Beantwoord

censuur van RT.com

  • 14 April 2022
  • 3 reacties
  • 126 Bekeken

Dag,

sinds vorige maand is RT.com gecensureerd door Ursula von der Leyen en vlaams minister van mediacensuur Benjamin Dalle. Via mijn Proximus-abonnement heb ik totaal geen toegang meer tot rt.com, noch sputniknews.com.

Dit ergert mij mateloos.

Ik stel echter vast dat bij mijn werkgever in Brussel, die voor zijn internet op Belnet geconnecteerd is, RT.com nog wel toegankelijk is. Via Belnet heb je onbeperkt toegang tot de website (in alle talen), alleen kan je geen live RT-TV kijken.

M.a.w.: conformeert Belnet zich niet aan de wetgeving of is het Proximus die heiliger wil zijn dan de paus en meer blokkeert dan voorgeschreven? Verder dacht ik dat perscensuur verboden is door de Belgische grondwet? Verleent Proximus hier niet zijn medewerking aan een overtreding van de grondwet? Ursula von der Leyen en de europese commissie hebben al evenmin de bevoegdheid om websites/TV-netten te censureren. Ik verneem dat dit een bevoegdheid van de deelstaten is.

Mijn sympathie hebt u in deze alleszins niet. U zou een voorbeeld kunnen nemen aan Elon Musk, die Twitter opkoopt met de bedoeling om een einde te maken aan de eindeloze illegitieme censuur van kritische stemmen op het platform. Het zou u sieren als een groot bedrijf als Proximus zijn nek zou durven uitsteken en paal en perk stellen aan deze in Europa (het europa van de vrijheid en persvrijheid) nooit geziene radicale, ongrondwettige, perscensuur. Waar censuur begint weten we allemaal. Waar het zal eindigen helaas niet.

Overigens is deze perscensuur een belachelijk circus, want al de gecensureerde RT- en Sputniksites zijn via eenvoudige omwegen zonder problemen toegankelijk. Daarvoor moet ik als klant helaas wel extra dokken. Ik hoef u daaromtrent geen technische uitleg te geven, als ISP weet u ongetwijfeld maar al te goed hoe eenvoudig deze internetcensuur te omzeilen is. Net zoals de sancties die de EU oplegt aan rusland, is deze censuur een hypocriet gedoe, dat meer schade toebrengt aan de EU-burgers dan aan Rusland. Het zal Putin worst wezen of wij al dan niet RT kunnen kijken. De oorlog zal er geen dag korter door worden.

Groet,

FB524747 apenstaart skynet punt be

 

 
icon

Beste antwoord door M_016 18 April 2022, 17:55

Bekijk origineel

3 reacties

Reputatie 7
Badge +3

@flurk2 Ik ken zelf de context totaal niet maar als er op Europees en Belgisch niveau beslist werd om iets te blokkeren, dan moeten wij als bedrijf ons daar naar schikken.Groetjes,Joel

Dag,

dank voor uw antwoord. De essentie van mijn vraag was echter: “waarom wordt er bij Proximus meer gecensureerd dan bij Belnet”?

Is Proximus katholieker dan de paus, of betreft het hier platte corruptie bij Belnet? Dat nl al de overheidsinstellingen (waaronder ook de EU-instellingen, vermoedelijk) waarvan Belnet de ISP is, eigenlijk stiekem willen blijven lezen wat de modale burger niet meer mag lezen. Daarom dat bij Belnet de censuur niet zo strikt toegepast wordt?

Kan u mij alvast antwoorden op het gedeelte van mijn vraag aangaande Proximus?

Misschien kan u dit eens doorgeven aan jullie juridisch departement om te (dubbel)checken wat de overheid precies gevraagd heeft om te censureren. Die overheid weet het soms ook niet zo goed, hoor. Zo is Sputniknews recent nog door ‘een overheid’ omschreven geweest als een tv-zender. Het was daarmee overduidelijk dat die niet eens wisten waar ze het over hadden. Overigens is Sputniknews-USA ook via het Proximusnetwerk,  zonder technische hulpmiddelen. nog steeds vrij te ontvangen 😝,

Ik blijf erbij dat in verzet komen tegen **ongrondwettelijke** perscensuur (het gaat hier niet om kinderporno, copyrightinbreuken, torrents, terrorisme of jihadisme) een nobele en hoogst opmerkelijke daad zou zijn. Ik kan dat niet. Een groot bedrijf als Proximus kan dat wel. Ik herhaal: waar perscensuur begint zien we vandaag allemaal; waar het ooit zal eindigen, da’s een open vraag.

U kan zich natuurlijk ook nog gewoon blijven verschuilen achter een diepgewortelde racistische russofobie, zoals de meerderheid van de EU en haar politiekers, van groot tot klein, dat dezer dagen doen.

Groet,

fb524747apenstaartskynetpuntbe

 
Reputatie 7
Badge +4

De EU-sancties tegen Rusland uitgelegd - Consilium (europa.eu)

De beperkingen die sinds 2 maart 2022 van kracht zijn, gelden voor Sputnik en Russia Today én hun dochter­ondernemingen, zoals RT English, RT UK, RT Germany, RT France en RT Spanish. Ze hebben betrekking op al hun voorzieningen voor informatie­verspreiding in of gericht op de EU-lidstaten, waaronder kabel, satelliet, Internet Protocol TV, platforms, websites en apps.

Concreet dienen alle operatoren dus ook Belnet zich aan deze sanctie te houden

Uiteraard kunt u zelf contact opnemen met de nationale/regionale telecom- en mediaregulatoren, Belnet zelf en de Europese Commissie hieromtrent

Contact | Belnet corporate

Ons contacteren | BIPT

Contact | Europese Commissie (europa.eu)

 

Reageer