Vraag

Proximus glasvezelmodem

  • 25 March 2022
  • 76 reacties
  • 4903 Bekeken


Toon eerste bericht

76 reacties

Nee er is maar 2 ports en die dienen zowel als WAN of LAN.

 

 

moet je dan één poort instellen als WAN 

 

Ik heb een reactie terug gekrijgen van userbase 

 

"Zo eenvoudig is het niet.
Je kan inderdaad in de Deco VLAN 10 voor Internet, en VLAN 30 voor IPTV meegeven naar de WAN poort.
Maar dan krijg je internet op één van de ethernet poorten, en IPTV op de de andere internet poort.
Als je dus één of meerdere switches aansluit op ethernet poort 1, dan heb je daar geen IPTV op.

Maar ook de V7 aansluiten op ethernet poort 2 zal wellicht niet werken (gezien de V7 niet meer in "bridged" mode werkt, maar allen in "routed" mode)?

Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn dat jouw lijn overgeschakeld wordt naar de "single VLAN" configuratie.
Dan gaat internet, telefonie en IPTV alles over één VLAN (VLAN20). Dan zal je v7 volgens mij wèl werken op je lokaal netwerk.
Misschien kan een PX technieker dit voor jou fixen :wink:"

 

Dus ja ik zal proberen met VLAN20 

 

Bedankt!

Ja maar op VLAN20 zal je nu geen internet en TV hebben aangezien Proximus je lijn eerst moet overschakelen/instellen om te kunnen werken met  één VLAN, namelijk alles = Internet/TV(IPTV)/Voip ...dat zal binnenkomen op VLAN20.

Dar zullen de Proximus forummedewerkers maandag dan eventueel kunnen doen of laten uitvoeren door de bevoegde dienst, maar dan zal ook je bbox3 niet meer werken aangezien de bbox4 daarvoor nodig is.

Okay cva

Dus best wachten tot maandag.

Bedankt!

Ik weet ook trouwens niet of dit gaat werken met je DECO router want nu werkt het ook niet om de bbox3 na te bootsen, of anders gezegd of je in de DECO alle nodige instellingen kunt doen die nodig zijn zoals nu voorzien in de bbox3 en dan deze van de bbo4 in het ander geval, ik denk dat het niet zo simpel is als we denken, je zou daarvoor eigenlijk een specialist van Proximus moeten kunnen raadplegen, maar dat zal een ander paar mouwen zijn  vrees ik :-)

Okay cva 👍 

ik weet al zelfs niet meer.

Maar dik merci Martin voor al jullie hulp.

Bedankt.

Hetgeen ik altijd voorstel is de bbox aan te sluiten op de ONT en de WAN van je eigen router aansluiten op een gele LAN poort van de bbox, dan kun je de decoder aansluiten op de LAN van de bbox en alle internetverkeer laten lopen via je eigen router ( dan heb je geen VLAN’s nodig in je eigen router, dit is zeker het simpelste zonder veel gedoe) waar je dan al je andere toestellen op aansluit.

Dat is eigenlijk een goed voorstel( ik was oorspronkelijk dat aan doen) maar ik dacht waarom niet proberen om alles via mijn eigen router. Ik zal terug naar deze voorstel gaan maar eerst ga ik proberen met een andere router eerst “de Huawei WiFi Ax3 Quad-Core” router en die heeft 1WAN en 3LAN poorten.

So let’s try that first.

Bedankt!

 

Reputatie 7
Badge +4

Priority 0-7

The priority level values range from zero (best effort) to seven (highest). These values can be used to prioritize different classes of traffic. The VLAN ID tag specifies the VLAN to which the frame belongs. The priority bits define the priority with which the frames are processed.

0 = intenet best effort (maar in principe weinig belang vermits via Deco X90 enkel internet VLAN 10 behandeld wordt )

Deco X90

Op dir toestel zijn er slechts 2 poorten (1*2.5 Gbps en 1*1Gbps) voorhanden

2.5 Gbps als WAN op glasvezel modem 

1 Gbps naar uw eigen intern netwerk (als VLAN 10 enkel voor internet dus geen ondersteuning VLAN 30 voor decoder)

trouwens om tot op heden niet publiek bekende redenen werken de “recente” types van Proximus decoders niet achter eigen router  

vandaar dat verwezen werd naar een door leden van het Fr forum gebruikte oplossing:

glasvezelmodem - managed switch (met VLAN en IGMP ondersteuning) - met eigen router en decoder in parallel aangesloten op deze switch

poort 1 switch tagged aangesloten op de glasvezel modem met ondersteuning van VLAN 10 internet en 30 IPTV (en eventueel 20 VoIP)

poort 2 (VLAN 10) switch non tagged aangesloten op de Deco X90 WAN 2.5 Gbps poort

poort 3 (VLAN 30) switch non tagged aangesloten op de decoder 

de hiervoor vermelde documentatie van uw switch TP Link TL SG2008 zou u in principe moeten toelaten bovenstaande te realiseren (VLAN configuratie hoofdstuk)

bv. via GUI

VLANid 10 name VLAN10 internet poort 1 tagged & poort 2 untagged

VLANid 30 name VLAN30 internet poort 1 tagged & poort 3 untagged

 

P.S.

Inderdaad misschien kan een migratie naar Bbox4 (en VLAN 20 voor internet, VoIP en IPTV) een alternatieve oplossing bieden 

in hoeverre vervolgens de vervanging van Bbox4 door uw DecoX90 én internet én IPTV kan leveren is en blijft evenwel voorlopig nog een open vraag  (misschien kan dan uw switch na uw Deco in plaats van ervoor dan een mogelijke oplossing bieden)

 

Okay dus als ik het goed begrijpt kan ik mijn Deco blijven gebruiken, alles moet gewoon via de switch TL-SG2008 gaan? En als ik de Deco en decoder aansluit de VLAN ID, zal de switch het automatic alles regelen of ik of gij weet het niet zeker?

Want alles van 😫 VLAN ID gaan bepalen in de managed switch ben ik daar zeer onhandig in 😅.

Bedankt!

Dat zal volgens mij ook niet lukken want er komt meer bij kijken dan alleen VLAN’s instellen op je deco of switch!

😮 ooiih

 

Reputatie 7
Badge +4

Alles via uw switch laten gaan moet inderdaad lukken cfr info hierboven en info van het Fr-forum

Uiteraard dient u uw switch in te stellen zoals hierboven beschreven; vermoedelijk zijn er inderdaad nog een aantal andere/bijkomende instellingen nodig (cfr user guide GUI configuration & examples), u gebruikt om te starten best zoveel mogelijk de voorgestelde/aanwezige “default waarden”

Desgevallend kunnen anderen bv. ook op userbase u hierbij helpen (zelf heb ik de betrokken switch niet in huis)

 

Ik vraag mij gewoon alleen af waarom het dan niet werkt met de deco met VLAN10 en VLAN30 ingesteld en het dan wel zou werken met de switch met de zelfde VLANs  ingesteld, enfin alleen proberen kan 100% zekerheid geven.

Reputatie 7
Badge +4

@Martin 

1

switch versus router (probleem decoder met eigen router mogelijk?)

&

2

indien 1 zou mogelijk zijn/verholpen worden, is er in principe een Deco poort tekort poort 1 WAN, poort 2 VLAN 10 internet & poort 3 VLAN 30 decoder die evenwel niet voorhanden is)

Daar zit juist het probleem 1 poort of 4 poorten zoals bij de box speelt geen rol bij routed mode, maw als de box maar 1 poort zou hebben, dan zou zowel internet als iptv werken op die poort en dat werktniet met die deco blijkbaar, daarom blijft het bij mij nog totaal onduidelijk waarom het dan met die managed switch zou werken. Enfin ik begrijp wel de uitleg die op internet te vinden is maar de juiste werking ontbreekt er voor mij, Ik weet niet of je snapt wat ik bedoel?

PS: je zegt het eigenlijk zelf op een poort data van vlan10 en op een andere poort data van vlan30, wat bij bbox niet het geval daar komt op iedere poort zowel de data van vlan10 en ook deze van vlan30 naar buiten en daarom denk ik dat het niet zal werken met deco of managed switch om dezlfde reden.

Nu zie ik pas op userbase dat philippe eigenlijk de zelfde uitleg geeft als wat ik gisteren al en vandaag hier juist gepost heb.

Maar zijn uitleg is wel professioneler :-) 

Hallo iedereen,

Ik bedank jullie allemaal, maar ik heb alle mogelijke opties geprobeerd die jullie me hebben gegeven maar niets het werkte niet (of misschien ben ik zo slecht met netwerken 😅).

Dus ging ik naar mijn eerste opstelling, dat is mijn router is verbonden met de bbox3v+ (via dhcp) en mijn switches zijn verbonden met mijn router (en natuurlijk werkt de decoder v7 nu en die is verbonden met een van mijn switch).

Ik ben erg dankbaar voor de hulp!
Grtjs.

Reputatie 5
Badge +2

@Kofi21 Zou je uw forumprofiel kunnen aanvullen met uw klantennummer zodat we uw lijn kunnen nakijken.

@Michael V dit is reeds gebeurd a.u.b

Bedankt!

Ik heb hier ook even mee gesukkeld (TP-link deco x50).

 

Oude situatie (internet only):

fiber → proximus ONT → internetbox → tp-link deco router mode (dynamic IP)   

 

Omwille van energie- en plaatsbesparing wilde ik de internetbox er tussenuit.

 

Op de Deco heb ik enkel VLAN 20 opgezet, met priority 0. Daarna werkte alles.

 

Waarschuwing, ik had eerste prioriteit 7 gekozen voor de internet VLAN. Mijn download werkte nog wel perfect, maar de upload werd heel traag tot < 1mbit. Het aanpassen van de prioriteit heeft dit verholpen. 

Thanks 👍🏽 😊 

Hallo iedereen,

Ik bedank jullie allemaal, maar ik heb alle mogelijke opties geprobeerd die jullie me hebben gegeven maar niets het werkte niet (of misschien ben ik zo slecht met netwerken 😅).

Dus ging ik naar mijn eerste opstelling, dat is mijn router is verbonden met de bbox3v+ (via dhcp) en mijn switches zijn verbonden met mijn router (en natuurlijk werkt de decoder v7 nu en die is verbonden met een van mijn switch).

Ik ben erg dankbaar voor de hulp!
Grtjs.

Hallo,

 

Ik heb ook heel lang zitten proberen om mijn Deco met PPPoE te laten werken zodat ik mijn Proximus Internet Box ervantussen uit kon halen.

Eerst probeerde ik telkens om de VLAN-ID 10 te gebruiken, maar daar kreeg ik geen internet mee. Bij het lezen zag ik dat er ook een all-in-one VLAN is, nl. 20 en die werkte hier wel.

 

Je kan eens proberen om je VLAN-ID te veranderen naar 20 en priority op 0 te zetten.

Dit heeft bij mij wel geholpen. 

Reputatie 6
Badge +2

Ik denk dat jouw advies aan @Kofi21 toch wat laat komt.

Zijn post is één jaar oud, ik vermoed dat zijn probleem intussen wel opgelost is 😀

Reageer