Vraag

Vrije modem keuze

  • 22 May 2022
  • 7 reacties
  • 191 Bekeken

Reputatie 2
Badge

 


7 reacties

In Nederland wel :-)

Reputatie 2
Badge

Ja maar dat was voor VSDL, maar het kan een mogelijk zijn voor Fiber (glasvezel kabel) 

Ik zou toch veronderstellen eens er vrije keuze is van modems dat dit toch zowel moet gelden voor iedere technologie of dit nu over koper is of glasvezel, zoals in NL bvb, nee?  

Het zal wel op eigen verantwoordelijkheid zijn, daar de operator je geen ondersteuning zal geven bij problemen! Dus ik vermoed dat het dan in de praktijk zal op neer komen dat je in veel gevallen de modem van de operator er even zal moeten plaatsen en als het probleem blijft dat er dan pas geen discussies meer zullen zijn tussen de klant en de operator? 

TBI: zie ook deze post op het forum onder Ideeënbus 
→ Vrije modemkeuze: in Nederland bij KPN , voor Proximus ook een te nemen stap in 2020? | Proximus Forum

 

Reputatie 7
Badge +4

BIPT_Werkplan 2020_150120 p.22

C/1/2022/13 Analyse aangaande het gebruik van eindgebruikersapparatuur op de verschillende netwerkinfrastructuren (keuze van de modem/router/CPE

In maart 2020, publiceerde Berec zijn richtsnoeren ter identificatie van de netwerkaansluitpunten voor de verschillende types netwerken. De Nederlandse regulator ACM heeft zich gebaseerd op deze richtlijnen om de netwerkaansluitpunten vast te leggen op de koper-, glasvezel- en coaxnetwerken. Ook het BIPT zal deze richtsnoeren volgen om de netwerkaansluitpunten vast te leggen. Een gevolg van dit proces is dat het BIPT de regels rond veilige eindapparatuur verder kan specifiëren.

Van de door de regulator geplande publieke raadpleging Q1.2022 is het tot op heden evenwel (voorlopig?) nog steeds doodstil

 

Nu voor de grootste meerderheid zal dit niet direct een noodzaak zijn om een eigen modem/router te kunnen kiezen, temeer dat een een modem/router nu nog altijd gratis in bruikleen gegeven wordt en ondersteuning gegeven wordt bij problemen, akkoord iemand die in deze materie goed thuis is en dit wenst, zou ook uiteraard de kans moeten krijgen om eventueel zelf een goedgekeurde modem/router keuze te kunnen maken.

Allemaal niet zo eenvoudig. Bij aanleg fiberaansluitpunt wordt meestal ook  fiber naar ethernet  waarop dan de modem van Proximus volgt. Een fibermodem  bestaat , Zyxel  en ook AVM/Fritz! heeft zo’n apparaat . Fiber direct   in  de modem en van daaruit ethernet aansluitingen. Het kan eenvoudiger. Nu heb je drie “bakjes” aan je muur hangen . Zou het kunnen dat het anders te weinig controleerbaar wordt?

ze kunnen evengoed een fibermodem/router combineren net zoals ze nu een vdslmodem/router combineren.

Reageer