Zendervolgorde: is een taalkeuze bieden zo moeilijk?


De zendervolgorde hangt af van de regio waar je woont. Is het zo moeilijk om gewoon een taalkeuze te bieden (Nl, Fr) die je zendervolgorde ofwel op de Vlaamse of Waalse wijze plaatst? Alle websites, apps, software, gsm’s, ... in de hele wereld bieden een taalkeuze. Belgische tv-providers kunnen dat blijkbaar niet. Of is er nog geen enkele slimmerik bij Proximus op dat eenvoudige idee gekomen?
Ik woon als vlaming in wallonië. Zo zijn er velen. En er zijn ook vele walen die in vlaanderen wonen. Redeneren vanuit de klant ipv volgens de typisch belgische communautaire logica zou een klantgerichte tv-provider een concurrentieel voordeel opleveren.

This topic has been closed for comments

12 reacties

Louter ter info: Proximus medewerkers komen pas maandag terug langs op het forum.
Dan kunnen ze dergelijke suggesties overmaken aan de bevoegde diensten/specialisten.
Reputatie 7
Badge +2
De zendervolgorde hangt af van de regio waar je woont. Is het zo moeilijk om gewoon een taalkeuze te bieden (Nl, Fr) die je zendervolgorde ofwel op de Vlaamse of Waalse wijze plaatst? Alle websites, apps, software, gsm’s, ... in de hele wereld bieden een taalkeuze. Belgische tv-providers kunnen dat blijkbaar niet. Of is er nog geen enkele slimmerik bij Proximus op dat eenvoudige idee gekomen?
Ik woon als vlaming in wallonië. Zo zijn er velen. En er zijn ook vele walen die in vlaanderen wonen. Redeneren vanuit de klant ipv volgens de typisch belgische communautaire logica zou een klantgerichte tv-provider een concurrentieel voordeel opleveren.


PX kan dat wel, want voor de update functioneerde de standaard volgorde volgens de taalkeuze van de decoder.

NL - standaardvolgorde met eerst de Nederlandstalige zenders die in je regio beschikbaar zijn
FR - standaardvologorde met eerst de Franstalige zenders die in je regio beschikbaar zijn

De hele drogreden om de zenders logisch in te delen is compleet uit de lucht gegrepen. En als dat dan al de bedoeling was, dan heeft degene die de volgorde heeft opgesteld nog nooit naar de inhoud van sommige zenders gekeken.

https://www.proximus.be/dam/jcr:51b3582b-8404-4bb2-a248-0052a8c4d87b/cdn/sites/support/en/pdf/tv-channels-bxl-wal-nl~2019-06-13-09-01-43~cache.pdf

Mijn lijst voor Brussel:
Uiteraard eerst de Franstalige zenders. Dan bij het onderdeel "Regionaal" staat als eerste Nederlandstalige zender op preselectie 175 Vlaamsparlement.tv en daarna Bruzz. Bruzz is inderdaad de Nederlandstalige regional zender voor het Brusselse Gewest. De zender met de debatten van het Vlaamse Parlement staat daar volgens mij wat verloren bij, want het is niet echt een regionale zender. Want in die logica zijn alle zenders in België dan regionaal.

Vervolgens komen we bij "actualiteit"
Daar beginnen we met CNN. BBC World staat er niet bij. De opsteller van de lijst oordeelt dat dit bij de rubriek "internationaal" hoort. Die laatste rubriek groepeert alle zenders die beginnen met BBC. Ja, begrijpen wie begrijpen kan, maar in Brussel hebben we twee rubrieken "internationaal". Duitse, Spaanse, Italiaanse, de BRF (Duitstalige openbare omroep uit België!), de Franse katholieke zender KTO (waarom die dan niet bij de andere zenders uit Frankrijk bij de lijst Franstalige zenders staat is mij een raadsel), Marokaanse zenders staan daar dan in. Dus eigenlijk is de rubriek "internationaal" in twee opgedeeld: de Britse in één rubriek en al de rest in een andere rubriek. En het wordt mooier: BBC entertainment en BBC first die zich richten op Vlaanderen met Nederlandstalige ondertitels zitten daar ook bij. Waarom het Amerikaanse Fox, dat zich ook richt op Vlaanderen met Nederlandstalige ondertitels dan weer bij de rubriek "entertainment, natuur en cultuur" staat en is niet duidelijk. Of waarom BBC entertainment en BBC first niet bij "entertainment, natuur en cultuur" staan ook niet. Want je de naam "BBC entertainment" is niet duidelijk genoeg...We hebben trouwens ook recht op twee rubrieken "muziek". Een reeks die start met 140 en eentje die start bij 390. Maar dat heb je in de andere regio's natuurlijk ook. Alleen de samenstelling verschilt. En er zijn er ook twee voor "sport". Nu zou je denken: dat komt omdat er een lijstje is met Franstalige zenders en Nederlandstalige zenders. Dat zou nog logisch kunnen zijn, maar er zitten nl. ook Engelse zenders in het Franstalige lijstje in Wallonië en Brussel en in het Nederlandstalige lijstje in Vlaanderen ook. En ja, in het zogenaamde Vlaamse lijstje met muziekzenders zit ook nog de Franstalige zender "Melody". Want ja, mocht je nu in Vlaanderen het de Family optie in het Frans nemen, dan is het heel logisch dat die "Melody" niet bij de andere muziekzenders in het Frans staat zoals RFM, Stringray HITS FR 😂 🤣 😂

Ze hebben er eigenlijk een groot potje van gemaakt. De nieuwe standaardlijsten zijn absoluut niet logischer dan de voorheen. Men had ook de standaardlijsten niet hoeven te wijzigen om voorrang te geven aan de HD zenders. Want wanneer een zender in HD werd toegevoegd, kreeg de SD zender een nieuw nummer en de HD zender nam de plaats in van waar de oorspronkelijke SD zender stond.

PX maakte er een potje van. Het potje is nu wel gebroken. Dus mijn raad: herprogrammeer die boel op een correcte manier. Gelijke standaardlijsten afhankelijk van de taal van de decoder zoals vroeger, persoonlijk geprogrammeerde lijsten laten staan zoals de klant ze maakte, bij toevoegen nieuwe zenders op een pre-selectie die de klant al ingenomen heeft, plaatsen op de eerstvolgende vrije plaats. Op die manier heeft iedereen die in de toekomst PX neemt, een logischer standaardlijst die past bij zijn taal en hebben klanten die al een persoonlijke lijst hebben, niets te vrezen.
Reputatie 5
Badge +1
PX maakte er een potje van.
Een zeer gedegen werkstuk dat - behalve voor de teuveu-freak - een betere zaak waardig is 😎
De vlaming in Brussel is weer eens de dupe. ik voel mij hier gewoon een 2de rangs burger in mijn eigen stad.... Hoe kan het dat de vlaamse zenders pas om nr 251 beginnen?!? en dan nog niet te spreken van de app. sinds dat die maanden geleden is geupdate (ik weet zelfs niet meer wanneer) ben ik volledig afgehaakt. daar moet ik scrollen, een scrollen en meestal terug scrollen (!) om nog maar eens nederlandstalige zenders te vinden. Dat is nu toch niet moeilijk vandaag de dag om naargelang je instelling van taal eerst de zenders te laten tonen die bij je taal passen?
Gisteren kreeg ik de optie om in de zon 02 een alternatieve NL of FR zendernummering te kiezen via de decoder. Het protest leek toch te helpen!
bij mii pa enkele dagen geleden ook https://www.proximus.be/brusselhernummering
maar kwam wel te laat aangezien ik de kanalen al manueel hernummerd had ☺️
Reputatie 7
Badge +4
Het is sinds deze week inderdaad mogelijk om de zendervolgorde terug aan te passen naar NL of FR in zone 02. Dit kan je doen door op de groene knop te drukken.

De alternatieve Nederlandstalige lijst: de voornaamste Nederlandstalige zenders als eerste, gevolgd door de voornaamste Franstalige zenders. (vanaf nummer 25)
De alternatieve Franstalige lijst: de voornaamste Franstalige zenders als eerste, gevolgd door de voornaamste Nederlandstalige zenders (vanaf nummer 27)

Als je je vergist van alternatieve lijst, kan je nadien nog altijd zijn keuze veranderen door op de groene knop van je afstandsbediening te drukken.
Als je de standaardvolgorde van je regio terug wenst, druk je op Menu > Instellingen > Zenders hernummeren > Standaard.

Zodra één van de alternatieve lijsten geactiveerd is, is het belangrijk dat je na enkele minuten je decoder opnieuw opstart.

Voor degenen die de tweetalige alternatieve lijst hebben geactiveerd, zijn de KIDS-zenders beschikbaar vanaf nummer 250.

Op volgende blog vind je al de info ook terug, waaronder ook een PDF met de zendervolgorde :
www.proximus.be/brusselhernummering
werkt die methode dan alleen voor de v5-c of ook voor de V5, is mij niet helemaal duidelijk
Reputatie 7
Badge +4
Deze methode is niet afhankelijk van het type decoder. Het zou moeten werken op allemaal.
omdat er op de site pagina staat niet voor oude decoders
Reputatie 7
Badge +4
Dat zal enkel voor v4 decoder zijn. Op de v5-c en v5 werkt het wel.
Bedankt Hadewych,
dan is die twijfel ook al weer van de baan ☺️