Vraag

Public wifi

 • 27 December 2019
 • 30 reacties
 • 1693 Bekeken

Hallo, 

Ik heb een Mobilus M abonnement.

Ik heb de optie geactiveerd public wifi voor 5€ per maand extra .

De vraag is staat daar een limiet op het verbruik van die public wifi? Ik heb geen vast internet van proximus. 

Dat ik geen verassende factuur krijg.

Bedankt. 


30 reacties

Reputatie 6
Badge +2

Zoals ik dat bij Proximus lees gaat het over 5GB : dit staat er, dat zou ongeveer 80 uren surfen zijn. Maar dat zijn vaak reklamepagina’s, niet altijd zeer duidelijk, dus toch best wachten tot iemand van Proximus dit bevestigt.

Mobilus M

5GB

Wat kan ik doen met deze data & apps?

 • Onbeperkt bellen
 • Onbeperkt sms'en
 • 1 onbeperkte favoriete app

Bedankt voor u reactie. 

Dit klopt maar is mijn gewone data dit. 

Ik heb het over de optie die ik geactiveerd heb public wifi. 

Reputatie 6
Badge +2

De vraag  is dan of de 5 euro die je betaalt voor public wifi recht geeft op meer data of enkel op de techniek van het kunnen verbinden via hotspots. Ik zoek al één uur op de site van Proximus en vind het eigenlijk niet. Typisch voor mij of voor Proximus? 

Dit klopt. 

Ik kan ook nergens iets vinden. 

En op dit moment nog geen antwoord van proximus. 

mss ook eens de vraag stellen via chat sessie met iemand van Proximus de chat optie komt te voorschijn nadat je een tijd op deze webpagina staat > klik hier

Reputatie 7
Badge +4

Ik vrees dat u zonder “pack” of “vast internet” met de betrokken optie niet al te veel bent en deze inderdaad beperkt is tot “het genot van hotspot-gebruik”

https://www.proximus.be/nl/id_cr_wifispots/particulieren/mobilus/mobiel-en-roaming-opties/smart-wi-fi.html

Elk gsm-abonnement in Pack beschikt over een eigen volume voor Public Wi-Fi. Gebruik je het volume gelinkt aan je internetabonnement? Dan wordt dit afgetrokken van je maandelijkse internetverbruik (vaste lijn). In geval van overschrijding wordt de verbinding niet verbroken, maar verlaagt Proximus de snelheid naar 128 Kbps.

Bedankt voor de reactie. 

Dus heb inderdaad geen vast internet. 

Dus kan een mogelijk dure aanrekening worden. 

Het is wel zo dat de informatie op die site niet duidelijk zal zijn voor iedereen want als je dit leest 

Heb je enkel een gsm-abonnement bij Proximus en wil je toch genieten van de Public Wi-Fi ervaring? Geen probleem, neem Public Wi-Fi als optie op je gsm-abonnement.

Dan geeft dit wel de indruk dat je zult kunnen gebruik maken van public wifi als optie op je gsm-abonnement
Aangezien wifi geen mobiel data verbruikt geeft dit dus voor iemand die niet thuis is in deze materie de indruk dat er dan gratis van public wifi hotspots kan gebruikt worden,  daarom begrijp ik de vraag, hoeveel vast internet data er dan inbegrepen is in die 5 euro.
Zoiets zou toch duidelijker moeten aangegeven worden op de site van Proximus en het zou dan zelf niet mogelijk mogen zijn van dit af te sluiten/bestellen als er geen internet abo hebt. 

Martin, 

Dit klopt volledig wat je schrijft. 

De vraag is inderdaad hoeveel vast internet heb je voor die 5€. 

Ik heb de vraag aan proximus gesteld maar nog geen antwoord gekregen. 

Het is zeer onduidelijk en tot nu toe geen perfecte uitleg of omschrijving gevonden. 

Het zal natuurlijk wel kloppen wat M_016 gezegd heeft dat je een “pack” of “vast internet” zult moeten hebben, maar zoals je zegt het zou ergens duidelijk moeten vermeld staan zodat er geen twijfel mogelijk is.

PS: Nu zal er niemand meer reageren van Proximus want in het weekend komen die hier niet op het forum langs, pas maandag komen ze hier terug.

Reputatie 6
Badge +3

Ik heb nog even de bijzondere voorwaarden teruggevonden voor Wi-Fi hotspots toen er nog sprake was van FON: https://www.proximus.be/dam/jcr:b572a2ae-8159-4629-be6e-0f46f58ecf45/cdn/sites/iportal/documents/pdfs/common/GTC_Fon_nl~2017-05-31-17-02-47~cache.pdf Daar wordt bij overschrijding van abonnement gewoon een verlaging van de internetsnelheid vermeld: https://www.proximus.be/dam/jcr:6fc57d05-74d1-44ee-a160-bd395ed70268/cdn/sites/iportal/documents/pdfs/common/from20191101/Bijzondere-voorwaarden-Internet---NL~2019-08-26-10-29-13~cache.pdf (punt 4.1) en ook hier: https://www.proximus.be/support/nl/id_sfaqr_hot_fon_vs_auto_fon/particulieren/support/internet/internet-onderweg/surfen-op-een-hotspot/wat-is-een-public-wi-fi-hotspot.html Hier staat ook hoe dat je een overzicht kan krijgen van je verbruik:  https://www.proximus.be/support/nl/id_sfaqr_usage_check_online/particulieren/support/myproximus-en-facturen/kosten-controleren/verbruik-opvolgen/uw-verbruik-raadplegen.html

Maar kun je  dan daar dan ergens duidelijk in terug vinden dat je geen gebruik kunt maken van public wifi als je alleen  een Mobilus M abonnement en de public wifi voor 5€ per maand extra neemt
of anders kun je daar ergens vinden dat je dan een bepaald volume Internet data ter beschikking krijgt voor public wifi en hoeveel, want dat is uiteindelijk de vraag/probleemstelling van TS  .

Reputatie 6
Badge +3

@Martin: Neen dat wordt niet vernoemd. De algemene en bijzondere voorwaarden zijn bindend tussen Proximus en de klant. In die voorwaarden wordt er enkel maar gesproken van een vermindering in snelheid bij het overschrijden van het abonnement.  (uitgezonderd natuurlijk roaming met mobiele data gegevens, daar betaal je wel extra voor). Jammer genoeg wordt er enkel maar over maximale downloadlimieten gesproken voor internet in packs zie hier: https://www.proximus.be/dms/cdn/sites/iportal/documents/pdfs/common/Conditions_internetpolicy_nl.pdf?v1=shorturl&v6=downloadpolicy (daar spreken ze over 3 TB) Hier wordt dit nog eens herhaald (klik op algemene voorwaarden) : ​Algemene voorwaarden

Toegang tot Public Wi-Fi

 • Met Proximus internet geniet je ook onderweg gratis van een optimale ervaring dankzij Public Wi-Fi. Per gsm-abonnement in je Pack krijg je een extra toegang. Public Wi-Fi activeren op je tablet of smartphone kan via de MyProximus-app.
 • Elk gsm-abonnement in Pack beschikt over een eigen volume voor Public Wi-Fi. Gebruik je het volume gelinkt aan je internetabonnement? Dan wordt dit afgetrokken van je maandelijkse internetverbruik (vaste lijn). In geval van overschrijding wordt de verbinding niet verbroken, maar verlaagt Proximus de snelheid naar 128 Kbps.
 • Geen gratis toegang tot Public Wi-Fi? Dan kun je Public Wi-Fi als optie nemen voor € 5/maand.
Reputatie 6
Badge +2

Het is een beetje zoals bij de bank hé. Je koopt een bankkaart en daarmee geraak je binnen in een bankkantoor. Kun je dan geld opvragen? Ja, als je genoeg geld hebt op uw rekening.

Hier koop je toegang tot Public Wifi, maar je moet wel over data beschikken of bijbetalen als je wil surfen. 

Het is eigenlijk spijtig dat Proximus (toch nog altijd een beetje een overheidsbedrijf) zijn teksten niet overduidelijk maakt, maar dat is altijd met bijbedoelingen. Maar juridisch klopt het wel uiteraard. 

Nu kun je een besteliing ook altijd opzeggen ook bij Proximus binnen de ….. dagen. Ik denk 7, maar ben niet zeker. Het gaat over een aankoop via internet, niet in een winkel, dat is verschillend qua wetgeving. 

Ja daar had ik inderdaad voor gevreesd dat het niet zwart op wit zou beschreven staan maar natuurlijk uit alles wat we al van vroeger wisten en kun je er wel uit afleiden dat de voorwaarde is (wat M_016 ook gesuggereerd heeft) minimum:

 • gsm abo in pack  (met internet in het pack veronderstel ik toch)
 • of
 •  internet abo hebben

Dus allemaal heel duidelijk kun je het niet noemen alleen kun je het eruit concluderen.

Bedankt voor de reactie. 

Ik heb alles eens gelezen en ook de links die jullie gepost hebben. 

Nu persoonlijk ken ik daar niet zo veel van, het is eigenlijk het abonnement van mijn zoon.

Heb nu eens het verbruik bekeken zoals hier omschreven staat. Hij heeft al 8gb aan public wifi gebruikt. Het staat in het rood nu het verbruik en als ik kijk naar hoeveel het verbruik me zou kosten op dit moment staat er 0€.

Meer kan ik niet zien in het verbruik en ook geen enkele info. 

Er zijn via de helpdesk twee antwoorden gekomen van proximus. 

Antwoord 1, deze data is onbeperkt alleen is de snelheid minder. 

Antwoord 2, je hebt maar 500mb.

Dus weten ze het zelf? 

Ik ga zijn wifi uitschakelen momenteel, want de jeugd en data. Of mogelijk heb ik een bom van een factuur. 

Ik bekijk om langs te gaan bij proximus om zo eventueel een definitief antwoord te krijgen. 

als zij zeggen 500 MB dan slaat dit op data voor vast internet wat los staat van je data voor Mobiel internet dan zou je met de optie public wifi die 500 MB kunnen gebruiken eventueel, maar ik zou gewoon het antwoord eens afwachten van iemand van het forum team hier als ze maandag langskomen zodat je tenminste een officieel antwoord krijgt en zij kunnen dit aan de bevoegde personen/specialisten vragen voor alle zekerheid.

Reputatie 7
Badge +4

Misschien best de reactie van Px-medewerkers volgende week op dit publieke forum afwachten (met ondersteuning 2e lijn backend gezien de uiteenlopende adviezen Px 1e lijn?)

Mijn opinie: tenzij Px mij zou tegenspreken:

Mobilus M → Mobilus M Full Control (biedt de mogelijkheid bij bereiken limiet van tijdelijke aanvulling op basis van Pay&Go+ bel/datakrediet)

https://www.proximus.be/nl/id_cr_mobile_faq/particulieren/mobilus/gsm-abonnementen/gsm-abonnementen-veelgestelde-vragen.html

Ik vermoed dat dit P&G belkrediet zelfs kan omgezet worden in data op basis van “inruilen belkrediet”

https://www.proximus.be/nl/id_cr_prepaid_cards/particulieren/mobilus/prepaidkaarten.html

Evenwel te bevestigen door Px-medewerkers

Succes

Pay & go kun je inderdaad belkrediet omzetten naar mobiel data maar ik begrijp niet goed waar je naartoe wilt (meer een alternatief) want het gaat er hem volgens mij om bij TS van wifi te kunnen gebruiken eventueel met het idee door de optie public wifi er bij te nemen.

Of ik stel de vraag anders, kun je (of iemand) met 100% zeggen dat TS met
- . enkel een Mobilius M abo
-. en voor een bijkomende optie Public wifi bijbetaald,

of hij dan voor public wifi hotspots, Internet data ter beschikking heeft 
en met de bijkomede vraag in dit geval, voor hoeveel MB /Maand kan hij opgebruiken aan wifi-data
bij deze combinatie? 

Reputatie 6
Badge +3

Indien je een internet abonnement een vereiste is dan gaat Proximus dit niet als een extra optie aanbieden bij enkel een mobiel data abonnement.Het meest logische is dat de fair internet usage policy dan van tel is, aangezien het gaat over hotspot data, dus geen mobiele data.

Dat is inderdaad de logica zelf maar dan zou het ook niet mogen kunnen of mogelijk zijn  dat je deze optie kunt aanschaffen activeren als je alleen een GSM abo hebt en niet kan gebruik maken van Public wifi.

En als dit zo is dan is er geen vuiltje aan de lucht alleen wat onduidelijk als je niet wat bekend bent mat ddeze materie.

Reputatie 6
Badge +2

 

Ik ga zijn wifi uitschakelen momenteel, want de jeugd en data. Of mogelijk heb ik een bom van een factuur. 

Die gasten van nu zijn wel bedreven in het terug inschakelen van Wifi hé.  !

Ik zie dat met mijn kleindochters : zet ze voor gelijk welke computer (windows, apple, linux) : ze geraken er wel aan uit hoor. En het wachtwoord weten ze wel staan. En dan zie ik mijn verbruik  stijgen : you tube is daar bvb voor gekend. Maar ik heb wel 3 TB (dat wordt soms onbeperkt genoemd), ze  blijven uiteraard zeer welkom. Maar als ze een nieuwe iphone willen moeten ze wel eerst sparen van hun ouders. Er is er al eentje overtuigd dat het met 150 euro ook kan, maar een iphone is bekender en misschien beter en alle vrienden hebben hem, maar kost ongeveer 700 euro. 

Ik heb nog wat verder gezocht en dan lijkt uw gekozen formule  misschien toch niet de beste indien men veel op sociale media zit. Het hangt er een beetje van af wat hij meestal doet hé.  Ik zou eens kijken naar de epic abonnementen. Of bij scarlet, ja ik weet het dat is volgens sommigen proximus van den aldi. 

 

 

 

Reputatie 6
Badge +3

@Martin : Ik wou gewoon zeggen Public Wi-Fi mogelijk is enkel met een mobiel data-abonnement. Alle regels en uitzondering zijn verplicht om vermeld te zijn in de algemene of bijzondere voorwaarden,policies (voorwaarden waaraan te houden). Dus het klopt wat dat je zegt, indien onmogelijk dan zou de optie niet aangeboden mogen worden van Public Wi-Fi De enigste beperking die Proximus uitvoert is het beperken van de snelheid van P2P verkeer en bepaalde app’s de snelheid beperken tot 40 Mbps: https://www.proximus.be/dam/jcr:46a7a4f2-cb98-49b9-99bc-92cad844316f/cdn/sites/iportal/documents/pdfs/common/GTC_Internet_traffic_NL~2017-05-31-16-52-20~cache.pdf Ieder bedrijf maakt het ontzettend moeilijk om de info te bekomen, de teksten zijn altijd juridisch. @kurtvk : Je mag ook niet vergeten dat de eerste lijnsupport van Proximus gewoon een callcenter is dat gewoon een script afleest en toegang heeft tot een beperkte databank. Maar het zou niet mogen dat je 2 verschillende antwoorden krijgt.Indien je niet voor onaangename verrassingen wil staan kan je ook FullControl kiezen, dat zijn speciale SIM kaarten waar je geen extra data kan verbruiken buiten uw bundel.

Het is juist mobiel data die  geld kan kosten als dit mobiel volume dat in gsm abo  zit (in dit geval Mobilus M) opgesoupeerd is. Dus wifi uitzetten is juist wat je zo weinig mogelijk moet doen en zoveel mogelijk via vrije wifi hotspots werken als je in de mogelijkheid bent en mobiel data zoveel mogelijk afzetten, mobiel data staat bij mij altijd uit en alleen op, als ik niet anders kan en er geen wifi in de buurt is. Natuurlijk zorgt een abo full control al voor meer bescherming dat je niet over je inbegrepen mobiel data volume kunt gaan en als je dit zelf wenst eerst moet bijbestellen.

Bij mij staat er in mijn smartphone ook aangevinkt dat updates van het toestel en van de apps alleen via wifi moeten gebeuren.

Reputatie 6
Badge +3

@Martin : Surfen op hotspots is het allerbeste om te doen en zeker Wi-Fi aanlaten zoals je zelf al terecht aanhaalde.Ook controleren dat je downloaden en installeren van updates via mobiele data uitschakelt. Normaal gezien zijn de OTA updates enkel maar via Wi-Fi uit te voeren. Klopt wanneer je mobiele data opgesoupeerd zijn moet je bijbetalen en dit aan 0,10 EUR MB tot maximaal 60 EUR wanneer ter berscherming je geen mobiele data meer kan gebruiken.

Reageer