Vraag

Mesh netwerk opzetten met/zonder Internetbox (TP-link BE85)

 • 10 March 2024
 • 15 reacties
 • 352 Bekeken

Beste Proximus leden,

 

Afgelopen vrijdag kocht ik een nieuw Mesh systeem, meer bepaald de TP-link BE85 (Wifi 7). Een zéér dure aankoop omdat ik nu éénmaal ten einde raad ben…

De situatie:

Wij hebben sedert vorig jaar fiber in huis en gebruikten onze internetbox i.c.m. verouderde PLC-adapters. Deze werkten tot afgelopen donderdag goed, maar het wifi-signaal in huis was gewoonweg zwak te noemen. In het beste geval was er ongeveer 30 mbps via wifi mogelijk doorheen het hele huis. Met de decoders (voor Prox. TV) waren er geen problemen, deze werkten steeds voor 99% stabiel met deze adapters tot aan afgelopen donderdag. 
 

Na wat reviews bekeken te hebben, kwam de TP-link BE85 als beste product uit te test om dit probleem (zowel gebruik decoders als gebrekkig wifi signaal) aan te pakken. Via de wireless backhaul zou je niet alleen een verbeterde onderlinge verbinding hebben tussen de 3 nodes, maar ook een quasi perfecte snelheid. En net dít vormt hier een probleem.. 

Zo heb ik de nodes ingesteld: (let wel, wij wonen in een Bel-etage en de verbinding komt onderaan via de garage binnen naar de internetbox die zich in de woonkamer op de 1ste verdieping bevindt) 

 • Woonkamer: 1x TP-link node dewelke aangesloten is met een kabel op de internetbox. De WAN kabel en de decoder zijn beide ook nog aangesloten op de internetbox. 
 • Slaapkamer (2de verdieping): 1x TP-link node dewelke aangesloten is met de AC adapter voor stroom en een ethernetkabel naar de decoder.
 • Slaapkamer 2 (2de verdieping, achteraan de gang): 1x TP-link node dewelke aangesloten is met de AC adapter voor stroom en een ethernetkabel naar de decoder.

Er is internet in huis op de plaatsen waar de nodes staan én de decoders werken. Echter merk ik op dat de verbinding wel beperkt is tot +/- 500mbps bij slaapkamer 1 en ongeveer +/- 300mbps bij slaapkamer 2. Op zich wel een verbetering t.o.v. vroeger, maar niet hetgeen wat het product lijkt te beloven, vermoed ik. Anderzijds was er in het begin ook wel wat storing in het netwerkt omdat ik de nodes correct moest instellen. Zo is slaapkamer 2 verbonden met de node uit slaapkamer 1 en die van slaapkamer 1 naar deze uit de woonkamer bij de internetbox. Dit telkens met een “medium” signaal…

 

En dit baart me zorgen.. Normaal zou je denken dat een Wifi 7 mesh systeem (zeker met de beloofde dekking), een “strong” signaal zou geven. Ik kan de nodes helaas niet met de kabel verbinden dus ik ben verplicht om zo te werken. Jammer genoeg lijken de nodes ook niet in een mesh-functie te werken. Een voorbeeld daarvan is dat het wifi signaal volledig wegvalt als ik naar de keuken (zelfde verdiep als de woonkamer, 10 meter verder) stap. Mijn GSM toestel maakt dan ook geen verbinding met de node uit slaapkamer 2 die zich eigenlijk net boven de keuken bevindt. De wifi valt weg op m’n toestel en 5G logo springt op het scherm. Enorm frustrerend zo… 

Mijn vraag is dus.. wat doe ik in godsnaam verkeerd in de installatie of procedure? De wifi van de internetbox is uitgeschakeld, IPTV staat in bridgemodus in de Deco app, alles lijkt te werken enkel de beloofde dekking en daardoor ook snelheden(?) zijn mijn inziens niet wat er beloofd werd. 
 

Ter ref: In de woonkamer haal ik met een iPhone 15 pro max (wifi 6e, geloof ik): tussen 750 en 920mbps download. In de gang aan slaapkamer 1, zo’n 650 mbps en in slaapkamer 2 (op 5/6 meter van slaapkamer 1) maar tussen 250 en 350 mbps. 
 

Verwacht ik nu te veel van dit systeem of wat. Ik ben radeloos. Hopelijk kan iemand me hier helpen en ben desnoods geneigd om hier iemand voor te gaan betalen om dit voor eens en voor altijd op te lossen. Ik betaal immers voor gigabit snelheden en zou deze graag zou goed mogelijk door het hele huis krijgen.

 

Help mij aub. Ik weet het écht niet meer. 
 

Mvg,

 

Kristof
 

 

 


15 reacties

Reputatie 5
Badge +1

@Kristof1990  je moet ook in het achterhoofd houden dat muren enz ook het wifi signaal kunnen belemmeren (beton, isolatie,enz) ook wifi is daardoor beperkt en beste is dat je zoveel mogelijk met utp kabel aansluit, de eerste aan de modem box haalt zijn beste snelheid omdat deze met een utp kabel is verbonden veronderstel ik en zo het allerbeste er uit haalt, ook zet je alle onderdelen van het mesh systeem zo best mogelijk in elkaars veld zodat het signaal ook beter is, het lagere signaal geeft dan ook lagere snelheden via wifi, het hangt dus van verschillende factoren af om dit perfect erdoor te krijgen, 

ik denk dat je misschien beter nog een extra onderdeel bijkoopt of bij zet in de gang zodat het signaal met de plaats waar de eerste wifi staat dichter en een beter signaal kan doorgeven in de gang, is maar een denk piste als deze daar nog niet staat, het is een beetje zoeken met alle struikelblokken in huis.

Reputatie 6
Badge +2

Er is internet in huis op de plaatsen waar de nodes staan én de decoders werken. Echter merk ik op dat de verbinding wel beperkt is tot +/- 500mbps bij slaapkamer 1 en ongeveer +/- 300mbps bij slaapkamer 2. Op zich wel een verbetering t.o.v. vroeger, maar niet hetgeen wat het product lijkt te beloven, vermoed ik.

 

Als ik dit lees, is mijn eerste gedacht: wat is het probleem? WiFi snelheden van 300-500 mbps behoren tot de top, maar héél weinig mensen behalen zo’n snelheden?

 

Wat betreft jouw netwerk setup:

 • De eerste Deco is dus bedraad aangesloten met de Internet Box. Deze is dus als het ware de “mesh master” ...
 • Is deze ingesteld als AP, of als router? Ik neem aan, als router.
 • Heb je de “bridge mode” ingesteld op jouw Internet Box (via “My Proximus” moet je het WAN Mac adres van de “master Deco” ingeven in de bridge, en dan jouw Deco aansluiten op de LAN1/Bridge poort van de Internet Box).
 • Belangrijk: de WiFi van de Internet Box uitschakelen (want deze zal jouw Mesh verstoren). Dat doe je ook via “My Proximus”
 • Maar de ideale oplossing is om zonder de InternetBox te werken. Dan moet je de WAN poort van de Deco rechstreeks verbinden met de Proximus ONT (Fibermodem). In de DECO moet je dan wel “VLAN-id = 20” instellen voor de internet verbinding.

 

Wat betreft de DECO’s:

 • de meest voorkomende fout bij de opstelling van de satellieten, is dat deze worden opgesteld op de plaatsen waar je internet wilt hebben (vb slaapkamer 1, slaapkamer 2, bureel).
 • Als het WiFi signaal in slaapkamer 1 (komende van de master Deco beneden) niet goed is (medium of slecht), dan begrijp je wel zo’n DECO een slecht signaal niet kan verbeteren. Want zo’n satelliet moet eerst het signaal van de “master” DECO ontvangen, en dan verspreiden. Als de verbinding tussen “master” Deco en “slaapkamer” Deco maar 300-500 Mbps is, dan begrijp je wel dat deze ook niet rapper dan 300 Mbps kan uitzenden.
 • De ideale plaats voor zo’n Deco is dus halfweg tussen de hoofd Deco en de plaats waar je goed internet wilt hebben (dus in elkaars volle bereik)..
 • Idem met het derde toestel: deze moet zich ook binnen het volledige WiFi bereik van één van beide andere bevinden.

De ideale oplossing is dat je deze “bedraad” kan aansluiten. Dan pas kan je ze opstellen op de plaats waar je WiFi nodig hebt.

In sommige gevallen helpen Powerlines (geen WiFi Powerlines, maar een stel “gewone” Powerlines). Gebruik dan wel Powerlines van het type “Homegrid” (ITU-T G-hn certified), waarop je de Deco’s dan bedraad aansluit.

Voorbeeld: Devolo Magic 2 of gelijkaardig.

 

Mijn vraag is dus.. wat doe ik in godsnaam verkeerd in de installatie of procedure? De wifi van de internetbox is uitgeschakeld, IPTV staat in bridgemodus in de Deco app, alles lijkt te werken enkel de beloofde dekking en daardoor ook snelheden(?) zijn mijn inziens niet wat er beloofd werd.

 

Ik heb geen idee wat de “IPTV mode” juist doet, en of je dit nodig hebt.

Ik zou de IPTV mode eens uitschakelen, en ook de decoders in de slaapkamers uitzetten, en dan eens testen of dat invloed heeft. Misscien heb je wel conflicten i.v.m. het “multicast” gebeuren vanwege de decoders?

 

@Kristof1990 

Je kan de deco’s eventueel instellen als accesspoint . Deze geven dan het signaal van  je tv ook door naar je decoders.

Het kan zijn dat je  deco’s blijven  proberen verbinding maken met de hoofd deco wegens te dicht erbij. De deco’s nemen het sterkste signaal om daarmee te verbinden.

In je settings van je gsm kan je ervoor kiezen om niet over te schakelen naar 5g bij zwak wifi signaal.

Een bekabelde backhaul is natuurlijk steeds beter.. als je de mogelijkheid hebt (zeker die van hoofd-deco naar  tweede deco slk1)

Mvg 

Artie

 

 

 

Reputatie 1

Deco1: in de woonkamer

Deco2: in de traphal tss woonkamer en 2e verdiep

Deco3: in de gang op de 2e verdiep

Alle deco zo plaatsen dat er zo weinig mogelijk muren tss de deco’s zijn (niet meer dan 1).

Je kan altijd met de app Wifiman op je smartphone bv kijken wat de signaalsterkte is van de wifisignalen op een bepaalde plaatsen om zo de beste opstelling te kennen van de satellieten.
De ene muur is ook de andere niet, bv er wordt soms in sommige gevallen met behangpapier gewerkt waar een aluminium laag in vervat zit.

@Kristof1990  je moet ook in het achterhoofd houden dat muren enz ook het wifi signaal kunnen belemmeren (beton, isolatie,enz) ook wifi is daardoor beperkt en beste is dat je zoveel mogelijk met utp kabel aansluit, de eerste aan de modem box haalt zijn beste snelheid omdat deze met een utp kabel is verbonden veronderstel ik en zo het allerbeste er uit haalt, ook zet je alle onderdelen van het mesh systeem zo best mogelijk in elkaars veld zodat het signaal ook beter is, het lagere signaal geeft dan ook lagere snelheden via wifi, het hangt dus van verschillende factoren af om dit perfect erdoor te krijgen, 

ik denk dat je misschien beter nog een extra onderdeel bijkoopt of bij zet in de gang zodat het signaal met de plaats waar de eerste wifi staat dichter en een beter signaal kan doorgeven in de gang, is maar een denk piste als deze daar nog niet staat, het is een beetje zoeken met alle struikelblokken in huis.

Hi Master,

Bedankt om bovenstaande toe te lichten. Helaas ben ik niet meteen van plan om nog extra units bij te kopen, gezien één unit al 500 euro kost. In mijn bovenstaande post heb ik zelfs mijn bureaukamer (kamer achteraan naast de garage, op het gelijkvloers) nog buiten beschouwing gelaten. Dus ook daar is op heden geen internet meer. Een nadeel van altijd met PLC’s te hebben gewerkt zeker? Ik begrijp wel dat het signaal door de muren moet, maar had gehoopt dat dit met Wifi 7 beter zou gaan. Let wel, de snelheden zijn zelfs in slaapkamer 2 (de verste kamer) wel goed gezien de afstand. Echter zie ik online ontzettend veel reviews die betere snelheden tonen dan de mijne. Daarnaast zou je bedrade verbinding met een fysiek toestel bijna zo goed als altijd de master Deco snelheden moeten halen. Dit is helaas niet het geval.

Ik werk thuis nu met een 2,5Ghz en 5Ghz netwerk, maar ook met een MLO netwerk. En in het gebruik van beide netwerken merk ik dat onze toestellen ook niet altijd ideaal verbonden zijn. De master Deco staat wél in verbinding met de Deco uit slaapkamer 1, maar de Deco uit slaapkamer 2 (verste kamer) staat verbonden met Deco 1. Dus er lijkt me niet echt sprake te zijn van een Mesh systeem, maar van een repeater. 
 

Ik weet echt niet wat te doen.. Op dit moment ben ik eerder geneigd om een professional aan te spreken om hier kabels te komen trekken, en dit tegen wil en dank. 

Er is internet in huis op de plaatsen waar de nodes staan én de decoders werken. Echter merk ik op dat de verbinding wel beperkt is tot +/- 500mbps bij slaapkamer 1 en ongeveer +/- 300mbps bij slaapkamer 2. Op zich wel een verbetering t.o.v. vroeger, maar niet hetgeen wat het product lijkt te beloven, vermoed ik.

 

Als ik dit lees, is mijn eerste gedacht: wat is het probleem? WiFi snelheden van 300-500 mbps behoren tot de top, maar héél weinig mensen behalen zo’n snelheden?

 

Wat betreft jouw netwerk setup:

 • De eerste Deco is dus bedraad aangesloten met de Internet Box. Deze is dus als het ware de “mesh master” ...
 • Is deze ingesteld als AP, of als router? Ik neem aan, als router.
 • Heb je de “bridge mode” ingesteld op jouw Internet Box (via “My Proximus” moet je het WAN Mac adres van de “master Deco” ingeven in de bridge, en dan jouw Deco aansluiten op de LAN1/Bridge poort van de Internet Box).
 • Belangrijk: de WiFi van de Internet Box uitschakelen (want deze zal jouw Mesh verstoren). Dat doe je ook via “My Proximus”
 • Maar de ideale oplossing is om zonder de InternetBox te werken. Dan moet je de WAN poort van de Deco rechstreeks verbinden met de Proximus ONT (Fibermodem). In de DECO moet je dan wel “VLAN-id = 20” instellen voor de internet verbinding.

 

Wat betreft de DECO’s:

 • de meest voorkomende fout bij de opstelling van de satellieten, is dat deze worden opgesteld op de plaatsen waar je internet wilt hebben (vb slaapkamer 1, slaapkamer 2, bureel).
 • Als het WiFi signaal in slaapkamer 1 (komende van de master Deco beneden) niet goed is (medium of slecht), dan begrijp je wel zo’n DECO een slecht signaal niet kan verbeteren. Want zo’n satelliet moet eerst het signaal van de “master” DECO ontvangen, en dan verspreiden. Als de verbinding tussen “master” Deco en “slaapkamer” Deco maar 300-500 Mbps is, dan begrijp je wel dat deze ook niet rapper dan 300 Mbps kan uitzenden.
 • De ideale plaats voor zo’n Deco is dus halfweg tussen de hoofd Deco en de plaats waar je goed internet wilt hebben (dus in elkaars volle bereik)..
 • Idem met het derde toestel: deze moet zich ook binnen het volledige WiFi bereik van één van beide andere bevinden.

De ideale oplossing is dat je deze “bedraad” kan aansluiten. Dan pas kan je ze opstellen op de plaats waar je WiFi nodig hebt.

In sommige gevallen helpen Powerlines (geen WiFi Powerlines, maar een stel “gewone” Powerlines). Gebruik dan wel Powerlines van het type “Homegrid” (ITU-T G-hn certified), waarop je de Deco’s dan bedraad aansluit.

Voorbeeld: Devolo Magic 2 of gelijkaardig.

 

Mijn vraag is dus.. wat doe ik in godsnaam verkeerd in de installatie of procedure? De wifi van de internetbox is uitgeschakeld, IPTV staat in bridgemodus in de Deco app, alles lijkt te werken enkel de beloofde dekking en daardoor ook snelheden(?) zijn mijn inziens niet wat er beloofd werd.

 

Ik heb geen idee wat de “IPTV mode” juist doet, en of je dit nodig hebt.

Ik zou de IPTV mode eens uitschakelen, en ook de decoders in de slaapkamers uitzetten, en dan eens testen of dat invloed heeft. Misscien heb je wel conflicten i.v.m. het “multicast” gebeuren vanwege de decoders?


 

Beste Philippe, 

Bedankt voor de deskundige uitleg. Helaas heb ik niet meteen de mogelijkheid om de deco’s elders op te stellen. Dit omdat de decoders nog steeds met kabels zijn aangesloten. Met de nieuwe decoders (die gisteren in het nieuws kwam) zou dit draadloos kunnen. Dus dat zou dan wel kunnen helpen denk ik?! Of ik zou kabels moeten laten trekken door een gespecialiseerde firma om dit zo goed mogelijk in orde te krijgen… Mocht u daar enige ervaringen mee hebben of iemand voor kennen, alle hulp is welkom. Jammer genoeg had ik gewoon gehoopt om dit werkende te krijgen met de deco’s.

Concreet staan de deco’s als volgt ingesteld:

 • een 2,4 en 5Ghz netwerk werd opgesteld
 • een MLO netwerk werd opgesteld om een betere verbinding te bekomen.
 • wifi op de internetbox staat uit, maar het mac adres van de master Deco werd niet ingesteld op de internetbox. Welke meerwaarde biedt dit misschien? Ben daar niet voldoende van op de hoogte. Tevens kan ik in de Deco app zover ik zie, geen MAC adres ingeven. 
 • De Deco’s staat nu ingesteld als AP, maar deze kan je ook instellen als router. Geen idee wat dit doet want alles blijft in mijn geval gewoon hetzelfde. 
 • Wél is mij opgevallen dat de 2,4 en 5Ghz verbinding soms de bandbreedte zélf aanpast van 160Mhz naar 80Mhz omdat er storing zou zijn. Echter wanneer dit gebeurd, hebben al mijn toestellen onstabiel wifi signaal. En dit blijkt eigen te zijn aan de Deco’s en deze instelling kan je niet aanpassen. 
 • Concreet weet ik dus niet wat te doen. Ik wil graag overal stabiel internet en in elke kamer van mijn huis ten optimale gebruik maken van de fiberverbinding incl. Wifi signaal. Ik vrees alleen dat het niet zal lukken met deze te dure Deco’s.. En nog units gaan bijkopen wordt een veel te dure zaak. 

@Kristof1990

Je kan de deco’s eventueel instellen als accesspoint . Deze geven dan het signaal van  je tv ook door naar je decoders.

Het kan zijn dat je  deco’s blijven  proberen verbinding maken met de hoofd deco wegens te dicht erbij. De deco’s nemen het sterkste signaal om daarmee te verbinden.

In je settings van je gsm kan je ervoor kiezen om niet over te schakelen naar 5g bij zwak wifi signaal.

Een bekabelde backhaul is natuurlijk steeds beter.. als je de mogelijkheid hebt (zeker die van hoofd-deco naar  tweede deco slk1)

Mvg 

Artie

 

 

 

Dag Artie,

Bedankt voor bovenstaande. Helaas is een bekabelde backhaul niet mogelijk. Zou natuurlijk ideaal zijn. Echter zijn de deco’s bijzonder duur en weet ik niet of dit de oplossing is. Denk erover na om een firma hiervoor aan te spreken. Als u enige ervaringen heeft, laat het mij gerust weten. 

Een mesh systeem heeft ook niet veel zin als je toch al de satellieten met een utp kabel zou moeten verbinden om je snelheden te halen, dan kan je evengoed met gewone (minder duur) Access Points werken.

Deco1: in de woonkamer

Deco2: in de traphal tss woonkamer en 2e verdiep

Deco3: in de gang op de 2e verdiep

Alle deco zo plaatsen dat er zo weinig mogelijk muren tss de deco’s zijn (niet meer dan 1).

Dag Johan,

Bedankt voor bovenstaande. Helaas is een bedrade optie geen mogelijkheid. De decoders werken allemaal bedraad en we wonen in een Bel-etage waardoor ik dacht dat dit sterkere wifi signaal dit nu wél mogelijk zou maken. Let wel, het is beter dan voorheen maar ontvang absoluut niet de snelheden die je in online reviews ziet. Kocht een aantal jaar geleden al een deco M4 pakket als ik me niet vergis maar ook daar was dit signaal niet voldoende. Ik zit hier helaas met onzettend veel beton en dat zal de boosdoener zijn. Dus volgens mij wordt het weer powerlines gebruiken of kabels laten trekken. Ben zelf geen handige Harry, dus mocht u nog andere tips hebben, graag. 

Een mesh systeem heeft ook niet veel zin als je toch al de satellieten met een utp kabel zou moeten verbinden om je snelheden te halen, dan kan je evengoed met gewone (minder duur) Access Points werken.

Dag Martin,

Ook jij bedankt voor de uitleg in uw voorgaande post. Het voordeel met dit pakket zou zijn dat je met backhaul je bijna volledig fiber connectie zou moeten kunnen halen op de gewenste locatie. Mijn deco’s zijn nu ingesteld als AP, maar de onderlinge verbinding lijkt me niet ideaal. Intussen heb ik wel alle wifi streepjes tussen de master deco en slaapkamer 1, maar van slaapkamer 1 naar slaapkamer 2 heb ik maar 2 streepjes, terwijl die Deco dichter staat dan in de eerste opstelling van master naar slaapkamer 1. Daarnaast download ik zonet de Ubiquiti(?) wifiman app. Deze meet echter alleen mijn wifi snelheid en geeft niet weer waar ik het beste signaal heb. Ik moet hiervoor verbinden met een soort console, maar dat zegt me niets. En om alles nu uiteindelijk zelf te trekken qua bekabeling.. Dat komt niet goed. 

ivm met dit mac adres invoeren op je “internet box” in briged mode staat hier beschreven :

Je privérouter instellen als draadloze router | Proximus

onder de optie:

 

ivm met dit mac adres invoeren op je “internet box” in briged mode staat hier beschreven :

Je privérouter instellen als draadloze router | Proximus

onder de optie:

 

En mag ik als leek vragen welk voordeel dit biedt op mijn huidig ingesteld netwerk? Dat is me niet volledig duidelijk. Dit omdat mijn netwerk nu ook “werkt” zonder dat in te stellen. Let wel, de wifi op de internetbox staat reeds uit. 
 

ps; ik kom uit op volgende foto in mijn geval. Wat dien ik dan juist te ondernemen bij de 2 laatste stappen. Dit lijkt voor mij al, met alles respect, Chinees te zijn.. 

 

Eventueel toch iets in de settings dat kan verandert worden?

Ik las onlangs iets over MLO settings die aan moeten staan (hierdoor zouden alle  banden tegelijk kunnen gebruikt worden) dit zou ook niet standaard aanstaan.

Indien je quality of service gebruikt geef dan voldoende bandbreedte op want anders kan de node deze begrenzen tot de opgegeven snelheid.

Mvg 

Artie

Eventueel toch iets in de settings dat kan verandert worden?

Ik las onlangs iets over MLO settings die aan moeten staan (hierdoor zouden alle  banden tegelijk kunnen gebruikt worden) dit zou ook niet standaard aanstaan.

Indien je quality of service gebruikt geef dan voldoende bandbreedte op want anders kan de node deze begrenzen tot de opgegeven snelheid.

Mvg 

Artie

Dag Artie,

MLO is inderdaad een apart netwerk dat je kunt inschakelen om zowel 2,4/5/6Ghz tezamen te gebruiken. Dit zou de snelheden van het wifi signaal bevorderen. Deze staat aan én op enkele toestellen actief. Het QoS kan je niet aanzetten of aanpassen als je router in AP modus staan (huidige opstelling at the moment). Als ik switch naar de router stand, dan krijg je de optie wél te zien in de deco app. Het vreemde is ook dat de bandbreedte van het 5Ghz signaal van 160Mhz naar 80Mhz wordt geduwd, met als melding dat dit nodig is gezien er storing(en) gedetecteerd zijn. Deze instelling kan je manueel ongedaan maken, maar de app switcht deze op willekeurige momenten weer naar 80Mhz.. 

Reageer