Retrotelefoons: Werken die met een BBox?


Reputatie 2
Badge +1
  • Practitioner
  • 57 reacties

Als ik nu zo’n lekker ouderwetse retrotelefoon (met een draaischijf, dus) koop, is die dan bruikbaar met een BBox? Of dient die dan enkel voor versiering?

Een voorbeeld van een wel heel érg retromodel is de “Profoon D-SIGN GRAHAM Retro telefoon” (maar er zijn er nog vele andere).

Er staat bij de beschrijving van diverse modellen al eens een opmerking in de zin van “Huistelefoon geschikt voor een Belgische en Nederlandse telefoonaansluiting.” Als dat dan de ouderwetse analoge aansluiting betekent, dan is dat weliswaar niet helemáál gelogen, maar ook niet echt meer geldig. :thinking:


23 reacties

via de telefoon ingangen op de bbox zelf niet maar als je op een analoge klassieke lijn zit kun je die op de telefooningang van de intro aansluitdoos bv aansluiten bv de rj 11 stekkers van de NTP2007 aansluitdoos die normaal staat waar je lijn binnenkomt 

Reputatie 7
Badge +3

@luvr 

Je hebt voip zie ik ( je telefoneert dus via de bbox) de retrotelefoon Profoon D-SIGN GRAHAM Retro telefoon is een analoge telefoon, dit toestel zal dus niet werken op de bbox.

 

Geert

Reputatie 2
Badge +1

Dank je wel voor jullie reacties.
Zelfs áls ik momenteel nog analoog kón bellen, dan zou dat “binnenkort” (zijnde, ná het coronatijdperk) toch afgelopen zijn, denk ik. Ik verhuis immers naar een nieuwbouwappartementje dat een “fiberwoning” wordt.
Bestaan er eigenlijk ouderwets aandoende draaischijftelefoons die aangepast zijn voor gebruik met VOIP? Of lukt dat gewoon niet met zo’n draaischijf?

@luvr Dit zou zeker kunnen,bij manier van spreken is het gewoon een ander retro kast waar de zelfde techniek kan ingestoken worden mits de nodige electronica die de pulsen omzet als je aan de schijf draait.

Nog nooit achter gezocht of gegoogeld om te zien of dit verkocht wordt, maar ik ben bijna zeker van wel

Het moet daarom geen echte voip telefoon zijn want je kan een gewoon hedendaags toestel via de bbox3 op een voip lijn laten werken.

@luvr je hebt zelfs converters voor  oude draaischijf telefoon 

zie bvb hier > http://www.phone-master.nl/Dialgizmo/DIALGIZMO.html

http://www.phone-master.nl/Telefoons/Retro/RETRO-TELEFOONS.html

Reputatie 7
Badge +4

Ter info:

https://www.proximus.be/dam/jcr:640942b1-1510-4f51-86ee-0175e74df3bd/cdn/sites/support/documents/nl/device/modem/installation-modem-b-box-3v--nl~2017-01-12-13-41-40~cache.pdf

BBox3v+ p.25 u kunt een analoge telefoon aansluiten op elke Phone 1 en Phone 2 connector

= dus ook een “retro” met draaischijf

P.S.

Dus niet met een “gewone” BBox3 aangesloten op een VoIP lijn (wel via NTP2007 contactdoos op een analoge lijn)

Misschien wordt er in het nieuwbouwappartement op de fibermodem nu (sytematisch) een Bbox3v+ geplaatst (anders eventueel expliciet naar vragen….)

 

ik heb het inderdaad niet over de bbox3v+ en ook omdat TS het over een nieuwe fiberwoning had waar het wel zo’n bbox zal zijn.

Ik weet niet of er nog naast de bbox3 ook nog veel bbox3V in gebruik zijn want die had ook telefoonpoorten 

Enfin hoe dan ook kan TS gewoon zijn telefoon aan zo’n telefoonpoort even aansluiten en dan weet je direct of dit werkt

Reputatie 2
Badge +1

ik heb het inderdaad niet over de bbox3v+ en ook omdat TS het over een nieuwe fiberwoning had waar het wel zo’n bbox zal zijn.

Ik weet niet of er nog naast de bbox3 ook nog veel bbox3V in gebruik zijn want die had ook telefoonpoorten 

Enfin hoe dan ook kan TS gewoon zijn telefoon aan zo’n telefoonpoort even aansluiten en dan weet je direct of dit werkt

Op mijn huidige bbox staat de vermelding “b-box 3V+”. Ik ben wel wat in de war door je bericht, want daar heb je het dus niet over?

Op mijn nieuw adres (een fiberwoning, dus) wordt het naar alle waarschijnlijkheid wél zo een?

Voor welk type geldt je opmerking “want die had ook telefoonpoorten”? Aangezien je de verleden tijd gebruikt, neem ik aan, dat dat type normaal gesproken wellicht niet meer nieuw geïnstalleerd wordt?

Afijn, het lijkt er dus op, dat een analoge telefoon (zélfs een met een draaischijf) aangesloten moet kunnen worden op een “b-box 3V+”. Vraag blijft, natuurlijk, of dat dan nog werkt, ook… :laughing:

Reputatie 6
Badge +3

Volgens de website van Proximus : https://www.proximus.be/support/nl/id_sfaqr_mdm_manual/particulieren/support/internet/internet-thuis/installatie-en-kabels/installatiegids-van-uw-modem-b-box-3v-b-box-3-enz.html bestaat er enkel de b-box3 zonder telefoon aansluitingen en de b-box3V+ en de oude b-box2  met telefoonaansluitingen. Volgen wat @M_016 zei is dit wel mogelijk.

@luvr  inderdaad het is verwarrend omdat ik er eigenlijk vanuit ging dat je geen bbox3v+
maar met de bbox3v+ gaat inderdaad zeker en vast dus voor u is er geen enkel probleem.

Er staat duidelijk vermeld “analoge telefoon”

nogmaals sorry voor de verwarring gewoon omdat ik er verkeerdelijk vanuit ging dat je een bbox3 had.

NB: doet hier nu wel niks ter zake voor u, maar ik weet niet of het ook kan voor iemand die nog de bbox3V heeft, maar ik denk van wel.

Moest je zo’n telefoon met draaischijf hebben/op de kop kunnen tikken dan zou je natuurlijk direct kunnen testen en dan ben je zeker vooraleer je een retro telefoon koopt.

Reputatie 2
Badge +1

Ah - Dus als ik het goed begrijp, dan gaat het hier (behalve over bbox2) over drie types bboxen: de "gewone" bbox3, de bbox3v, en de bbox3v+? Vandaar mijn verwarring - die hiermee meteen ook opgelost is.

Inderdaad, maar de oude bbox2 gaat meer en meer uit het beeld verdwijnen, aangezien je toch met een voip lijn zit, kun je zo’n telefoon met draaischijf niet meer direct op je telefoonlijn aansluiten die binnen komt  (bv via de aansluitdoos van Proximus NTP2007, zoals dit met een klassiek analoge lijn wel kon) en moet je dit telefoontoestel via uw bbox3v+ aansluiten namelijk op de phone1 of phone2 ingang.

Reputatie 7
Badge +4

https://www.profoon.nl/graham-retro-telefoon

P.S.

Het lijkt mij om allerlei redenen wel wenselijk dat indien gebruik zou gemaakt worden van een “retro”-telefoon de gebruiker het toestel van “impuls” naar “DTMF” kan omschakelen (bv. keuzemenu’s van allerhande helpdesks en zelfs bij de nooddienst 112)

Dus het gebruik van bv. een oude RTT YAP met draaischijf en enkel “impulsdialing” lijkt mij derhalve minder aangewezen

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170209_02722262

Ik ga er evenwel vanuit dat de meeste huidige “retro-kopieen”  ook DTMF kunnen ondersteunen (maar “meten is weten” (= specs controleren voor aankoop)

Ter info: normaal gezien als ze aangeven dat een analoge telefoon kan aangesloten worden moet ook een oud toestel met pulsen ook werken, en en zou dit willen zeggen dat er in de bbow3v+ de omvorming gebeurt wat je anders zelf zou moeten doen met een omvormer (puls naar toon convertor) zoals de link die ik reeds meegegeven heb:

Heeft u reeds een antieke telefoon met draaischijf ?
Dan heeft u een probleem:
-- moderne aansluitingen kunnen niet overweg met puls-kiezen
-- keuzemenu's (''kies 1 voor ....") werken niet

Maar wij hebben de oplossing:
klik hier voor onze pagina PULS NAAR TOON CONVERTERS

@proximus zou iemand kunnen bij de technische specialisten navragen of je op de bbox3v+ een oude telefoon met draaischijf (pulsen) kunt aansluiten en de omvorming van pulsen naar tonen ingebouwd zit in de bbox3v+ zodat je zo een  telefoon met draaischijf (pulsen)zonder probleem kunt gebruiken.

Reputatie 2
Badge +1

Ik heb uiteindelijk een Luxe Retro-Telefoon Opis Cable 1921 model B gekocht, en zopas ontvangen.

Werkt super. Gewoon Plug-n-Play!

@luvr zet die ook pulsen om naar tonen, dus al er bvb gevraagd wordt bij sommige opties “druk toets 1 in” voor dit of voor dat ….. heb je dat al kunnen testen.

Reputatie 2
Badge +1

Ik heb net het nummer 0800 22 800 getest, en optie "1" gekozen (gedraaid, dus, ook al kreeg ik het verzoek om te drukken - maar dat deed niks 😁).

Werkt prima!

bedankt voor de feedback,. Het was gewoon om zeker te weten of er eventueel zo’n een converter ingebouwd zat in de bbox3v+, maar dat is dus duidelijk niet het geval.

Reputatie 2
Badge +1

@Martin Mag ik vragen, waarom je besluit dat er in de BBox3v+ géén convertor zit?

De enige conclusie die ik uit deze test kan trekken is dat er "iets" voor die conversie zorgt, maar welk "iets" dat dan wel mag wezen, kan ik daar niet uit afleiden.

Reputatie 7
Badge +4

bedankt voor de feedback,. Het was gewoon om zeker te weten of er eventueel zo’n een converter ingebouwd zat in de bbox3v+, maar dat is dus duidelijk niet het geval.

Uiteraard niet, het betreft “een gewoon doorgeefluik”

Ik vrees evenwel dat indien de betrokken retro-telefoon niet van “impuls” naar “dtmf (multitoon)”-dialing kan omgeschakeld worden(al dan niet met een bijkomende adapter/convertor” de auteur bij vele helpdesks (taalkeuze, keuze tussen diverse diensten, ingave klantnr, ….) op een “barrière” zal stoten (niet alle menu’s voorzien zoals 112, … een doorschakeling naar een “default” na een zekere tijd 

@Martin Mag ik vragen, waarom je besluit dat er in de BBox3v+ géén convertor zit?

De enige conclusie die ik uit deze test kan trekken is dat er "iets" voor die conversie zorgt, maar welk "iets" dat dan wel mag wezen, kan ik daar niet uit afleiden.

zo’n converter zet de pulsen van de draaischijf om in tonen, dus laat ons maar zeggen zoals een gewone hedendaagse telefoon werkt en dan werkt het wel ook zoals met een hedendaagse telefoon bv als er gevraagd wordt druk één in voor xxxx ….

daarom dat je achter zo’n pulsen telefoon ook een convertor kunt achter zetten zoals de documentatie die ik hierboven al gegeven heb.

Reputatie 2
Badge +1

Ondertussen heb ik mijn retrotelefoon bijna twee weken, en hij doet het prima.

De enige opmerking die ik zou kunnen maken, gaat over het geluidsvolume, dat eerder laag is. ‘t Is ook niet bij te regelen, zoals dat bij een smartphone of GSM wel kan. Een probleem is het voor mij niet, maar als ik mocht kiezen, dan zou ik het volume een ietsje hoger instellen.

Reageer