Beantwoord

GIGA FIBER

  • 12 September 2023
  • 24 reacties
  • 340 Bekeken

Ik heb momenteel GIGA FIBER 2,5 Gbps/0,5 Gbps

Ik heb alles geprobeerd om mijn snelheid hoger te krijgen, zowel het gebruik van CAT 6A kabels als het gebruik van een nieuwe netwerkadapter die ik heb aangesloten aan mijn moederbord van het merk TP-link TX401. 

 

Voor dat ik mijn netwerkadapter had aangesloten, had ik 900 Mbps downloadsnelheid

Met de nieuwe netwerkadapter haal ik 1,3 Gbps downloadsnelheid. Op welke manier kan ik op z’n minst de 2 Gbps downloadsnelheid bereiken? De kabel dat ik gebruik is maar 3m lang. 

 

 

icon

Beste antwoord door Martin 16 September 2023, 10:00

Bekijk origineel

24 reacties

Reputatie 2
Badge

hoe oud is je pc? welke processor heb je in je pc zitten?

@Muranyi Dit zijn de specificaties die TP-link opgeeft:

TX401 | 10 gigabit PCI Express-netwerkadapter | TP Link België (tp-link.com)

TX401

10 gigabit PCI Express-netwerkadapter

  • 10Gbps-netwerk - gecombineerd met de laatste 10GBase-T-technologie levert TX401 extreme snelheden tot 10 Gbps, dat is 10 keer sneller dan standaard gigabit-adapters. Dit maakt soepele gegevensoverdrachten mogelijk, zowel op het gebied van internettoegang als voor lokale gegevensoverdracht.†
  • Veelzijdige compatibiliteit - door de extreme snelheid en de ultralage latentie is de 10GBase-T achterwaarts compatibel met fast ethernet en gigabit ethernet, waarbij automatisch wordt geschakeld tussen verbindingen met een hogere en lagere snelheid.
  • CAT6A-ethernetkabel - er wordt een CAT6A-ethernetkabel van 1,5 m meegeleverd om de prestaties van TX401 te maximaliseren — met een snelheid tot 10 Gbps, terwijl een standaardkabel slechts een snelheid tot 1 Gbps behaalt.
  • Low-profile en full-height beugels - naast de standaardbeugel, wordt er ook een low-profile beugel geleverd voor een mini tower. Zo vind je een beugel die perfect past op jouw moederbord.
  • Uitgebreide systeemondersteuning - volledig compatibel met Windows 11/10/8.1/8/7, Windows Servers 2019/2016/2012 R2 en Linux voor al je behoeften.‡
Reputatie 2
Badge

ja maar wat zit er in je pc van hardware?

ik wou eigenlijk alleen maar hiermee aangeven dat deze kaart dit in ieder geval aankan.

Reputatie 7
Badge +4

@Muranyi Ik heb je lijnprofiel even nagekeken en dit staat volledig correct om de 2.5Gbps te halen. Het is echter zo dat die snelheid zeer afhankelijk is van je installatie. Je kan de test best doen met je pc (met de kaart die die snelheid aankan) via kabel op je modem aangesloten terwijl er gaan andere apparatuur verbonden is, ook niet via wifi. Zoals Necroslave al aangeeft is het ook belangrijk datde rest van je PC met die snelheid overweg kan. 

Ik heb mijn pc zelf gebouwd , dit zijn mijn specs: 

Processor:    AMD Ryzen 7 3700X 8-Core Processor                3.60 GHz
Geïnstalleerd RAM-geheugen:   32,0 GB
GPU: Geforce ASUS strix 2070 super 

Moederbord: ASUS X570-PRO Prime 

Netwerkadapter: TP link TX401

Normaal kan deze pc het wel aan. Ik gebruik momenteel wel een CAT6 kabel. geen CAT6a ? zou het daar aan liggen ? 

ter info: 

Er wordt zelf meer en meer aangeraden om toekomst gericht te kiezen voor Cat7 al is een Cat6a ook al Ok zoals je kunt zien.

 

Reputatie 2
Badge

@Muranyi Welke modem heb je van Proximus?

@Muranyi 

TBI: 
Bbox 3 v+ kan Mega Fiber 500/500 perfect aan.
Giga fiber is 2,5Gb/500Mb.
Ultra fiber is 8,5Gb/1,5Gb.
Wilt ge ultra of giga fiber, dan moeten zowel de ONT als de bbox vervangen worden.
Bbox wordt dan altijd een internet box+ (niet de gewone internet box).

Reputatie 2
Badge

Klopt wat Martin zegt voor download snelheden van 2.5  of 10 gb heb je de internet box + nodig  van daar mij vraag  welke modem heb je nu?

Reputatie 7
Badge +4

@Martin @Necroslave84 De modem is het juiste model 

@HadewychT Ok, bedankt voor deze info.

@Muranyi

Eigenlijk denk ik dat met een korte CAT6 kabel het ook zou moeten lukken om 10Gbps te halen.

Maar werd er dan geen korte CAT6a kabel meegeleverd? bij de netwerkadapter? zoals bvb ook aangegeven wordt hier→ TP-Link TX401 Gigabit PCI Express Netwerk Adapter netwerkadapter Rood

Reputatie 7
Badge +4

Dus indien Cat6a & geschikt PCIe slot moederbord gebruikt, zou het normaal  toch moeten lukken

ASUS Prime X570-PRO - Kenmerken - Tweakers

TX401(UN)_1.0 Datasheet.pdf (tp-link.com)

Die kabel is te kort om te gebruiken. Maar ik ga eens een Cat6a kabel aanschaffen en laat jullie het nog weten of het is gelukt 

Reputatie 1

@Muranyi 

De netwerkadapter die je hebt is dat ene die een ‘eigen netwerk kaartje heeft’ ?

Ik heb ook Giga fiber en wilde dus ook de volledige snelheden halen en heb me daar ook twee netwerkadapters voor gehaald , eentje voor de Iamc en de windows laptop / Macbook ( USB C aansluiting ).

Eenmaal geinstalleerd werkt dat perfect en haal ik probleemloos de 2,3 Gbps. Mijn opstelling is als volgt : kabel uit de internet box ( de 10 Gbps aansluiting ) rechtstreeks in een 2,5 Gbps switch. Vanuit die switch een rechtstreekse kabel naar de Imac als de laptop.

Om de laptop zijn volledige snelheden te laten behalen moet je wel het volgende nog instellen : Energie beheer op beste prestaties zetten , bij geoptimaliseerd of bij besparing haalt je laptop niet de volledige snelheid. Ook kijk je bij die adapter eigenschappen en die zet je op 2,5 full duplex. Als dat op automatisch blijft staan dan zal die ook de beschikbare snelheden nemen die op dat moment  mogelijk zijn.

Reputatie 5
Badge +2

@Muranyi Zou je ons op de hoogte kunnen houden of de verandering van ethernetkabel het snelheidsprobleem heeft opgelost?

@Michael V Ik heb het geprobeerd, maar helaas 1,5 Gbps is het hoogste wat ik behaal. Er ging een technieker van proximus mij contacteren, maar nog altijd niet gebeurd. 

 

Ze gingen langskomen om het probleem op te lossen. Maar ze hebben niet gebeld om een afspraak vast te leggen. 

 

Ik heb alles geprobeerd langs mijn kant toe. Zowel nieuwe kabels, nieuwe netwerk adapter. Meer kan ik eigenlijk niet doen. Zelfs alle windows updates uitgevoerd, de eigenschappen bekeken van de netwerkinstellingen van mijn netwerkadapter..en noem maar op. 

 

 

@Muranyi 
in afwachting van een antwoord van PX moderator maandag, zou je mss indien mogelijk eens een laptop van een kennis of vriend kunnen rechtstreeks met de bbox verbinden en zo de http://speedtest.net uitvoeren, om vast te kunnen stellen of de oorzaak werkelijk aan de kant van PX zit, enfin ‘t is maar een voorstel hé.

dan moet de laptop ook een netwerkcontroler hebben die 10Gbps aankan en niet zoals bv deze hier:

 

Staat er iets tussen uw pc en de internet box+ ? Een switch? Of is die direct op de 10gbe poort van de internet box+ aangesloten.

Op uw PC, open in windows instellingen, netwerk en internet, geavanceerde netwerkinstellingen, neem uw netwerkadapter en dan aanvullende eigenschappen bekijken. Staat daar dat uw snelheid van verbinding 10/10 (Gbps) is ?

Er staat niks tussen de pc en de internet box + , het is rechtstreeks aangesloten op de 10GB poort. 

 

Hieronder zie je de afbeelding van de netwerkadapter, momenteel heb ik die op auto negotiation staan. 

Maar ik kan die ook op 10GBps FULL duplex zetten. 

Maar het resultaat tussen “auto negotiation” en “10Gbps Full” maakt waarschijnlijk niks uit.

Nog steeds niet opgebeld door een technieker. 

Niemand die enig idee heeft? 

Reputatie 7
Badge +4

@Muranyi Ik zie nog geen afspraak geboekt staan voor u. Ik kan er een boeken, maar dit kan wel een betalende interventie (85€) zijn als de oorzaak toch op uw apparatuur zou liggen. Je mag het hier laten weten als je toch een afspraak wil, of ons telefonisch contacteren op 080022800. 

Reageer