Vraag

Favoriete app (WhatsApp) via browser op PC en GSM als hotspot

  • 19 augustus 2017
  • 21 reacties
  • 689 Bekeken

Ik heb WhatsApp als favoriete app ingesteld. Communicatie via die app telt volgens mij niet mee in je DATA-verbruik binnen de EU (Bizz Mobile M). Handig om bv. foto's op te sturen.
Maar... WhatsApp kan men ook via de PC gebruiken (https://web.whatsapp.com/)

Veronderstel dat op de PC via de browser( vb. Firefox) en URL https://web.whatsapp.com/ WhatApp gebruikt wordt (dus niet via de WhatsApp APP op de GSM). Als de PC de DATA-verbinding maakt doordat de GSM als hotspot dient. Is deze trafiek dan ook "gratis" en inbegrepen in het abonnement? Men is dan wel in Firefox bezig, doch doet wel communcatie naar https://web.whatsapp.com/

21 reacties

whatsapp is een applicatie (WhatsApp.exe) die op de laptop geïnstalleerd wordt bv onder windows 10 in de map:
C:\Users\user-name\AppData\Local\WhatsApp\app-0.2.5371
en de laptptop moet wel verbinding kunnen maken (bv over wifi) met je smartphone bv waar de whatsapp app op geïnstalleerd staat.
OK, maar dat zegt niets over de verrekening van het DATA verbruik.
Als ik goed gelezen heb, en Facebook is bv je favoriete app, en Facebook bevat een filmpje die via de browser getoond wordt op een andere site dan die van facebook, dan zitten dit DATA verkeer niet meer bij je favoriete APP Facebook.
Ik heb niet teruggevonden hoe gebruik van Facebook, WhatsApp, Instagram, ... via een Browser verrekend wordt. Is https://www.facebook.com/ via een browser verrekend via je betalende DATA of is dat inbegrepen in je gratis-DATA van favoriete app.
Bv wordt DATAverbruik "blob:https://web.whatsapp.com/123abc123-abcd-1234-accb-84fedf879 " aanzien als browser verbruik, of WhatsApp verbruik?
ik gebruik enkel whatsapp op smartphone en laptop terwijl ik met beide over wifi werk.
en dat is dan ook gewoon wifi dataverbruik van mijn internet abonnement dat er af gaat.
Dus zullen er andere ratten in het vak meer uitleg moeten geven, omtrent je vraag als je op mobiel data zit met whatsapp 😉
Reputatie 6
Badge +2
Wie via Whatsapp telefoneert gaat dat natuurlijk van de mobiele data volume af vandaar het advies om dat zo veel mogelijk te doen via een WIFI netwerk.
Dat klopt als WhatsApp niet je favoriete app is. Maar niet als je WhatsApp als favoriete app geconfigureerd hebt in jou abonnement. Daar zijn de gebruikte MB/GB gratis(zoals te zien op de factuur)
Maar kan er via dan op geen enkele manier omgeleid worden zoals dit bij Facebook het geval is, en het verbruik niet meer binnen de favoriete app valt ?
Martin, Dat is juist de vraag : wat valt erin en wat valt eruit..
Mijn WhatsApp DATA verbruik is gratis (via de WhatsApp android-applicatie)
Doch hoe wordt DATA verrekend als ik WhatsApp niet via de Android-applicatie gebruik, doch via een browser via URL https://web.whatsapp.com/.
Heb je een idee of facebook activiteit dat via een browser en www.facebook.com gedaan wordt, verrekend wordt als Facebook gebruik ?
Inderdaad dacht ik dit hier voor Facebook ook al gelezen te hebben op het forum dat dit het geval kan zijn, maar nu moet ik het nog kunnen terugvinden waar dat ergens staat?
Anders gewoon afwachten tot iemand reageert van proximus of iemand anders die het al voorgehad heeft en het fijne er van weet.
Inderdaad,
iemand van Proximus is volgens mij de enigste die het met zekerheid kan weten.
Reputatie 6
Badge +1
Ook als je WhatsApp op je PC gebruikt, blijft je GSM als connectie naar het net werken.
Het maakt dus geen verschil (denk ik) voor je aanrekening of je op PC of GSM zit.
Ik wist niets af van die gratis 'favoriete app', leuk!
Afhankelijk van je abonnement kan je kiezen uit 1 van de apps waarbij DATA verbruik gratis is (ik dacht WhatsApp, Facebook, Twitter, Snapchat of Instagram)
https://www.proximus.be/support/nl/id_sfaqr_fav_app/particulieren/support/applicaties-apps/favoriete-app/een-app-kiezen/uw-favoriete-app-veranderen.html
ja die maakt inderdaad connectie met je gsm want als je de gsm af zet of zijn wifi communicatie is het gedaan met zingen op je pc/laptop, maar dan nog blijft de vraag als je het via de gsm doet of er niks buiten deze gratis data van je favorite app valt ,bvb hier whatsapp, net zoals dit het geval kan zijn als je Facebook als favorite app gekozen hebt, zoals hier op het forum nog voeger aangehaald werd dat dit gebeurt.
Het zou bv de reden kunnen zijn als je op de site Facebook zit en er daar diensten aangesproken worden die op andere sites draaien, dat dan de verbruikte data niet meer tot je gratis data van Facebook gerekend wordt, zoals sommige filmpjes in de ingebouwde Facebook browser geopend worden.
Ook als je WhatsApp op je PC gebruikt, blijft je GSM als connectie naar het net werken.
Het maakt dus geen verschil (denk ik) voor je aanrekening of je op PC of GSM zit.
Ik wist niets af van die gratis 'favoriete app', leuk!
Reputatie 6
Badge +1


Via Instellingen/Dataverbinding zie je op Android hoeveel MB elke app opsoepeerde op je GSM.
Worden de MB's die je op je PC opgebruikt in WhatsApp in je GSM teller van WhatsApp bijgeteld?
Zo ja, doet prox (allicht) hetzelfde en zijn ze dus gratis als WhatsApp = je fav app.
Hoedanook toont deze lijst je grootste slokop, die je dan als fav app instelt!
Ik behoor echter niet tot de gelukkigen die de optie fav app kado kregen...
Dat van die opgesoepeerde MB ken, ik maar daar de GSM als hotspot gebruitk wordt, zit alles onder "Tethering mobile hotspot"
Dat kan je inderdaad op android en iOS .... dan zou je dit van Facebook ook kunnen zeggen, maar dat is niet altijd het geval zoals uitgelegd in het voorbeeld van op Facebook sommige filmpjes bekijken, gebeurt in een eigen browser maar zonder je dit enigszins opmerkt en komt dit er ook eigenlijk op neer dat je zou via je mobiel toestel zelf browsen naar deze filmpjes site en valt niet meer onder de noemer Facebook fav app zelf.
Dit werd hier trouwens gemeld op het forum.
Nu is en blijft de vraag nog altijd, kan het ook zijn dat er zoiets gebeurt in Whatsapp ook via je mobiel ???

Via Instellingen/Dataverbinding zie je op Android hoeveel MB elke app opsoepeerde op je GSM.
Worden de MB's die je op je PC opgebruikt in WhatsApp in je GSM teller van WhatsApp bijgeteld?
Zo ja, doet prox (allicht) hetzelfde en zijn ze dus gratis als WhatsApp = je fav app.
Hoedanook toont deze lijst je grootste slokop, die je dan als fav app instelt!
Ik behoor echter niet tot de gelukkigen die de optie fav app kado kregen...
Reputatie 6
Badge +3
De vraag is dus: kan proximus tethering detecteren ja of nee.
Mag je bij de toepassing whatsapp de smartphone waarlangs je werkt, ook als je vanuit je laptop werkt, echt als hotspot aanzien worden? Je mag trouwens niet vergeten dat je smartphone verder mag liggen buiten het wifi bereik van je laptop waarop je berichten verstuurt. Je spiegelt eigenlijk laptop's whatsapp naar de smartphone's whatsapp, daarom moet de smartphone data of wifi verbinding hebben.
als je via de smartphone met whatsapp werkt is er in ieder geval geen sprake van hotspot en de data die je verstuurt via de laptop naar je smartphone ivm whatsapp is toch gewoon een wifi data tussen je laptop en smartphone, of zie ik het verkeerd?
Martin & Frank,
ik denk dat de vraag is : Hoe weet Proximus of je bv Facebook of WhatsApp gebruikt (dus onafh. van tethering)
Daar bij Facebook sommige filmpjes (die eigenlijk alleen links zijn naar bv youtube of ander URL) niet meetellen als facebook gebruik, denk ik dat Proximus kijkt naar de URL waar je naar toe gaat, en niet kijkt via welk programma je naar die URL gaat.
Als dat klopt dat is "gewoon facebook" gebruik zonder externe links voor proximus hetzelfde als je de FacebookAPP gebruikt of de browser met URL https:/www.facebook.com .
En als dat klopt dan zou WhatsApp gebruik vanuit je PC (https://web.whatsapp.com/) , met gebruikmakend van je GSM als hotspot, ook als WhatApps gezien worden en niet als browser, hotspot of tethering. Ook voor bv de foto's die via WhatsApp verspreid worden en een URL hebben zoals : "blob:https://web.whatsapp.com/123abc123-abcd-1234-accb-84fedf879 "
je stuurt bij je laptop's whatsapp (web based- of applicatie based-methode) toch gewoon internet data van je laptop over het netwerk uit en dit heeft niks te maken met de fav app maar alles wat je doet vanuit je smartphone's whatsapp valt onder de noemer fav app
Klopt, maar wie weet gebruikt Proximus ook meta-data om te beslissen welke soort trafiek het is. Als je browst op je PC, weet de website naar waar je gaat met welke browser je dit doet (alsook zoveel meer info over je computer). Misschien dat op Android een App deze soort van informatie ook doorgeeft. En in dat geval weet Proximus perfect of iets via de WhatsApp-APP of via een ander weg opgestuurd wordt.
Het algoritme zou dus kunnen zijn " Als de applicatie in de metadata WhatsApp is en bovendien is de URL bevat whatsapp.com, dan beschouwen als WhatsApp trafiek, en anders als internet-trafiek".
Ik vrees dus dat ik Proximus zelf de vraag moet stellen.
Inderdaad daarom dat alles wat je doet vanop de laptop ivm whatsapp valt onder gewoon internet data verbruik die van je internetvolume afgaat en wat je doet op je smartphone ivm met whatsapp valt onder mobiel data volume (fav app )
behalve natuurlijk als je met uw smartphone met wifi netwerk werkt ipv het mobiel netwerk.
Hopelijk kan proximus een duidelijk antwoord geven, zodat we 100 % zeker zijn.

Reageer