Skip to main content

Vijf manieren om ecologisch verantwoord te internetten

 

Vijf manieren om ecologisch verantwoord te internetten

We staan er niet altijd bij stil, maar onze online activiteiten hebben wel degelijk een bepaalde impact op het milieu, vooral omwille van de energie die we hierdoor verbruiken. Toch kan je met enkele eenvoudige trucjes je digitale voetafdruk wat verkleinen. Hier zijn vijf ideetjes om ecologisch verantwoord te surfen.

1. Verwijder verouderde e-mails

Al onze digitale content wordt ergens ter wereld wel opgeslagen op een of andere server of in een datacentrum. Die constructies zijn extreem energie-intensief: ze hebben elektriciteit nodig om te werken, maar ook energie om te koelen. Ook uw e-mails worden op dergelijke clouds opgeslagen. Wis daarom regelmatig je oudere e-mails en stuur er enkel eentje als dat echt noodzakelijk is en naar de juiste mensen. Vermijd tevens bijlagen die te groot zijn. Denk er ook aan om je uit te schrijven voor nieuwsbrieven die je niet meer interesseren.


2. Gebruik een ecologisch verantwoorde zoekmachine

Enkele alternatieve zoekmachines gebruiken de winst die ze maken om organisaties te steunen die met het milieu begaan zijn. De Duitse zoekmachine Ecosia gebruikt bijvoorbeeld zijn advertentie-inkomsten om over de hele wereld daarmee bomen te planten. Lilo, een Franse zoekmachine, financiert solidariteitsprojecten. Je kan zelf kiezen welk project er moet ondersteund worden.


3. Verwijder inactieve tabbladen

Webpagina’s die in je browser worden geopend, wisselen continu informatie uit met servers. Hou dus in het achterhoofd om niet tien tabbladen open te zetten, terwijl je er maar twee gebruikt. Dit vermindert je datagebruik en energie aanzienlijk. Denk er evenzeer aan op deze manier om applicaties die op de achtergrond van je smartphone of tablet nog aan het draaien zijn te sluiten.


4. Zet je apparaten op stand-by

Om onnodig energieverbruik te voorkomen, kan je jouw apparaten in slaapstand zetten. Of schakel ze gewoon uit indien je ze niet gebruikt. Trek waar nodig zelfs de stekker uit het stopcontact, want heel wat apparaten verbruiken nog elektriciteit als ze op het net blijven aangesloten. Dat is niet enkel goed voor het milieu, het verlaagt ook nog eens je elektriciteitsrekening.


5. Bewaar je apparaten voor een lange(re) periode

De productie van elektronische apparaten heeft aanzienlijke gevolgen voor het milieu. Velel technologische kleinoden worden gemaakt met zeldzame materialen, en het afval wordt zelden gerecycleerd. Het is daarom niet slecht om overconsumptie van digitaal materiaal te voorkomen.

Bewaar daarom je smartphone zolang hij nog werkt of laat je tablet repareren bij een specialist of reparatiecafé. Als je toestel alsnog de geest heeft gegeven, overweeg dan om het te recycleren. Sommige bedrijven spitsen hun activiteiten toe op het redden van componenten uit bepaalde toestellen om het een tweede leven te geven.


Wil je nog een extra steentje bijdragen? Je kan nog steeds uw oude gsm's/smartphones of tablets binnenbrengen in onze Proximus Shop in ruil voor een waardebon. Wij zorgen samen met onze partners voor het hergebruik of de recyclage ervan.

Meer info over deze actie

Je kunt ook kiezen voor een Fairphone! Telefoons die voor mensen en de planeet zorgen!

Ontdek Fairphone

Geen reactie

Reageer