Vraag

Heel traag internet

  • 10 October 2022
  • 17 reacties
  • 179 Bekeken

Ik heb sinds een paar weken een Proximus aansluiting in mijn huis. Ik heb Internet Maxi en Televisie. Internet Maxi zou maximaal/ongeveer 100Mb/s moeten zijn, maar ik haal niet meer dan 5Mb/s. Dat is helaas onvoldoende om thuis te kunnen werken. Thuiswerken is de belangrijkste functie van de internetaansluiting.

 

Is er iets dat gedaan kan worden door Proximus of had ik beter een andere provider kunnen kiezen? Wie kan me hiermee helpen?

 

Bedankt voor jullie raad.

 

Koen


17 reacties

Wat krijg je als resultaat hier → http://proximus.be/internetsnelheid wat wordt aangegeven als max gegarandeerde snelheid.

Je kan dan ook de lijnwaarden op je bbox uitlezen door dit sagem tool te downloaden

Proximus Cloud - Gedeeld bestand: bbox3 Sagem Tool

daar dan inloggen alq User en met user wachtwoord dat op een sticker van je bbox staat.

Hallo Martin,

 

Bedankt voor je hulp. Dit is de uitkomst van de internetsnelheids-pagina:

 

Geadverteerde snelheid

tot 100 Mbps download - tot 30 Mbps upload

Maximumsnelheid

7,4 Mbps download - 0,5 Mbps upload

 

Ik denk dat dit al aangeeft dat ik geen wonderen hoef te verwachten. Loont het nog wel de moeite om de huidige 5Mpbs te verbeteren of kan ik beter direct op zoek gaan naar een alternatief?

 

Het huis is een tweede verblijf. Ik zal de sagem tool downloaden en draaien zodra ik er ben.

 

Nogmaals bedankt voor je hulp tot nu toe.

 

Koen

 

 

je zit inderdaad nog op een trage ADSL lijn.
Hopelijk kunnen de Prox Forummedewerkers (moderators) wat goed nieuws krijgen van de specialisten ter zake of er in de nabije toekomst iets voorzien wordt !

  • Als in de buurt goede 4G dekking is zou er eventueel en 4G gateway kunnen geplaatst worden die je Adsl lijn samenkoppelt met het 4G mobiel netwerk, zodat je zo bv een 20 Mbps zou kunnen halen (hogere snelheid bv. 40 Mbps kan ook, hangt van je lokale situatie af). 

De Tessares xdsl&4G oplossing (https://www.tessares.net/

Hoi Martin,

 

Bedankt. Niet de gedroomde uitkomst, maar beter het te weten. Omdat ik dit niet wist heb ik Maxi besteld. Ik kan dat dan beter terugschroeven naar Essental denk ik. De praktische snelheden zijn gelijk voor Maxi, Comfort en Essential. Het zit me nog een beetje dwars dat Proximus dit wel had kunnen weten en me een onnodig abonnement liet afsluiten. Maar goed, dat is frustratie.

 

Kan ik de oplossing van Tessares ook zelf aanschaffen en installeren of heb ik daar Proximus voor nodig?

 

Koen

Dat moet in eerste instantie door Proximus specialisten ter zake zelf onderzocht  worden of dit mogelijk is bvb lokaal goede mobiele 4G ontvangst en bezetting van de 4G antenne …..

Dus gewoon afwachten tot er straks een Prox forummedewerker hier de draad opneemt en dit verder behandelt.

Reputatie 7
Badge +4

Indien u eventueel ter plaatse zou zijn best ook de 4G dekking (gehaalde downloadsnelheid) binnenhuis nagaan (via Proximus mobiel abo)

Opmerking  Er is geen 4G boost in de xdsl&4G “Tessares” oplossing voor TV (enkel voor internet)

Indien teledistributie beschikbaar is (en breedbandinternet zou aanbieden) zijn mogelijks via coax hogere snelheden mogelijk 

Indien:

de dekking 4G Proximus ook zou zijn kan Proximus Mobilus 5G Premium eventueel een alternatief bieden (< 300 MB/maand) via een privé 4G/5G router  

de 4G dekking van Base ok zou zijn kan Tadaam (internet+TV) eventueel ook een alternatief zijn bieden ( fair use policy van toepassing < 300 MB/maand)

 

Met een max snelheid van 7.4 & 0.5 vermoed ik dat u in adsl2+ bent aangesloten (max up 0.5 Mbps)

Het is mij niet direct bekend of Proximus op adsl TV aanbiedt 

Maar Proximus had u in principe tijdig op één of andere wijze moeten inlichten over de “gegarandeerde breedbandsnelheid op uw adres” (cfr toepasselijke richtlijnen BIPT)

TV is nog  niet mogelijk met de xdsl/4G combinatie (MPTC) of het zou dan heel recent moeten veranderd zijn! 

Reputatie 7
Badge +4

@Martin TV is wel mogelijk op het deel xdsl op voorwaarde  dat de xdsl snelheid zonder de 4G boost dit toelaat (het xdsl netwerk TV kan ondersteunen)

@M_016 Ik dacht nochtans dat beide (xdsl en 4G-modem) op TCP werkten (MPTCP), en dat daarom proximus er geen TV over verstuurt, nee?

Reputatie 7
Badge +4

@Martin 

We wijken af van de initiële vraag van de auteur

Tenzij een Proximus medewerker mij zou tegenspreken, lijkt het probleem (enkel) gelinkt aan Proximus 4G nl. geen multicast support

 

Maar wel interessant voor de auteur (en anderen) om te weten of TV ook al dan niet zou mogelijk zijn op één of ander manier.

Multicast kun je niet combineren om zo een hogere Internetsnelheid te halen.

Reputatie 7
Badge +4

@Martin 

Car la TV utilise le débit de l’adsl/VDSL et dans votre cas, le débit même en ADSL, est trop faible pour la TV

= Vermits de TV (decoder) het xdsl debiet gebruikt en dit adsl debiet in het geval van Denvi hieronder te klein is

 

Information et disponibilité de Tessares (Ligne fixe ADSL + 4G avec MPTCP) | Proximus Forum

 

@M_016 Ik ging er uiteraard van uit dat de Vdsl (adsl) weg genoeg snelheid haalde om SD=3Mbps of HD=5 Mbps aan te kunnen.

Maar!! dan zou PX  moeten via xDSL (udp) sturen voor TV en tegelijkertijd dan via 4G (tcp) voor Internet, ik wist dit niet of de eerste keer dat ik daar van hoor.

Reputatie 7
Badge +4

Muticast is via UDP en dus “vanaf de bron geweten” zodat “de verzending via het gepaste kanaal (dsl)” kan gekozen worden door het systeem 

Ter info:

Ook voor internet wordt un de “Tessares”-oplossing wordt 1st het “dsl kanaal” aangesproken en pas indien “de dsl bandbreedte volzet is” wordt de 4G boost aangesproken (”kleine vertraging”)

In feite zou de auteur dan juist toekomen (wel op het randje) voor HD TV maar wel zeker voor SD TV over een vdsl verbinding.

@Koen de Wellin wat krijg je als resultaat hier → Beschikbaarheid van Proximus TV

Hallo Martin en M-016,

 

Bedankt voor al jullie moeite. Ik heb ook televisie in mijn pakket en dat werkt wel. Met mijn beperkte kennis vind ik het bijzonder dat ik soepel beeld heb terwijl een website openen heel traag gaat. Ook Netflix kijken gaat - na redelijk lang bufferen - ook nog wel. De gids openen op de televisie gaat dan weer af en toe fout. Ik vind dat bijzonder. Streaming lijkt me veel intensiever dan de gids-informatie laden.

 

Ik heb de check gedaan waar Martin om vroeg. Ik kan 2 televisies aansluiten, maar geen HD-televisies. Dat bevestigt jullie beeld als ik het goed heb?

 

Koen

Dat bevestigd dat wat ik in het begin al aangegeven had dat je op een trage ADSL lijn zit.

Als je natuurlijk TV kijkt zal er nog minder bandbreedte overschieten om te surfen want als je de http://speedtest.net doet zul je het verschil zien als je die uitvoert zonder dat decoder(s) opstaat(opstaan) t.o.v. dat de decoder(s) wel opstaat(opstaan) 

Reageer