Belgacom gaat geen analoge TV aanbieden op de kabel in de toekomstOp het digitale TV web blog staat te lezen


Belgacom heeft besloten om geen analoge televisie via de kabel aan te bieden in de toekomst.

Dat heeft Belgacom gemeld in een mededeling.

De late openstelling van de analoge kabeltelevisie, de dalende belangrijkheid en de hoge investeringen in analoge tv

zijn redenen voor Belgacom om deze beslissing te nemen.

In 2011 beslisten de telecomregulatoren dat de kabeloperatoren verplicht werden om hun netwerk open te stellen.

Intussen is dit nog niet gebeurd en de openstelling kan zeker tot volgend jaar duren.

Daarnaast vindt Belgacom het jammer dat ze enkel toegang krijgt op de kabel voor analoge tv.

De kabeloperatoren hebben namelijk volledige toegang tot het netwerk van Belgacom.

11 reacties

Reputatie 7
Badge +1


Ja, die CI+ module is een oplossing voor die mensen die nog analoog kijken (vooral oudere mensen en ook armeren denk ik), maar ze moeten er wél een aangepaste TV voor hebben, tenzij ze een (betaalbare) externe module voorzien die je kunt inpluggen bv. in een scart of coax RF antenne ingang (voor oudere TV's) of USB/HDMI (bij nieuwere) zonder ingebouwde module. Anders verplicht je iedereen om een aangepaste TV te kopen, wat niet voor iedereen evident is. Maar dat analoge TV een eindig verhaal is, is een waarheid als een koe, net zoals de beeldbuis TV's nu al zogoed als verdwenen zijn. Zelfs scartingangen zijn stilaan aan het verdwijnen.

Reputatie 7
Badge +1


Jaja, weeral 'bigbrother is watching'....bedankt voor de uitleg Elsa. Maar ik wist niet dat je met een CI module programma's kon opnemen (ik dacht dat er dan geen interactieve diensten waren). Of kan dat dan enkel in 'real time' als de TV aanstaat op de juiste zender ? Of kan dat dan op een externe USB HDD? waarschijnlijk nog niet allemaal gestandardiseerd.

Reputatie 7
Badge +1


Ik kan bevestigen dat de kwaliteit van het analoge signaal nog heel behoorlijk is. Voor ik dig. TV van Belgacom had (september 2009), keken wij ook nog altijd analoog op een Samsung flatscreen 37' HD ready, en dat was toen een correct beeld (beter dan de vorige beeldbuis TV). De kwaliteit ligt heel dicht bij de digitale SD-zenders, ook nu nog, de zeldzame keren dat we de antenne nog gebruiken; behalve voor radio, die we nog permanent via de kabel gebruiken (voor het RDS-systeem), al geeft de V4 ook zenderinformatie op de display (niet het geval bij de Telenet digicorder.of digibox).

Reputatie 7
Badge +1


Ik kijk ook regelmatig bij mijn kozijn en bij mijn schoonmoeder naar een Samsung 40' full HD met Telenet dig.TV. Thuis heb ik een Samsung 37' HD ready en kan kijken naar analoge zenders met Telenet (héél zelden), en naar digitale SD en HD zowel met Belgacom dig. Tv als met Telenet dig. TV. Bij mij thuis zie ik absoluut geen verschil tussen Belgacom en Telenet digitaal HD. De synchro tussen beeld en geluid bij overschakelen van zender, of bij terugspoelen van een opname, is sneller bij Telenet, maar we spreken hier toch maar over een paar seconden. SD is ook bij beiden even goed. De geluidskwaliteit is bij Telenet lichtjes beter vind ik, maar niet spectaculair. De bediening van de V4-decoder is duidelijk sneller en vlotter dan de digicorder van Telenet, vooral dan het scrollen naar volgende dagen in de TV-gids, dat bij Belgacom heel vlot gaat, en bij Telenet een wachttijd geeft van soms enkel seconden (met zo'n bewegend balkje met gele streepjes rechts onderaan). Er zitten bij Telenet ook meer tussenmenu's, bevestigingsmenu's, wat de bediening iets trager maakt, omdat je dan telkens een optie moet kiezen met de cursor en bevestigen met OK. Vooral de opnamelijst geeft bij Telenet veel meer info alles mooi naast mekaar. Bij Belgacom staat die info onder het bitmapje linksboven, maar zenderinfo bv. ontbreekt. Toch stel ik vast dat ik sedert mijn V4 terug correct werkt, ik nog oofdzakelijk met Belgacom TV werk. Enkel een aantal serieopnames progammeer ik nog op Telenet. En uiteraard voor ARD en ZDF, en ook Eurosport2 voor tennis (voor dat laatste betaalde ik bij Belgacom het Sport&Pleasureboeket bij t.b.v. 10,80€, waardoor ik met de digicorderhuur van 8,20€ nu goedkoper uitkom, omdat ik voorheen ook al de analoge kabel betaalde, waarbij gezegd moet worden dat Telenet correct een groot deel van mijn voorruit betaalde kabelhuur nl. 148,93€ vandaag al op mijn rekening terugstortte). Ik heb nu beide systemen voor een minderkost van 2,60€; bovendien de decoderhuur 4 maanden gratis en 20€ onlinekorting op de activering van 50€).

Reputatie 7
Badge +1


Elma, ik doe net hetzelfde als jij. Soms opnemen van de analoge kabel om eventueel daarna (na bijsnijden van niet nodige stukken) op een DVD te branden met snelkopiëren. Ik doe dat soms ook 's nachts overkopiêren van de decoder. Ik vind zelfs dat na overkopiëren op de DVD-recorder van een oorspronkelijke HD-opname die er toch beter uitziet dan een rechtstreeks analoog opgenomen. Ik heb al meermaals de test gedaan (door ze dubbel op te nemen), en ik gebruik altijd de kwaliteit van 3 uur per DVD. (ESP bij Sony). Bij opnames van SD-zenders, zoals ARD en ZDF, zag ik zogoed als geen verschil. Maar 't kan ook aan mij liggen natuurlijk. Ik heb geen labo-ogen.

Reputatie 7
Badge +1


Je zult wel gelijk hebben JDM wat analoog en digitaal SD betreft. Theoretisch is er een verschil, maar op mijn 37' HD ready (720p) zie ik het amper, waarschijnlijk door correcties van de TV sofware (upscaling?) en ook door de afstand van het scherm (ca. 3,5m). Het verschil tussen SD en HD (zelfs 720p) is dan weer heel duidelijk te merken, veel scherper beeld op zowel voorgrond als achtergrond. Vooral bij sport is het veel beter. Dat 1080i beter is zal zeker zo zijn, maar dat hangt dan weer mee af van hoever je van je scherm zit. Waar ik kom (bij mijn kozijn en mijn schoonmoeder) hebben ze dezelfde Samsung 40' full HD, en beide Telenet dig. TV ingesteld op 1080i. Maar in beide gevallen zitten ze veel dichter bij hun TV (2m tot 2,5m), waar wij met onze Samsung 37' HD ready zeker 3,5m afstand hebben. Maar als ik dichter bij het scherm ga, zie ik wél duidelijk verschil ('t zou maar erg zijn als ik dat niet zag...wink). Van dichtbij is de resolutie duidelijk beter bij een 40' full HD..

Reputatie 7
Badge +1


Gefrustreerde Belgacommers? Ik kan je verzekeren dat de digitale beeldkwaliteit van zowel SD als HD bij Belgacom en Telenet gelijkwaardig is. Ik heb beide en kan dus gemakkelijk vergelijken; gewoon van HDMI1 naar HDMI2 switchen. Voor beeldkwaliteit moet je dus niet van provider veranderen. Er zijn natuurlijk andere redenen genoeg, zowel objectieve als subjectieve.Maar het analoge signaal lijkt er inderdaad wat op achteruit gegaan te zijn; om bandreedte te winnen voor digitale zenders? het kan ook per regio anders zijn.Ik denk dat beeldkwaliteit voor een deel 'perceptie' is en kan schelen van persoon tot persoon. En veel factoren kunnen dat positief of negatief beïnvloeden, o.a. je persoonlijke voorkeuren bij de instellingen van het beeld op je TV. Maar labotest liegen niet natuurlijk, en de correcties tussen netvlies en hersenen zij ook niet bij iedereen hetzelfde. Een vloeiend beeld is ook een gevolg van de manier waarop je hersenen beeld per beeld verwerken. Maar over resolutie kan je niet discuteren. Hogere resolutie is altijd beter, al heb je bv. niks aan een foto van 12 Mpixels als je ze op 10x15 formaat afdrukt (ik gebruik meestal 5 Mpixels). Voor afficheformaat is dat even anders natuurlijk.Wat audio betreft is CD-kwalilteit technisch natuurlijk beter dan analoog: ik heb ooit met mijn eerste CD-speler een luidsprekerset kapot gespeeld, omdat de dynamiek veel groter is (verschil tussen stille en luide passages). Bij het rippen kan je wel voor variabele bitrate kiezen om dat op te vangen. Uiteindelijk is ook dat een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Reputatie 7
Badge +1


Interessante discussie toch...en je leert altijd iets bij hé. Allemaal bedankt voor de info !:)


'jij het nodig vindt om er de rem op te zetten'


Ik heb hier juist enkele items hoger nog duidelijk gezegd 'hoe meer je post hoe beter' en dat is volgens mij totaal omgekeerd dan er een rem opzetten en trouwens googel gewoon en je zal massa's info vinden van wat je hier zelf allemaal bespreekt en nog veel meer dus wwat zou ik bereiken met een rem erop te zetten als er pakken info gewoon te plukken valt op het internet.


Dus volgens u zijn ze in gespecialiseerde labo's niet meer op zoek naar nieuwe technieken ! oké ook goed Patrick jij zal het dan beter werten.


Zet hier zoveel theorie als je wilt Patrick maar zeg niet dat ik er een rem opzet en trouwens hoe zou ik dat moeten doen.

Je bewijst het trouwens zelf dat ik dit niet kan want je blijft maar technische hoogstandjes posten :-)))


En een goeie raad als je hier theorie post die nog door niemand gekend is neem er dan eerst een patent op of ze zijn er mee weg .


Elsa met goeie remmen :-))Groetjes,


niemand weet alles maar iedereen weet wel alles beter

met een Pearl bril op je snoet zie je beter wat je doet :-p
Reputatie 7
Badge +1


Iedereen kan en mag van provider veranderen, maar doe het dan enkel omdat de dienst niet goed werkt wegens een te zwakke lijncapaciteit, en niet voor een slechte ervaring met de helpdesk...

Reputatie 7
Badge +1


Een analoge of een digitale?? Een been afzetten is precisiewerk, maar ook beenhouwerij met beenzaag en zo....devil

Reageer