EU vs roaming

  • 23 september 2017
  • 7 reacties
  • 579 Bekeken

Het is toch zo dat roaming binnen de EU niet meer bestaat?!
Dwz dat als ik mij binnen de EU bevind, mijn tarief hetzelfde is als binnen België, toch?
Zolang ik dus bv op Kos (Griekenland,EU) ben betaal ik niets extra, toch?
Het zou toch niet mogen zijn dat als proximus mij met een Turks netwerk in verbinding brengt ik hiervoor verantwoordelijk kan gesteld worden?! Anders kunnen ze ook een Turkse paal in het midden van België zetten?!!

7 reacties

FYI: Je kan veel info vinden op de site van prox
> http://proximus.be/euroaming
zie ook het Roaming Tool om te bereken wat het kost:
>
https://www.proximus.be/nl/id_cl_roamingrates/bedrijven-en-overheden/oplossingen/mobiel/internationaal-en-roaming/internationaal-en-roaming-tarieven.html#/RoamingTool
Reputatie 7
Badge +4
Tja een Turkse paal = antenne in België neerzetten is enkel mogelijk indien de betrokken Turkse operator een Belgische licentie zou bemachtigen (maat dan nog zouden de nationale tarieven van toepassing zijn)

Wat destijds voor iemand dicht bij de grens van België-Nederland bv. wel mogelijk was dat zijn GSM als dichtstbijzijnde mast (= deze met het sterkste signaal) één van KPN Nederland vond - en de betrokkene hieraan niet direct aandacht schonk - met als resultaat dat hij bv. geen nationaal gesprek maar een internationaal gesprek Nederland-België aangerekend kreeg

Jouw voorbeeld van Kos is grosso modo hetzelfde probleem = jij/je GSM kiest een Turkse operator (en je krijgt een gesprek met oorsprong Turkije aangerekend)
Px weet niet maar jij je bevindt (tenzij rekening zou gehouden worden met én je GPS localisatie én een verbod op mobile roaming buiten EU zou geïmplementeerd worden)

Dus op Kos ... kies een Griekse operator (desgevallend manueel op je GSM) om problemen te voorkomen
Bedoel natuurlijk niet persé turkse paal. Of paal op zich, maar de nauwkeurigheid van het bereik van deze palen etc..
Is idd hetzelfde, daar zouden ze de dag van vandaag toch gemakkelijk iets aan kunnen doen! Moest het hen omgekeerd meer opbrengen zou het allicht ook wel zo zijn..
Px, wat het ook mag zijn, zou veel nauwkeuriger afgesteld moeten dan.. En aangezien de keuze van operator automatisch is, zou ik toch al zeker niet moeten opdraaien voor deze kosten!?
@martin, aangezien het bericht over Kos, Griekenland, EU gaat lijkt mij uw reactie hier totaal niet aan de orde. Toch bedankt.
Graag gedaan,
Was ook maar louter ter info waar je over roaming en kosten ivm gesprekken kunt vinden en was ook niet voor u alleen bedoeld, ook voor anderen die deze post eventueel moesten doornemen.
even ter verder toelichting:
Ik hou er uiteraard altijd rekening mee dat anderen een betere en to the point antwoord kunnen of zullen kunnen geven, ik weet ondertussen al wie er in bepaalde materie zich wat verdiept en gespecialiseerd heeft en een antwoord gaat geven 😉 (wat ook gebeurd is 😄)
en daarom laat ik het verder antwoord of verder reactie ook aan deze mensen over.
Reputatie 7
Badge +4
Beste Kris, zoals Martin reeds zei wordt dit ook toegelicht op onze website. We raden jou hier zelf aan je netwerk manueel te wijzigen wanneer je in een grensgebied bent om deze kosten te vermijden.

Hoe verbindt u met een ander netwerk in het buitenland?

Standaard maakt uw gsm een verbinding met het netwerk van een van onze partners. Bij voorkeur wijzigt u deze instelling niet.

Wanneer u zich echter dicht bij de grens van een ander land bevindt waar roamingkosten buiten de EU aangerekend worden (bv. Zwitserland), wanneer u per boot of vliegtuig reist (waar satellietverbindingen actief zijn) of wanneer uw telefoon geen netwerk kan vinden, dan kunt u manueel een netwerk selecteren om uw kosten te beperken:

  1. Stel uw gsm of tablet in.
  2. Selecteer uw toestel.
  3. Klik op Gebruik in het buitenland bij Netwerk.
  4. Volg de instructies om uw toestel in te stellen.
  5. Als het niet onmiddellijk werkt, start uw toestel opnieuw op.

Opgelet: vergeet deze instelling niet te wijzigen wanneer u terug in België bent!

Groetjes Freya
Reputatie 6
Badge +1
Heb deze 2 artikels een van Tele2 en Uw Europa aangaande regelgeving aanpassing Roaming in de EU per 1 januari.
https://tweakers.net/nieuws/133363/tele2-vergroot-eu-bundel-van-unlimited-en-10gb-abonnementen.html
https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/telecoms-internet/mobile-roaming-costs/index_nl.htm
Is er iets aangepast voor PX klanten per 1 januari of is dit ter info voor PX klanten en veranderd er niets.

Reageer