Vraag

Wist je dat? Je je oude gsm kan recycleren?

  • 31 January 2020
  • 5 reacties
  • 988 Bekeken

Reputatie 7
Badge +4

 

 

 

Smartphones: ze zijn niet meer weg te denken uit jullie dagelijkse leven. Maar hun productie heeft zeer schadelijke gevolgen. Het betekent ook dat er meer en meer toestellen moeten worden gemaakt. En dat terwijl de materialen en edele metalen die ervoor nodig zijn alsmaar schaarser worden. Zoals zilver, goud, cobalt en tantalum (coltan) om er een paar te noemen. En helaas is hun winning erg vervuilend!

Daarom lanceert Proximus de Miss The Call-beweging om zoveel mogelijk personen en bedrijven op te roepen om deel te nemen aan deze urban mining. Het doel: 100.000 telefoons verzamelen in 2020... Het is de hoogste tijd om in actie te komen, je oude telefoons terug te brengen en anderen te betrekken in deze beweging!

 

 


5 reacties

:ok_hand_tone5: heb het deze middag op de radio gehoord op het nieuws

Reputatie 6
Badge +3

Er is wel een kleine nuance. Meestal wordt wat gerecycleerd wordt doorgestuurd naar China en andere economisch minder sterke landen, waar het gewoon gedumpt wordt wat ook ongezond is voor de mensen daar. Het initiatief op zich is goed. Lees dit: https://www.eea.europa.eu/themes/waste/resource-efficiency/the-plastic-waste-trade-in en hier: https://www.forbes.com/sites/jillbaker/2018/04/23/scourge-of-the-seas-how-china-is-tackling-the-oceans-plastic-problem/

Ja een systeem dat volledig waterdicht is dat moeten ze uitvinden denk ik zelfde verhaal met vervuilde diesels die hier in bepaalde steden niet meer binnen mogen wegens te vervuilend maar als ze dan in anderen landen terecht komen daar speelt het geen rol meer hoe vervuilend ze zijn ….

Reputatie 6
Badge +3

Wanneer je zowel mens als natuur wil helpen bestaat er de fairphone. Alles heeft het ook te maken dat het bijna onmogelijk is om een smartphone gemakkelijk te demonteren en nieuwe onderdelen te installeren. Fairphone heeft hier ook alternatief voor. Dat systeem van dumping in China en andere economisch minder sterke landen is de standaardprocedure. Hier sorteren we maar in het einde van de hele cyclus gebeurd dit niet meer.Ik begrijp jouw standpunt ook.

Als je hoort hoeveel er in de auto springen om korte afstanden van minder 1km  en minder dan 2.5 km dan zegt dit al veel hoe milieu vriendelijk veel mensen zijn, gelukkig zijn er nog altijd ook veel die er wel doelbewust aan meewerken de vervuiling zoveel mogelijk te beperken.

Reageer