Zijn jouw wachtwoorden veilig? Doe de check

  • 26 June 2023
  • 0 reacties
  • 96 Bekeken
Zijn jouw wachtwoorden veilig? Doe de check
Reputatie 7
Badge +4

Weet jij of jouw wachtwoorden nog veilig zijn? Misschien ben je al ooit het slachtoffer geworden van phishing, fraude of hacking? Dan is het een goed idee om al je wachtwoorden te veranderen naar zeer veilige opties. Wij leggen je graag uit hoe je dat doet.

 

Wat is een sterk wachtwoord?

Een goed wachtwoord mag uiteraard niet voor de hand liggen. “Wachtwoord” of “123456” is veel te simpel en op enkele seconden te hacken. Een sterk wachtwoord, moet daarom aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Het bevat minstens 8 tot 12 tekens
  • Het bevat kleine letters en hoofdletters
  • Het bevat cijfers en symbolen
  • Het bestaat niet uit persoonlijke info zoals jouw naam of die van je huisdier, je geboortedatum of je adres. Die info is namelijk zeer makkelijk te achterhalen, zeker met behulp van jouw sociale media.

Hergebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites of accounts. Zo maak je het hackers immers heel makkelijk als ze eenmaal een van je accounts gekraakt hebben. Zeker voor je mail gebruik je een uniek wachtwoord dat nergens anders voorkomt. Als hackers in je mailaccount terechtkomen, kunnen ze heel wat schade aanrichten. Het is dan zeer makkelijk om op andere sites op “wachtwoord vergeten” te klikken en vanuit jouw mailbox al je wachtwoorden te wijzigen. Zo raak je vervolgens de toegang kwijt tot al die sites en accounts.


Hoe weet ik of mijn wachtwoord sterk is?

Verschillende sites hanteren bovenstaande voorwaarden voor een wachtwoord. Je kan dus niet “jenaam123” ingeven bijvoorbeeld. Daarnaast bestaan er verschillende sites waarop je kan controleren of je wachtwoord sterk genoeg is. Je vult je wachtwoord in en de tool vertelt je meteen hoe veilig het is en hoe je het nog kan verbeteren.


Hoe onthoud ik al die wachtwoorden?

Je kan zowel op je computer als op je smartphone gebruikmaken van een wachtwoordmanager. Die genereert niet alleen sterke wachtwoorden voor al je accounts, maar bewaart ze ook voor je in de cloud. Zowel Google als Apple en Android-toestellen hebben hiervoor een tool. Noteer je wachtwoorden niet op papier of in een digitaal document, want als dat in verkeerde handen valt, maak je het hackers ook makkelijk.

Wil je liever geen abstracte aaneenschakeling van tekens die je niet zelf kan onthouden, dan kan je kiezen voor een wachtwoordzin of een acroniem. Maak bijvoorbeeld een absurde zin als ‘IkneemDETreinvan8u.15!’ of ‘Morgenom7uureetikaardbeientaart!’ en maak daarvan ‘MO7UEIA!’.


Verander je wachtwoorden regelmatig

Je kan niet altijd achterhalen of een van je wachtwoorden al gekraakt is of niet. Daarom is het een heel goed idee je wachtwoorden regelmatig te updaten. Stel bijvoorbeeld een reminder in elke 2 à 3 maanden om je belangrijke wachtwoorden te wijzigen. Kies voor wachtwoorden die voldoende verschillen van voorgaande opties. Dus niet “pastacarbonara22’ naar ‘pastacarbonara23’ veranderen. Vergeet ze dan natuurlijk ook niet op te slaan in je wachtwoordmanager!


Stel tweestapsverificatie in

Bij tweestapsverificatie moet je altijd op twee manieren inloggen. Meestal is dit een combinatie van je wachtwoord, met een code die naar je gsm wordt gestuurd. Dat betekent dat enkel een wachtwoord en een mailadres dus niet langer genoeg is om in te loggen. Zeker bij e-mailaccounts en de belangrijkste social media is dat aan te raden.


0 reacties

Geen reactie

Reageer