Vraag

Oude PC enkel toegang geven op lokaal netwerk

  • 2 January 2021
  • 30 reacties
  • 441 Bekeken

Hallo,

Ik heb een oude PC die nog op WindowsXP draait.  De PC is momenteel NIET aan het locale netwerk gekoppeld, maar ik gebruik die PC nog steeds als “printerserver” voor mijn oude HP Deskjet 710C printer (die werkt nog prima, ondanks zijn gezegende leeftijd van, jawel, 21 jaar!!!). 

Ik moet daarvoor echter altijd de bestanden op een memory stick plaatsen, dan in de oude PC steken en pas dan kan ik printen.

Ik zou dit willen wijzigen en die oude PC vanop mijn huidige desktop willen besturen.  Echter, daarvoor moet ik die oude PC dan uiteindelijk wél aan mijn netwerk hangen.

Mijn concrete vraag: kan ik ergens op mijn Proximus box (BBOX3) instellen dat die bewuste PC niet op het internet mag en ook geen inkomende messages mag ontvangen?  Met andere woorden: die PC mag enkel met devices op mijn lokaal netwerk communiceren en anders totaal niets.

Op die manier zou ik remote kunnen inloggen vanop mijn huidige desktop en kan ik dan die oude PC als een “echte” printerserver gebruiken.

Enig idee hoe ik dit voor mekaar kan krijgen?

 

Best,

--Geert

 


30 reacties

Uw pc communiceert maar met de buitenwereld in feite als je zelf bvb een browser opstart of zelf dowload of streamt enz…

De bbox3 heeft trouwens ook maar basic instellingen. 
Maar als je het volgende doet is je PC alleen bereikbaar op het lokaal netwerk:
je kan dus je pc een vast Ip adres geven bvb 192.168.1.128 en hoger, tot 192.68.1.254
default gateway: geen gateway invullen 
dns server: geen DNS invullen 

Reputatie 4
Badge +1

Dan kan je best achter je Bbox een eigen router hangen, waarop al je pc’s en je printer (als die een netwerkkaart heeft, anders die aan je Xp hangen)

In je router zelf kan je dan de toegang verbieden aan het locaal  IP van je XP,  of aan het mac adres van je Xp pc , en geef je dus zeker aan je Xp zelf een vast IP van je router, eventueel buiten de auto-IP range. Op een router heb je meer mogelijkheden dan je zou hebben , indien je de Bbox als router gebruikt, en ook makkelijker te beheren (zo wijzigen die instellingen niet, zo als bij de bbox wél kan gebeuren door ingrepen van proximus op de Bbox)

Andere mogelijkheid, die ik ook gebruik:

Als ik het goed heb, heeft je deskjet 710c een parallelpoort en een USB poort. Bij mij is de xp via parallel aangesloten (om inktniveau en reinigen te kontroleren), maar ik sluit via de USB van de printer tegelijk mijn Win10 pc aan, en dat werkt prima voor afprinten ( in Win 10 wordt de HP deskjet nog steeds ondersteund, maar met de instellingen en mogelijkheden… géén GUI voor printerkop gegevens, dat is er niet meer bij) dus Xp pc hoeft zelf niet meer op te staan voor printen, maar het mag, zodat je van 2 kanten tegelijkertijd kan printen

Hiervoor komt internet dus niet meer te pas

hetgeen dat Fonz beschrijft met eigen router zie hier → Je privérouter instellen als draadloze router | Proximus

zie onder :

dab heb je twee aparte netwerken

In je router zelf kan je dan de toegang verbieden aan het locaal  IP van je XP, 

dat was niet het opzet van GeertVC die wou dat de bewuste pc op internet kan wat ik hieronder versta dat die niet mag aangesproken kunnen worden van op het internet (ofwel begrijp ik het verkeerd) en dan kun je evengoed die aansluiten op je bbox zonder dat je een router nodig hebt want die bevindt zich even goed op een lokaal netwerk.

En die instellingen wijzigen op de bbox ook niet als je die PC een vast IP adres geeft zoals ik in mijn eerste bericht aangegeven heb.

Als ik het goed heb, heeft je deskjet 710c een parallelpoort en een USB poort.

 

Nee, dat heeft mijn printer niet.  Deze heeft enkel een parallelpoort.  Misschien dat latere versies van dat type nog een USB hebben meegekregen, maar toen ik die kocht was er helemaal nog geen sprake van USB.  Om maar eens te zeggen hoe oud dit bakje al niet is (maar werkt écht nog prima, zou zonde zijn  van dit weg te doen...)

Jouw tip om een eigen router ertussen te plaatsen is wel een goed idee!  Ik heb nog een UsRobotics  USR8000 router (eveneens van een ander tijdperk) waar er zelfs een parallele poort op zit, dus zou ik eigenlijk die router van onder het stof kunnen halen en deze gewoon in mijn netwerk plaatsen.  En daar dan mijn printer op aansluiten.  Heb ik helemaal mijn XP machine niet (meer) nodig en heb ik meteen een netwerk printer waar ik vanop al mijn PC’s naar toe kan printen!

 

dat was niet het opzet van GeertVC die wou dat de bewuste pc op internet kan

Dag Martin,

Nee, dat mag die “oude” PC net niet doen.  Die mag niet naar het internet kunnen maar vanaf het internet mag die ook niet gecontacteerd kunnen worden.  Die mag niet “per ongeluk” op het internet geraken net omwille dat ik dan wel binnenkomend verkeer kan hebben doordat ik zelf een path gelegd heb…

De reden hiervoor heb ik nog niet verteld, zie ik nu.  Maar doordat XP al vanaf 2014 niet meer onderhouden wordt, wil ik uiteraard geen risico op virussen en dergelijke meer lopen.  Vandaar dat deze moet “afgesneden” zijn van de buitenwereld, maar intern kan dit uiteraard geen kwaad...

...( in Win 10 wordt de HP deskjet nog steeds ondersteund, maar met de instellingen en mogelijkheden… géén GUI voor printerkop gegevens, dat is er niet meer bij) dus Xp pc hoeft zelf niet meer op te staan voor printen, maar het mag, zodat je van 2 kanten tegelijkertijd kan printen

Hiervoor komt internet dus niet meer te pas

Dag Fonz,

Betekent dat dan dat jij voor Win10 - 64bit wél een driver hebt gevonden?  Zelfs al doe ik een Windows printer driver update bij mij, die HP Deskjet 710C zie ik nergens voorkomen.  Zou het mogelijk zijn om die driver eventueel te sharen of de link te geven naar de locatie waar je die hebt gevonden?

Reputatie 7
Badge +4

Fyi Deskjet 710C staat erbij als windows 10 compatible (zelf heb ik er geen van dat type evenwel)

HP printers - Windows 10-compatibele printers | HP® Klantondersteuning

dat klopt ook met wat Fonz al gepost heeft.

Reputatie 7
Badge +4

Deskjet 710C specs

HP Deskjet 710c - printer - color - ink-jet Series Specs - CNET

= wired parallel

→ usb to parallet convertor eventueel …

USB naar parallel adapter of kabel kopen, morgen in huis (allekabels.be)

bol.com | USB to IEEE1284 Parallel Printer Cable UG144

 

 

Fyi Deskjet 710C staat erbij als windows 10 compatible (zelf heb ik er geen van dat type evenwel)

HP printers - Windows 10-compatibele printers | HP® Klantondersteuning

Dat path heb ik al bewandeld vooraleer ik mijn post op het forum heb gezet.  Uiteraard...  Ik heb idd ook gezien dat de HP Deskjet 710C in de lijst van ondersteunde printers staat.  Maar: als ik op Windows Update-driver klik en dan nogmaals op de link HP Printers - Installeren en gebruiken van het ingebouwde printerstuurprogramma van Windows, dan kom ik op een pagina waar ik op een bepaald moment de printer met de computer moet verbinden.  Ik heb volgende opties:

Zoals ik in een vorige reactie al zei: mijn printer heeft geen USB aansluiting (zoals bij Fonz blijkbaar wel het geval is...).  Ik vraag me dus af in hoeverre die info op de website van HP wel degelijk nog juist is voor een HP Deskjet 710C.

En ja, ik heb ook in de Windows Instellingen gekeken of er geen optionele update voor een HP driver was.  Die is in ieder geval niet voorhanden.

 

Ik heb idd. vorige week bij allekabels.be een USB naar parallel adapter kabel gekocht.  Da’s het eerste wat ik geprobeerd heb.  Als ik echter die verbinding maak, dan ziet Windows wel dat er een USB device is aangesloten, maar ik krijg het bericht “No Printer Attached”:

 

Je ziet, ik heb niet zomaar mijn post op het forum gezet.  Ik heb wel degelijk al e.e.a. geprobeerd en opgezocht voordien…  Ook de pagina op CNET had ik al bekeken...

Reputatie 4
Badge +1

Je moet geen updates zoeken voor je deskjet in windows 10, dat heeft geen zin, ook niet naar 64bit drivers. Gewoon printer toevoegen, en hp-  zoeken-  deskjet 710 (die c mag je ook weglaten) of iets wat er op lijkt. Al die deskjets hebben zowat dezelfde aanstuurcodes

en dan je printer verbinden met de parallel-adapter  (opgelet, er bestaan verschillende soorten adapters, voor enkel, en duplex. Als je géén duplex type hebt, “ziet” je pc geen printer !!

probeer die dus gewoon op je USB te verbinden, en opgepast, doe dat met de printer aangezet, wat dan verchijnt er een andere USB poort dan de standaard-usbpoort… dat zijn nu eenmaal de ondoorgrondbare wegen van Micro$oft...

Bij mij staan de printers als LPT1 geshared met USB ( zoals je weet = LPT1 parallel)

(Ik heb mijn printer 4x geinstalleerd, met telkens specifieke instellingen, 2x EZ kleur & zw/wit, en 2x DubbelZijdig , kleur en Zw/wit onder Win10 )

En die adapter kost dit op de duur niet evenveel als een nieuw printerken?

Reputatie 7
Badge +4

Voor zover mij bekend heeft een/elke HP Deskjet 710C enkel een parallel poort (geen usb, geen WiFi, geen ethernet)

Chap1UGBook (hp.com)

Connect your printer to your computer | HP Deskjet 710c Printer User Manual | Page 3 / 90 (manualsdir.com)

 

In principe dient u een connectie vanaf PC via usb met de usb-parallelport adapter naar de HP deskjet 710C op te zetten en vermoed ik dat u  usb-printing support moet kiezen

Anderzijds is er ook sprake van usb naar parallel port drivers? Werd er iets dergelijks samen met uw convertor connector voor windows 10 geleverd of kan dit vanaf een website xyz worden opgevraagd?

Bv.

USB-to-Parallel Port Driver Drivers Download for Windows 10, 7, 8/8.1, Vista (64/32 bits) (rocketdrivers.com)

 

Ik vermoed dat de HP driver update  deskjet 710C enkel van toepassing is voor Windows 10 PC uitgerust met een IEEE 1284 parallel poort  bv.

1 Port PCI Parallel Card | PCI Parallel Port Card | Perle

 

Succes

 

 

 

Bedoel je hiermee dan wat Fonz zegt niet klopt  omtrent die usb poort aansturing?

die oude die ik vroeger had van HP had ook een usb poort maar ik herinner mij het type totaal niet meer ik zit al aan mijn derde printer

ik dacht dat het een HP deskjet van de 900 serie was met usb poort.

Reputatie 7
Badge +4

@Martin 

List of Hewlett-Packard products - Wikipedia

Bv. Deskjet 950C heeft een usb-aansluiting (de 710C evenwel niet)

Printer Specifications for the HP Deskjet 950C Series Printer | HP® Customer Support

HP Deskjet 710c - printer - color - ink-jet Series Specs - CNET

 

Ik vermoed evenwel dat zoals @Fonz stelt met de gepaste convertor (usb→ IEEE 1284) & drivers de HP Deskjet 710C zonder meer aanspreekbaar is vanaf een PC onder Windows 10

Een degelijk toestel is nog perfect bruikbaar mits inkt aan redelijke prijs beschikbaar is/blijft 

Ik dacht ook eerst da t Fonz bedoelde dat die zowel een IEEE als een USB aansluiting had, maar ‘t zal mss zijn zoals je zegt dat hij usb naar IEEE adapter bedoelde.

Originele inkt is sowieso duur !

Reputatie 4
Badge +1

aan allen:

neen deskjet van die generatie (of later) worden niet geupdated, dus heeft geen zin dat te zoeken.

Je kan dus ook niet de installatie cd voor de printer gebruiken, maar gewoon de printer toevoegen met de ingebakken drivers van Windows!

Als je die moet verbinden kan je kiezen voor usb of LPT1 ( voor echte pc’s bestaan nog kaarten parallel- ) als je een router hebt met printerpoort die je voor netwerk te kiezen, maar dat alles kan je later nog veranderen.

Als je een usb--LPT1 convertor hebt op je win10, moet je niets gaan zoeken, gewoon printer toevoegen, connecteren op LPT1 ‘ook al bestaat die niet fysiek, je pc zal dat toestaan

Na de installatie dien je dan de connectie van, de printer in te stellen, en je kiest voor LPT1 én Voor USB door “printerpooling” aan te zetten. Je windows test hierbij NIETS  uit!! het zal gewoon de printtaak naar de usb poort sturen

Het is ook mogelijk dat je gewoon LPT1 enkel kan kiezen als je een USB / Parallel adapter hebt aangesloten, en dat dat direct werkt ! (kan zelf niet testen omdat ik zulke convertor niet heb), maar als dat géén duplex convertor is, stuur je gewoon de printopdracht blindelings op de poort…

Test eens , met de convertor aangesloten op USB, of  je op de WIN10 pc in systeem/harware je een LPT1 poort actief ziet ?

Hierna kan je perfect printen naar de printer, maar met enkele hebbelijkheden: 1 wijzig nooit je connecties van de printer , terwijl die niet verbonden is en aan staat, want de USB poort die dan zichtbaar is, is niet die voor de convertor  ( en wordt dus de verkeerde pooling gemaakt met een niet actieve USB), en 2, print géén 2e document alvorens het eerste echt helemaal afgedrukt is, want dan gaat de opdracht naar LPT1, en niet naar de USB (die dan bezet is van de vorige opdracht die nog bezig was. Dat laatste is wel eens voorkomend, maar dan wis je gewoon de taak naar LPT1, en herhaal gewoon de printopdracht

Als je er in slaagt om direct naar LPT1 te printen met een convertor , zou dat laatste niet mogen voorkomen

en als je een gewone PC hebt met een klassiek moederkaart en grote kast, kan je ook een echte parallelpoort bijzetten… Voor 16 euro koop je die bij “allekabels.be”

Reputatie 4
Badge +1

High-Speed USB 2.0 Naar 36-pins Parallel Printerkabel - 1 Meter

  •  

 

Merk: AA Commerce

Alle productspecificaties

Productbeschrijving

Sluit uw oude printer met parallelle aansluiting aan via USB. Deze high-speed adapter beschikt voer een USB 2.0 aansluiting en is erg handig als u een printer wenst aan te sluiten die een parallelle poort nodig heeft voor verbinding met de PC. Deze printerkabel is volledig plug en play en vereist dus geen installatie van software of drivers. Geschikt voor vrijwel alle besturingssystemen (ondersteuning Win98/2000/XP/VISTA/7/8/10 Mac OS v8.6 of hoger).

Specificaties:
Connector A: USB 2.0 Male (tevens USB 1.1 backwards compatible)
Connector B: Parallel (DB-36) Female
Ondersteunt tot 12 Mbps overdrachtsnelheid
Kleur: Zwart
Lengte: 1 Meter

 

Productspecificaties

EAN

EAN

8719497906659

Overige kenmerken

Eerste aansluiting

USB 2.0 A Male

Gewicht

46 g

Kabellengte

1 m

Kleur

zwart

MPN (Manufacturer Part Number)

USB 2.0 Naar DB36 Parallel Printer Kabel Adapter Converter - USB To 25-Pin Paralelle LPT Poort Printerkabel

Verpakking breedte

105 mm

Verpakking hoogte

25 mm

Verpakking lengte

108 mm

Je vindt dit artikel in

Categorieën

Toepassing kabel

Computer

Merk

AA Commerce

Kabellengte

1 tot 2 meter

Snelle bezorgopties

Vandaag BezorgdVandaag OphalenAvondbezorgingZondagbezorgingGratis verzending

Toon meer

 

Bekijk dit product

High-Speed USB 2.0 Naar 36-pins Parallel Printerkabel - 1 Meter

High-Speed USB 2.0 Naar 36-pins Parallel Printerkabel - 1 Meter

High-Speed USB 2.0 Naar 36-pins Parallel Printerkabel - 1 Meter

High-Speed USB 2.0 Naar 36-pins Parallel Printerkabel - 1 Meter

 

1695

Op voorraad

 

Via Bol.com te bestellen  prijs is 17 euro !( + verzendkosten eventueel)

Reputatie 5
Badge +2

Mijn concrete vraag: kan ik ergens op mijn Proximus box (BBOX3) instellen dat die bewuste PC niet op het internet mag en ook geen inkomende messages mag ontvangen?  Met andere woorden: die PC mag enkel met devices op mijn lokaal netwerk communiceren en anders totaal niets.

Op die manier zou ik remote kunnen inloggen vanop mijn huidige desktop en kan ik dan die oude PC als een “echte” printerserver gebruiken.

 

Om terug te keren naar de originele vraag van de topic starter:

Dat is toch héél eenvoudig (en hiervoor heb je geen 2de router nodig):

  1. Ga naar de netwerk settings van de oude PC en kies voor een vast IP (in plaats van een dynamisch IP).
  2. Geef hier een IP adres buiten de DHCP range van de B-box (voorbeeld 192.168.1.100 e.v.)
  3. Vul géén gateway in, en ook géén DNS

Nu is de PC bereikbaar vanuit het lokale netwerk, maar kan niet op internet (gezien geen gateway).

Via Bol.com te bestellen  prijs is 17 euro !( + verzendkosten eventueel)

Ik heb mij deze aangeschaft via allekabels.be:

Daar is ook vermeld dat deze bidirectioneel is en zowel EPP als ECP ondersteunt.  En is geschikt t/m Windows10.

Zou toch moeten lukken met deze, me dunkt.  Raar dat er dan door Win10 toch geen printer wordt gedetecteerd (zie één van mijn vorige responses).

aan allen:

neen deskjet van die generatie (of later) worden niet geupdated, dus heeft geen zin dat te zoeken.

Je kan dus ook niet de installatie cd voor de printer gebruiken, maar gewoon de printer toevoegen met de ingebakken drivers van Windows!

Als je die moet verbinden kan je kiezen voor usb of LPT1 ( voor echte pc’s bestaan nog kaarten parallel- ) als je een router hebt met printerpoort die je voor netwerk te kiezen, maar dat alles kan je later nog veranderen.

Als je een usb--LPT1 convertor hebt op je win10, moet je niets gaan zoeken, gewoon printer toevoegen, connecteren op LPT1 ‘ook al bestaat die niet fysiek, je pc zal dat toestaan

Na de installatie dien je dan de connectie van, de printer in te stellen, en je kiest voor LPT1 én Voor USB door “printerpooling” aan te zetten. Je windows test hierbij NIETS  uit!! het zal gewoon de printtaak naar de usb poort sturen

Het is ook mogelijk dat je gewoon LPT1 enkel kan kiezen als je een USB / Parallel adapter hebt aangesloten, en dat dat direct werkt ! (kan zelf niet testen omdat ik zulke convertor niet heb), maar als dat géén duplex convertor is, stuur je gewoon de printopdracht blindelings op de poort…

Test eens , met de convertor aangesloten op USB, of  je op de WIN10 pc in systeem/harware je een LPT1 poort actief ziet ?

Hierna kan je perfect printen naar de printer, maar met enkele hebbelijkheden: 1 wijzig nooit je connecties van de printer , terwijl die niet verbonden is en aan staat, want de USB poort die dan zichtbaar is, is niet die voor de convertor  ( en wordt dus de verkeerde pooling gemaakt met een niet actieve USB), en 2, print géén 2e document alvorens het eerste echt helemaal afgedrukt is, want dan gaat de opdracht naar LPT1, en niet naar de USB (die dan bezet is van de vorige opdracht die nog bezig was. Dat laatste is wel eens voorkomend, maar dan wis je gewoon de taak naar LPT1, en herhaal gewoon de printopdracht

Als je er in slaagt om direct naar LPT1 te printen met een convertor , zou dat laatste niet mogen voorkomen

en als je een gewone PC hebt met een klassiek moederkaart en grote kast, kan je ook een echte parallelpoort bijzetten… Voor 16 euro koop je die bij “allekabels.be”

Ik ga deze procedure eens heel gedetailleerd volgen.  Ik laat je weten wat het resultaat is.

En die adapter kost dit op de duur niet evenveel als een nieuw printerken?

Nee, absoluut niet.  Ik heb voor die adaptorkabel €15 betaald, inclusief verzendingskosten.  Denk niet dat ik daar een nieuwe printer voor koop.  En nogmaals, ik vind het zonde om nog perfect werkend materiaal weg te doen omwille van “out of date”...

 

Anderzijds is er ook sprake van usb naar parallel port drivers? Werd er iets dergelijks samen met uw convertor connector voor windows 10 geleverd of kan dit vanaf een website xyz worden opgevraagd?

Succes

Ik heb die website bekeken en de drivers gelden voor Moschip.  Als ik mijn USB naar Parallel adapterkabel connecteer naar de PC en via Device Manager de USB VID en PID code bekijk, dan kom ik uit bij Profilec Technology.  Eens kijken of ik daar wat kan vinden…

Ik zie trouwens geen enkele foutmelding van Microsoft bij die USB devices.

Dat begrijp ik, hoor ik ook dikwijls mijn pa zeggen :slight_smile: .

Reageer