Skip to main content

Welke gevaren voor kinderen schuilen op het internet?

  • 5 February 2021
  • 0 reacties
  • 56 Bekeken

Welke gevaren voor kinderen schuilen op het internet?

 

Welke gevaren voor kinderen schuilen op het internet?

Nadat we tips gaven aan jonge ouders over het aanleren van veilig internetgebruik, graven we dieper in de echte gevaren waar je kroost op het web mee geconfronteerd kan worden.

Het is niet allemaal slecht; het Internet is vooral een handig hulpmiddel om informatie, diensten, delen, spelen, kopen, ... en meer te vinden. Maar helaas, ja, we moeten aandachtig blijven en vooral jonge gebruikers helpen zichzelf te beschermen tegen negatieve aspecten zoals:

1. Cyberpesten

Face to face gesprekken ruimen steeds meer plaats voor de virtuele alternatieven, zeker de dag van vandaag. De hoge snelheden van ons internet maken vlotte gesprekken mogelijk. Maar net zoals in de echte wereld, schuilen in online games en sociale netwerken ook mensen die als doel hebben om anderen psychologisch de vernieling in te brengen.

Om spot, onophoudelijke aanvallen of zelfs chantage te voorkomen, is het van belang om kinderen advies te geven over met wie ze online omgaan en wie ze toevoegen aan hun netwerken. In een open internet staat het iedereen vrij om met iedereen een gesprek aan te knopen, maar indien nodig kunnen daar ook beperkingen aan opgelegd worden.


2. Online aanranders

Deze groep is nog gevaarlijker voor kinderen. Seksuele aanranders begeven zich vaak op het internet en aarzelen niet om het vertrouwen van kleintjes te misbruiken en hen aan te moedigen tot een persoonlijke ontmoeting. Ze doen zich voor als een vriend, bieden iets aan of vragen hulp aan goedzakken: alle voorwendsels zijn goed om hun doel te bereiken. Spelletjes voor kinderen zijn een belangrijk doelwit van schimmige figuren, die zich achter een personage kunnen verschuilen om van de onschuld van de zwaksten te profiteren.

Ook hier is een open dialoog met je kinderen het meest effectieve wapen.


3. Phishing

Om een account te maken op verschillende websites (sociale netwerken, games enz.) moet je veelal persoonlijke gegevens opgeven om je te identificeren. Het is daarbij aangeraden om zo beknopt mogelijk te zijn en dus niet te veel prijs te geven, om zo te vermijden dat personen met slechte bedoelingen de informatie tegen je kunnen gebruiken.

Dat is de reden waarom je met je kind best praat over de grenzen. Laat je kind bijvoorbeeld in een privémodus surfen, zodat enkel vertrouwde personen toegang hebben tot wat ze online plaatsen. Waarschuw kinderen daarnaast ook voor de gevolgen van malware. Leer hen op te passen voor al te verleidelijke online aanbiedingen, vreemde links en bestanden van onbekende oorsprong.


4. Ongepaste inhoud

Het internet is een oneindige database, en daar schuilt net de kracht. Het is mogelijk om quasi alles wat je zoekt online te vinden, maar helaas betekent dat ook dat er zaken te vinden zijn die beter uit de buurt van kinderen blijven. Schokkende afbeeldingen, video’s met geweld, pornografie, gevaarlijk gedrag…

Daartegen is goed ouderlijk toezicht essentieel, wil je onaangename verrassingen of zelfs een trauma voorkomen. Aarzel niet om je kind te vertellen over wat achter de hoek schuilt, zonder hen reden te geven om er zelf naar op zoek te gaan natuurlijk.


5. Opletten met plezante foto’s

Privacy hangt vaak aan een zijden draadje online. Met een klik alles verwijderen is helaas onmogelijk, want altijd blijven er wel sporen achter. Daarom is het noodzaak om steeds waakzaam te zijn voor wat je kinderen op sociale netwerken of blogs plaatsen.

Om mogelijke problemen met een toekomstige werkgever of zelfs een partner te vermijden, leren kinderen maar beter om niet hun hele hebben en houden online te zwieren voor hun vrienden. Het net maakt grote afstanden kleiner, maar soms kan het je ook dichterbij raken dan je lief is.


Wil je het internetgebruik van je kind beter beschermen? Kijk dan eens naar Norton Family Premier. Deze optie zit standaard in Norton Security 5 en biedt jouw gezin betere online beveiliging.

Ontdek nu Norton Security 5

0 reacties

Geen reactie

Reageer