Telenet en vtm praten niet meer met elkaar - bron Belga/"De Morgen"

  • 27 July 2012
  • 5 reacties
  • 1023 Bekeken

Reputatie 7
Badge +1
Telenet en vtm praten niet meer met elkaar
Bewerkt door: Annelies De Becker − 27/07/12, 05u42 − Bron: belga.be

© photo news. Duco Sickinghe.
Telenet en de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa, moederholding van vtm en 2BE) zitten in een patstelling. De mediagroep eist meer geld en de zenders willen het uitgesteld kijken van de digicorder aan banden leggen. Beide partijen praten niet meer met elkaar. Dat staat vandaag in verschillende Vlaamse kranten.

Telenetbaas Duco Sickinghe is boos omdat de tv-zenders, vooral de VMMa, steeds meer geld willen krijgen om hun signaal op de kabel te zetten. En boos omdat ze via het Vlaams parlement de digicorder aan banden willen leggen. De zenders beweren dat de opbrengsten onevenredig verdeeld zijn. Sickinghe schuift dat argument van tafel. "Het staat objectief vast dat er in Vlaanderen al hogere nettobetalingen plaatsvinden aan de zenders dan in de rest van Europa. En tegelijk hebben we de laagste kabelprijzen."

Sickinghe wijst erop dat Telenet een contract heeft met de regionale zenders en de VRT. Het contact met vtm viel stil na de "merkwaardige beweging" in het Vlaams parlement om elektronische apparatuur aan banden te leggen. De topman van Telenet stelt dat hij geen zin meer heeft om met vtm te praten over een overeenkomst. Een van de gevolgen is dat er op Yelo, het online tv-platform van Telenet, geen VMMa-zenders te zien zijn.

"Ondertussen betalen wij vtm nog steeds uit volgens het vorige - afgelopen - contract. Wij sturen nog steeds miljoenen naar hen op. Ik zou graag hebben dat ze eens bekendmaken hoeveel zij sinds 2005 al van ons gekregen hebben. Dan kan iedereen oordelen over hun zielige situatie", aldus Sickinghe.





5 reacties

Reputatie 7
Badge +1
Die "gelobbyde" vlaamse parlementsleden moeten oppassen dat ze niet teveel meestappen in commerciële belangen/geschillen. Zou een open doelkans voor NV-A kunnen zijn, als die het spel niet meespelen natuurlijk. VTM-zender zitten sedert kort ook in TV-Overal, dus niet meer in Yelo. Maar in die systemen kan je toch niet "opnemen" of "doorspoelen" ? enkel opnemen op je decoder, maar zelfs niet afspelen op je PC/tablet/smartphone...
Als je niet meer kunt opnemen, gaat het hele digitale TV-gebeuren voor ons de mist in, want wij kijken voor 80% naar opnames, soms in chase-play. Maar wij zijn natuurlijk sowieso niet interessant voor de reclamewereld...tellen zelfs niet mee in de kijkcijfers.
Badge
Hoe gebeurd dat dan in andere landen,of kennen ze daar zo geen probleem.Zou me hoogst verwonderen.Lig er in ieder geval niet wakker van.
Dit artikel geeft een goed beeld van wat er kan gebeuren als aanbieder en mediagroep niet tot een akkoord komen.
http://money.cnn.com/2012/07/18/technology/directv-viacom/index.htm

In het kort: In de VS eiste Viacom (Nickelodeon, MTV, Comedy Central enz.) meer geld van Direc TV (digitale tv-aanbieder via satteliet) voor haar zenders. Direc TV wou niet ingaan op die eis ("chantage") en Viacom is dan maar gestopt met het doorgeven van de zenders aan Direc TV. Voor Viacom in het bijzonder zou Direc TV 2,85 dollar/klant/maand betalen aan Viacom, dat dit verhoogd wou zien naar minstens 3 dollar en en passant nog een extra zender in het contract wou steken om meer te kunnen vragen.

Blijkbaar zijn ze uiteindelijk toch toch tot een akkoord gekomen (details niet gekend) en ontvangen Direc TV-klanten opnieuwe de Viacom-zenders.
http://online.wsj.com/article/BT-CO-20120720-707072.html

Ik zie noch de VMMa, noch Telenet het zover laten komen dat zenders als vtm niet meer uitgezonden zouden worden op de kabel... In België staan beide partijen wel sterk, want hoeveel abonnees zou Telenet niet verliezen zonder vtm. En vice versa, hoeveel reclame-inkomsten zou vtm verliezen als de zender niet beschikbaar is voor alle Telenet-klanten? En Belgacom zal wel hetzelfde doormaken als Telenet zeker?
Reputatie 7
Badge +1
Gelukkig hebben we nog een volwaardig alternatief met Belgacom en nog wat mogelijkheden via satelliet. Maar het was blijkbaar al een moeilijke onderhandeling om VTM (VMMa) en VT4 op TV-Overal te krijgen. VTM staat daar redelijk zwak omdat ze enkel via kabel uitzenden dacht ik, en vandaar ook hun interesse voor Base, dat tekoop staat (zie andere topic).
Ik vind dit wel een interessante discussie nl. een evenwicht vinden tussen vrije keuze van zenders en het zg. auteursrecht van die zenders; al heb ik altijd al een hekel gehad aan betaalzenders, die je extra laten betalen om naar hun corebusiness = hun reclameboodschappen (waaruit zij reeds hun inkomsten halen) te (moeten) kijken.
Reputatie 6
Badge +1
Bovendien is DANKZIJ TELENET Vlaanderen zowat de enige regio waar je moet betalen om TV programma's on demand te zien (iwatch, cmore, ooit gemist) in alle andere landen is dit in veel gevallen gratis en ook online vb www.programmagemist.nl

In veel andere regios kun ke ook digitale tv kijken via de kabel zonder decoder, in ons land niet. Dus zo geweldig is Telenet nu ook weer niet en ze willen zeker niet teveel gaan betalen omdat ze hun klanten alles aan een lage prijs willen geven, ja hallo zeg, wie gelooft dit nu?

Reageer