Vraag

Bovenste verdieping voorzien van bekabelde internet.

  • 18 April 2021
  • 8 reacties
  • 285 Bekeken

Hallo.

Binnenkort zijn we van plan om te verhuizen. Het is de bedoeling om het huis volledig te voorzien van internet, aangeboden door de Proximus diensten. Op dit moment zijn er twee DSL-poorten in de garage en in onze kantoor.

Het is wel de bedoeling om één DSL poort in de woonkamer te plaatsen waar de modem zal staan voor een directe verbinding met onze V7-decoder (TV).

Dit moet mogelijk zijn, maar we hebben wel een lastige probleem als we ook boven internet willen hebben.

De vloer van de bovenste verdieping is gemaakt van puur beton. Radiosignalen zoals Wi-Fi kunnen er nauwelijks tot onmogelijk doorheen dus hebben we geen andere keuze dan bekabelde internet naar boven te brengen gezien het feit dat WiFi versterkers zoals de WiFi-booster van Proximus ook geen mogelijkheid is.

Een ethernet kabel aangesloten op de modem, naar boven brengen is ook geen fijne keuze omdat we dan een zeer lange kabel via de trap naar boven moeten brengen. Onze trap naar boven zou zeer ver liggen van de modem die we in de woonkamer willen plaatsen.

De moeilijkste keuze is om een ethernet kabel naar buiten te brengen, vervolgens via het dak naar binnen, boven.
Deze moeilijke keuze is natuurlijk de laatste mogelijkheid die we hebben. Want wij hebben een (voorlaatse mogelijkheid?)/theorie die ons via een DSL kabel zonder de modem onze tweede verdieping kunnen voorzien van internet.

In de garage is er net als in onze kantoor een DSL poort van Proximus (wel een verouderde want er staat ‘Belgacom' maar die kunnen we vervangen, neem ik aan.) Ik heb op Amazon een kabel gevonden die aan de ene kant een RJ11 (DSL)-aansluiting heeft, en aan de andere kant een RJ45 (ethernet)-aansluiting. Volgens mij zou het mogelijk moeten zijn om de converter die op de DSL poort is aangesloten, voorzien van een splitter (één voor de DSL poort in de kantoor die we in de woonkamer willen hebben en één voor boven.)

Boven, is er al een gat die ons de mogelijkheid geeft om eventueel die kabel van Amazon van de garage naar boven te brengen en vervolgens hem aan te sluiten op een optionele router (Netgear).

Hoewel dit de meest logische theorie is om zonder de BBOX modem onze router te voorzien van WiFi en eventueel bekabelde internet, is het beter om via deze fourmpost na te vragen of dit ook echt mogelijk is.

Met vriendelijke groeten,

  • Peter.

 


8 reacties

Wat ook volgens mijn theorie kan, is dat je met een DSL router (DSL poort aan de achterkant van een router die niet van Proximus afkomstig is) de bovenste verdieping kan voorzien van internet. Is dit eventueel mogelijk?

Een ethernet kabel aangesloten op de modem, naar boven brengen is ook geen fijne keuze omdat we dan een zeer lange kabel via de trap naar boven moeten brengen. Onze trap naar boven zou zeer ver liggen van de modem die we in de woonkamer willen plaatsen.

Over hoeveel meter heb je het dan wel , want in theorie mag die 100m lang zijn

Reputatie 5
Badge +2

@PeterST123

Hoewel je post zeer lang en uitgebreid is, zijn er toch een aantal dingen die we niet begrijpen

 

Wat bedoel je met DSL poorten?

Theoretisch is er op één adres maar één Proximus (Belgacom) binnenkomende kabel (“INTRO”).

Van hieruit kunnen er natuurlijk wel verschillende telefoonkabels lopen, bijvoorbeeld naar het bureel. Daar zie je dan eventueel een 2de DSL poort?

Je kan géén 2 Proximus modems aansluiten, tenzij je 2 aparte binnenkomende paren laat activeren (en dan betaal je natuurlijk 2 internet abonnementen :hushed: ).

 

En dan die Amazon kabel met aan de ene kant RJ11 en aan de andere kant RJ45. Deze is compleet onbruikbaar: het is niet omdat er een RJ45 stekker op zit, dat je automatisch een “ethernet kabel” krijgt.

 

Wat bedoel je met de “ converter die op de DSL poort is aangesloten” ??

En een “optionele” router heb je ook niet nodig: de B-box is een router, als je bijkomende aansluitingen wilt heb je een switch nodig en/of een WiFi access point.

 

Gezien WiFi geen optie is om de brug te maken tussen beneden en boven, zijn er maar 3-tal oplossingen:

  1. een ethernet kabel (beste oplossing)
  2. Powerlines via het electriciteitsnet
  3. MoCa (data via coax: indien in de woning bestaande coax ligt die kan gebruikt worden).

Kan je de situatie nog eens correct omschrijven, zodat we je het beste advies kunnen geven...

Hallo. Bedankt voor de reactie.

Wij begrijpen uw onduidelijkheid hierover.
Als niks mogelijk is via DSL, en je kan maar één modem/router aansluiten op één lijn dan lijken de Powerlines adapters een interessant idee. Ik heb daar nog nooit van gehoord en wist dus niet dat zoiets ook mogelijk is.

Het is duidelijk en logisch dat ethernetkabels doorvoeren naar boven de beste oplossing is, maar in ons geval is dit niet mogelijk.

Een optionele router is juist wel goed om WiFi boven te hebben trouwens, want dan kan ik de Powerline adapter die ik boven dan kan plaatsen, verbinden met een tweede router om de bovenste verdieping te voorzien van draadloos en bekabelde internet.

MoCa is ook een interessante optie, wij hebben inderdaad coax aansluitingen maar helaas enkel beneden dus nemen wij aan dat dit geen optie is helaas.

je hebt powerlines met ingebouwd wifi access point ook.

bv. dLAN®️ 1200+ WiFi ac Powerline-adapter | devolo AG maar er zijn er uiteraard van andere merken ook 

je hebt powerlines met ingebouwd wifi access point ook.

bv. dLAN®️ 1200+ WiFi ac Powerline-adapter | devolo AG maar er zijn er uiteraard van andere merken ook 


Dat begrijp ik, maar wij hebben al een vertrouwde NETGEAR router die een goed bereik heeft voor boven, en aangepaste instellingen ondersteunt om het internet zelfs soepeler te laten werken.

Wij hebben waarschijnlijk enkel Powerline adapters nodig die een ethernet poort heeft.

ok, het was maar als aanvullende info

Reputatie 7
Badge +4

@PeterST123 Aanvullend op de info die philippe_d en Martin al gaven vind je hier alle technische info die je nodig hebt ivm je bekabeling. 

Je hebt 1 punt waar je lijn binnenkomt en waar de modem op aangesloten is (kan evt op een extra stopcontact). Al de andere toestellen zijn verbonden met de bbox, eventueel via een extra switch om meer aansluitmogelijkheden te hebben. Dit kan op verschillende manieren : 

  • ethernetkabel verbonden met de lanpoorten van de modem (of switch) en je toestellen. Je kan ook RJ45-stopcontacten installeren bij de modem en op de plaatsen waar je je toestellen wil aansluiten, maar dan moet er ethernetkabel in de muren ingewerkt worden die je daarmee verbindt. 
  • Powerline

Reageer