Beantwoord

4G voor thuis


Wij wonen "te ver van een kastje" waardoor wij een beperkte snelheid met ons Proximus aansluiting hebben (6.1 Mbps volgens Speedtest). Is het mogelijk om een 4G abonnement voor het huis te nemen (zodat het 4G netwerk op onze Wifi wordt aangesloten) en verhoogd dit dan onze snelheid?

icon

Beste antwoord door HadewychT 22 June 2020, 13:19

Bekijk origineel

28 reacties

Reputatie 7
Badge +4

Ik veronderstel dat u xdsl&4G combinatie “Tessares” bedoelt

https://www.tessares.net/

https://nl.forum.proximus.be/jouw-ideeenbus-52/breedbandinternet-in-de-grijze-witte-zones-30-mbps-in-2020-oplossingen-type-xdsl-4g-proximus-versus-kpn-50101

 

Uiteraard kut u ook overwegen om gebruik te maken van bv. Mobilus 5G Unlimited (ook op 4G)

https://www.proximus.be/nl/id_cr_msub/particulieren/mobiel/gsm-abonnementen.html

Hierbij dient u gebruik te maken van uw smartphone via tethering of van een eigen 4G router 

https://www.proximus.be/support/nl/id_sfaqr_mob_hotspot/particulieren/support/internet/internet-onderweg/surfen-met-5g-4g-of-3g/uw-gsm-of-tablet-als-mobiele-hotspot-instellen.html

https://www.coolblue.be/nl/routers/4g-connectiviteit

Oplossingen zoals Orange Flybox 4G internet@home heeft Proximus spijtig genoeg nog niet

Anders moet Proximus aan de achterliggende betrokken dienst laten onderzoeken of de oplossing xdsl&4G (zie >“Tessares” ) eventueel een tijdelijke oplossing in afwachting van nog beter, zoals je zegt aansluiting op een glavezel kast (ROP) of direct glasvezel !

cfr: https://nl.forum.proximus.be/internet-10/traag-internet-in-mijn-straat-50474?postid=653655#post654031

@M_016  Dank voor uw antwoord. De Tessarus-site lijkt volledig ingericht op bedrijven. Is een “Tessarus-oplossing” wel geschikt voor een standaard huishouden? En wanneer wij speciaal een gsm-abonnement afsluiten voor een eventuele 4g-router, moet dat dan gecombineerd worden met het huidige proximus (vast lijn-)abonnement? 

Orange Flybox geeft aan dat de 4G dekking hier zwak is (60-90 mb/s). Is mijn denkwijze dan correct wanneer ik stel dat dit toch nog 10x zo snel is als de huidige snelheid volgens Speedtest (6.1)

@Martin Dank voor uw antwoord. Is er enig zicht op glasvezelaansluiting? Waar kan ik dit opzoeken? Onze buren zijn ook zeer geinteresseerd in een glasvezel oplossingen. Kunnen wij “meehelpen” met het vinden naar een snellere oplossing (maw is Proxiumus flexibel in dit soort situaties)?

Reputatie 7
Badge +4

De Tessarus-site lijkt volledig ingericht op bedrijven. Is een “Tessarus-oplossing” wel geschikt voor een standaard huishouden? En wanneer wij speciaal een gsm-abonnement afsluiten voor een eventuele 4g-router, moet dat dan gecombineerd worden met het huidige proximus (vast lijn-)abonnement? 

Integendeel xdsl&4G “Tessares” is de “standaard oplossing” van KPN Nederland  voor residentiële klanten in de zgn. buitengebieden, Proximus past ze  nog steeds slechts “case by case” toe indien er voldoende 4G dekking is (en “voldoende capaciteit op de 4G antenne in de buurt”

Indien u een Mobilus 5G abo zou nemen hoeft u uiteraard geen vaste (internet)lijn abo meer te nemen 

 

Met een snelheid van 6 MBps bent u waarschijnlijk nog aangewezen op adsl2+; voor vdsl2 (vectorised) dient de straatkast KVD/ROP in uw buurt aangesloten te worden in glasvezel; enkel Proximus medewerkers kunnen u hieromtrent informeren m.b.t. de eventuele plannen hieromtrent op korte of middellange termijn

Ik vrees dat zuivere glasvezeloplossingen in de eerstvolgende jaren voorbehouden zullen blijven tot grote en middelgrote steden, kleinere steden en gemeenten zullen pas later aan bod komen (mogelijks zelfs indien commerciëel interessant vermits er sinds eind 2013 geen universele dienstverplichting meer is voor Proximus en andere)

 

Orange Flybox geeft aan dat de 4G dekking hier zwak is (60-90 mb/s). Is mijn denkwijze dan correct wanneer ik stel dat dit toch nog 10x zo snel is als de huidige snelheid volgens Speedtest (6.1)

Een dekking van 60-90 Mbps wordt normalerwijze als “goed” beschouwd

@VdV1 dat is zeker niet voor bedrijven alleen aangezien het bij particulieren ook al uitgevoerd werd.

Reputatie 6
Badge +3

Jouw denkwijze is correct dat de Flybox maximaal 10x hogere snelheid kan behalen dan je momenteel hebt met jouw ADSL2+ verbinding. Maar dat is ook in ideale omstandigheden. Telenet heeft ook Tadaam (digitale TV+internet) maar de Flybox is nog het beste alternatief. Het is wel belangrijk om rekening te houden met fair use policy anders gaat jouw snelheid drastisch worden verminderd. Bij Unlimited 5G is dit 100 GB zie hier : https://www.proximus.be/dam/jcr:c157230e-e1ea-4420-8cb1-2835bbbfa3ba/cdn/sites/iportal/documents/pdfs/common/Specifieke-Voorwaarden-voor-de-mobiele-abonnementen-Mobilus-5G-Unlimited-en-Bizz-Mobile-5G-International~2020-04-01-07-38-32~cache.pdf en hier: https://www.proximus.be/dam/jcr:93ead084-7550-4739-89ce-e368bd5fcc94/cdn/sites/iportal/documents/pdfs/common/Conditions_internetpolicy_nl~2019-11-04-09-39-28~cache.pdf

bij al de xG’s geldt dit trouwens dat het afhankelijk van de lokale belasting van hun antennes net als voor vdsl lijnen het ook afhangt van de verzwakking van je lijn en van de belasting op hun netwerk zelf,  nu in de periode van covid kon je dit geregeld vaststellen dat de snelheid dikwijls niet meer de zelfde was zoals we vroeger gewoon waren

Reputatie 7
Badge +4

Ik heb net een controle gedaan van je lijn en de mogelijke snelheid. Ik zie dat ik de ADSL kan omzetten naar VDSL2, de snelheid zal hierdoor stijgen naar 12 Mbps ipv 6. Dit blijft relatief laag omdat je inderdaad op 1.4 km van de ROP (grijze straatkast) woont waarop je aangesloten bent. Ik kan dit normaalgezien vanop afstand aanpassen. Laat je even weten wanneer we dat mogen doen, vermits je internet en TV dan even uit vallen (zo’n 5-10min)

De combinatie met 4G zoals Martin uitlegde is voor u niet mogelijk. Je kan wel zoals M_016 voorstelt je GSM als hotspot gebruiken, maar dit heeft wel invloed op het dataverbruik van je GSM. 

@Martin@familievandesype@M_016 Hartelijk dank voor jullie antwoorden. We worden steeds wijzer. Ik zal via jullie links de (snel veranderende-) situaties in de gaten blijven houden. De ontwikkelingen zijn in ieder geval hoopvol. 

De “fair-use policy” is die niet verouderd? Wij gamen en kijken Netflix en doen verder geen bijzondere dingen. Toch hebben wij (modaal gezin) toch tegen de 180Gb download per maand. Is dit overdreven veel?

@HadewychT Uiteraard stel ik het zeer op prijs wanneer u de snelheid gaat verhogen (de 5-10 min. downtijd heb ik er graag voor over). Kunt u aangeven wanneer u het proces heeft voltooid?

Bij voorbaat hartelijk dank voor die interventie.

 

Reputatie 6
Badge +3

Die 150 GB is voor het mobiele abonnement (via 4G mi-fi router) voor een gewoon internet abonnement wordt jouw snelheid verlaagd vanaf > 3 TB. Meer bepaald dit stukje:

 

(*) Maxi / Bizz Maxi onbeperkt: uw snelheid wordt tot 5 Mbps teruggebracht indien uw verbruik 3 TB overschrijdt.

 

Bron: https://www.proximus.be/dam/jcr:93ead084-7550-4739-89ce-e368bd5fcc94/cdn/sites/iportal/documents/pdfs/common/Conditions_internetpolicy_nl~2019-11-04-09-39-28~cache.pdf

@familievandesype Duidelijk en logisch. Het is echter wel spijtig. Hoge snelheden kunnen door technische beperkingen niet via de vaste lijn gehaald worden en “standaard” download limieten zorgen er voor dat de snelheden van 4G beperkt kunnen worden. Door thetering (als hierboven geadviseerd) kan de dowloadlimiet waarschijnlijk “gedeeld” worden. 3TB via vast + 150Gb via 4G. Mochten er grote bestanden gedowload moeten worden kunnen die dan 'snachts ingezet worden (tijd tijdens slaap is geduldig) en wanneer snelheid gewenst is de 4G overdag.

Klopt mijn gedachtengang?

Maar je kunt wel gewoon gratis bijladen dus in feite is het wel onbeperkt :slight_smile:

:smile: En in gevallen niet zo heel erg “unfair” :smile: De 3TB halen wij voorlopig niet.

Reputatie 6
Badge +3

@VdV1 : Correct, maar die 100 GB is enkel maar van toepassing wanneer je een unlimited abonnement hebt. Anders is het afhankelijk van jouw huidige GSM abonnement. Dus je kan perfect via tethering  delen tussen de Wi-fi hotspot die je deelt van jouw mobiel data-abonnement en de limiet van je normale internetverbinding 3 TB dus maximaal 3,1 TB.Sorry ik had een foutje gemaakt in mijn vorige post de limiet is 100 GB voor unlimited en niet 150 GB.

Je moet al enorm je best doen om aan 3TB te geraken. Klopt gewoon gratis volume activeren tot dat je die limiet bereikt.

Nogmaals dank voor jullie antwoorden. :thumbsup::thumbsup:

 

Zelf al moest je nu weten dat je per maand bv meer dan 3TB nodig hebt kun je ze al op voorhand gratis bestellen, ‘k vraag mij af of Prox dan geen limiet zet op hoeveel keer je kunt achtereen gratis bijladen, al ga ik me er wel niet mee bezig houden om dit uit te testen, want ik wil vannacht toch nog wat slapen ook :slight_smile:

Reputatie 5
Badge +2

Ik heb net een controle gedaan van je lijn en de mogelijke snelheid. Ik zie dat ik de ADSL kan omzetten naar VDSL2, de snelheid zal hierdoor stijgen naar 12 Mbps ipv 6. Dit blijft relatief laag omdat je inderdaad op 1.4 km van de ROP (grijze straatkast) woont waarop je aangesloten bent. Ik kan dit normaal gezien vanop afstand aanpassen.

 

@HadewychT Wow, een upgrade van ADSL2+ naar VDSL2 zonder tussenkomst van een technieker (in de ROP)? Wist niet dat dit mogelijk was.

Toch vreemd dat er nu nog altijd klanten zijn met ADSL, hoewel ze op VDSL2 aansluitbaar zijn. Ik dacht dat Proximus zo spoedig mogelijk af wilde van ADSL klanten op de ROPs, zodat ze op deze ROPs 552 kHz vectoring zouden kunnen inschakelen.

Worden dergelijke klanten niet spontaan (of automatisch) door Proximus benaderd voor een overschakeling naar VDSL2?

 

@VdV1  Volgens bovenstaande info zit je dus in “zone 4” : hierbij is de minimum snelheid (basisprofiel) 12/1.5 (12 Mbit/s dwonload / 1.5 Mbit/s upload).

DLM kan jouw lijn nog verder verhogen. Je hebt er dus alle voordeel bij om dit zo spoedig mogelijk te laten doen (ik neem aan dat je al over een B-box3 beschikt).

PS. Van zodra alle ADSL klanten, die op jouw ROP aangesloten zijn, overgaan naar VDSL2, dan wordt op jouw ROP 552 kHz of 1.1 MHz vectoring geactiveerd. Dan wordt jouw basisprofiel (in zone 5) zelfs 20/1.5 :relaxed:

 

Laat ons weten hoe (vlot) de overgang verlopen is?

@philippe_d Ik weet niet of ik je helemaal begrijp (ROP, DLM en MHz vectoring klinkt interessant :joy:

Is het nodig voor “DLM” om dit via Proximus te regelen.

Verder weet ik van buren dat zij ook contact hebben gehad met Proximus om te kijken of er versnelling mogelijk is. Is het beter als wij gezamelijk contact opnemen met Proximus.

Er zijn een hoop vragen bijgekomen. Ik zal in ieder geval het bericht van @HadewychT afwachten.

U ook bedankt voor uw bijdrage!

@VdV1 
ROP
 (Remote Optical Platform) is de glasvezelstraatkast die naast de oude kabelverdeelkast (KVD)

https://nl.wiktionary.org/wiki/kabelverdeelkast#/media/Bestand:Foto_met_links_een_gewone_kabelverdeelkast_en_rechts_een_remote_optical_platform_(ROP).jpg

552 kHz of 1100 KHz (= 1.1MHz)  is de bandbreedte die het VDSL2 signaal krijgt en die bij 552KHz groter is en dus kun je wat hogere snelheden halen voor langere koperlijnen (hoe langer de koperlijn hoe meer verzwakking = kun je minder hoge lijnsnelheden halen)

KHz / MHz  (Hz = hertz) Op een telefoonkabel is de bandbreedte 3.1 KHz →  van 3.0 KHz tot 3.4 KHz 
KHz = 1000 Hz en 1MHz = 1.000.000 Hz  

VDSL2 is een modulatie techniek om het internet en TV signaal te transporteren over koperlijnen. → vergelijkbaar met een lading die je moet vervoeren over zee of via de lucht daar is de modulatietechniek vergelijkbaar aan het transportmiddel dat voor zee (koperlijn) een boot is en voor lucht (glasvezel) een vliegtuig, vandaar ook het verschil in snelheid die kan gehaald worden.

Vectorised wil zeggen dat er een ruisonderdrukkingstechniek  wordt toegepast waardoor weer meer snelheid kan gehaald worden over een koperlijn.

DLM  (Dynamic Line Management) is een volledig automatisch meetsysteem die op geregelde tijdstippen probeert om de lijnsnelheid op je koperlijn te verhogen maar dat is enkel mogelijk als de stabiliteit in orde blijft voor uw lijn maar ook voor andere klanten die van de zelfde distributie kabel afgetakt worden.

zie ook > https://www.edpnet.be/nl/support/bestellen/internet/meer-informatie-over-dsl-technologie/wat-is-dlm-(dynamic-line-management).html

@Martin Wow, dat is een hoop verrijkende informatie. Super bedankt.

Als aangegeven zal ik de reactie van @HadewychT afwachten en daarna contact zoeken met Proximus om te kijken of en hoe ik DLM kan activeren bij ons in de buurt.

Al met al een zeer nuttige conversatie zo.

@VdV1 Normaal staat de DLM altijd actief op een VDSL lijn dus je moet inderdaad afwachten op het antwoord of je nu op VDSL overschakelt wordt.

Er is een methode (bellen naar een bepaald telefoonnummer) om de DLM te triggeren maar dit is nu zeker niet aan de orde.

Ik heb net een controle gedaan van je lijn en de mogelijke snelheid. Ik zie dat ik de ADSL kan omzetten naar VDSL2, de snelheid zal hierdoor stijgen naar 12 Mbps ipv 6. Dit blijft relatief laag omdat je inderdaad op 1.4 km van de ROP (grijze straatkast) woont waarop je aangesloten bent. Ik kan dit normaalgezien vanop afstand aanpassen. Laat je even weten wanneer we dat mogen doen, vermits je internet en TV dan even uit vallen (zo’n 5-10min)

De combinatie met 4G zoals Martin uitlegde is voor u niet mogelijk. Je kan wel zoals M_016 voorstelt je GSM als hotspot gebruiken, maar dit heeft wel invloed op het dataverbruik van je GSM. 

@HadewychT Graag zouden wij gebruik maken van uw aanbod. Moeten wij hier nog iets voor doen?

Zelf moet je niks doen dit wordt verder door proximus afgehandeld.

Nu is de vraag natuurlijk of dit reeds doorgegeven werd aan de bevoegde dienst ter uitvoering,
maar deze info zou iemand van @Pro⌘imus zelf je kunnen geven,
alleen is het afwachten tot iemand hier van hen de draad terug opneemt.

Reputatie 5
Badge +2

Als aangegeven zal ik de reactie van @HadewychT afwachten en daarna contact zoeken met Proximus om te kijken of en hoe ik DLM kan activeren bij ons in de buurt.

 

@VdV1

DLM is niet iets dat je moet activeren, maar een automatisch proces.

Van zodra je op VDSL2 overgezet wordt, krijg je het basisprofiel dat overeenstemt met jouw zone (afhankelijk van de verzwakking op jouw koperpaar, met andere woorden van de afstand tot de ROP).

Dan zal DLM gedurende enkele weken jouw lijn monitoren, en indien technisch mogelijk, jouw snelheid verhogen. Dat gebeurt allemaal automatisch.

Het is inderdaad nu in eerste instantie gewoon afwachten tot Pro⌘ je op VDSL2 zet.

Reageer