsnet

Storingen ga je altijd hebben maar dit mag er niet voor zorgen dat uw datarate verstoord geraakt. Die zal enkel verlagen...

Miss een domme vraag maar werkt alles perfect met een UTP kabel? De problemen zouden ook in uw Bbox kunnen zitten (drops op de lijn, probleem switch Bbox,...)
En welke kabels gebruik je tussen decoders en plc en en plc en router? Minimum CAT5e UTP maar nog beter is CAT5e FTP (afgeschermd) of een CAT6 kabel

Ikzelf heb overal CAT6 Gebruikt!
Die test stel ik altijd aan iedereen voor om bij problemen, als je draadloze oplossingen hebt, deze gewoon tijdelijk te overbruggen met een lange utp kabel die je gewoon over de grond aanlegt om zo 100% zeker te zijn dat al dan niet van de draadloze toestellen komt en voor die test (tussen modem en decoder) is een cat5e echt wel voldoende.
Reputatie 3
Badge
Nog een vraagje... Wat is uw profiel bij Proximus? Miss scheelt er iets op de lijn zelf? Repairprofiel?

Maar zoals Elsa zegt. Probeer is een UTP kabel als het niet lukt na bovenstaande tips...
Nu komt mijn domme kant boven. Wij hebben geen elektrische poort. Ik gebruik tussen modem en plc en tussen plc en decoder de meegeleverde kabels. Ik weet echt niet of dat UTP of wat dan ook is. Ik heb nog een oude telefoonverlengkabel op haspel liggen. Daarmee misschien eens proberen. Maar is er een verschil tussen een VDSL stekker en een telefoonstekker? Mag ik de VDSL stekker uit de garage, in het telefoonstopcontact van de living inpluggen?
Reputatie 3
Badge
Ik weet niet zo goed wat je bedoelt. In theorie zou uw ideale situatie als volgt moeten zijn:

- Telefoonpaar van Belgacom / Proximus komt binnen in de woning:
1. Dit gaat rechtstreeks naar een aansluitingspunt NTP
2. Dit gaat naar een aansluitpunt LTP en van daaruit via een VVT (telefoniekabel) naar een NTP => hier wordt ook vaak een UTP kabel voor gebruikt doch is niet voorgeschreven

- Vervolgens wordt er een VDSL splitter op de NTP geplaatst (dit is een zespolige adapter).
- Van hieruit (in de adapter) vertrekt er een kabel RJ11 (zwart/blauwe kabel meegeleverd met BBOX) naar de modem/router BBOX2 of BBOX3
- Als dit allemaal correct is heb je reeds DSL signaal en zal je internet binnenkrijgen

- Indien je meerdere telefoonaansluitingen hebt in de woning, dient er vanaf de NTP VVT kabel naar uw telefonieaansluitingen te lopen.
- Ook kan je een telefoon rechtstreeks inpluggen via een RJ11 kabel in de NTP

Dan een UTP kabel:
- Dit betreft een standaard netwerkkabel met RJ45 aansluiting.
- afkorting staat voor unshielded twisted pair (niet afgeschermd)
- De kabels die meegeleverd zijn met decoders en PLC zijn vermoedelijk UTP kabels van het type cat5e = juiste kabels

Als je Belgacom LTP, Belgacom NTP en UTP kabel is intypt in google kan je de verscheidene zaken visualiseren

Ik vermoed dat in uw geval het nog om een oude installatie gaat en het probleem misschien in uw binnenbekabeling zit en neen in geen geval de VDSL splitter weghalen. Die scheidt namelijk de data met de telefonie. Een simpele telefoonstekker geeft u gewoon kiestoon.
@Peter, Voor de aansluit doos NTP2007 van Proximus + vdsl filter(TF2007) hier
van op de filter TF2007 vertrek je met telefonie kabel (VVT) waarop RJ11 stekkertjes staan naar je bbox
van je bbox vertrek je met utp kabel (bv.type Cat5e) waarop RJ45 stekkers staan naar je decoder, tenminste als je met geen PLC's werkt tussen bbox en decoder, want dan ga je met utp van bbox naar PLC en van andere PLC met utp naar decoder.
VVT telefonie kabel
NB: ipv VVT telefonie kabel wordt er soms ook met utp kabel gewerkt (is dan wel dikker)
Na 5 of 6 ritten naar de Proximusshop, ettelijke telefoontjes naar de helplijn en jullie gewaardeerde bijdragen, heb ik eindelijk het volgende bekomen : De 3 recent aangekochte plc's (€ 80 + 50) mogen ruilen voor 2 wifi-bridges (2 x €50), zonder terugbetaling meerkost. Het RESULTAAT : in tegenstelling tot de omruiloperatie, verliep de installatie vlekkeloos. De ontvangsten zijn zeer goed, storingen tot nu toe niet merkbaar.
@ Elza : Jij zat er dus van in het begin boek op! Merci.
Graag gedaan Peter, bedankt voor de feedback en blij te horen dat het werkt.
Edit: inhoud gewist want was voor ander topic
kan mijn eigen post niet wissen (zou mss toch moeten mogelijk zijn binnen een korte tijd)

Reageer