Vraag

BBox 3V+ herstart spontaan


Sinds enkele weken herstart mijn BBox 3V+ zich regelmatig spontaan, waardoor ik enkele minuten zonder internet en televisie val. Dit gebeurt op schijnbaar willekeurige momenten doorheen de dag; midden in een conference call, tijdens tv kijken, … Buiten dit spontaan herstarten werkt alles naar behoren: goede ping, normale snelheid.

Ik heb geen recente aanpassingen gemaakt aan mijn netwerk-infrastructuur of -configuratie, dus er is voor mij geen duidelijke oorzaak. Aangezien er geen logbestanden beschikbaar zijn op de BBox (althans voor klanten), zit ik vast. Heeft iemand een idee waaraan dit kan liggen? Een soft -of hardware-probleem?

 


117 reacties

@fonz dat wat je beschrijft is plots bij zo vele klanten in een korte tijd opeens bij iedereen aan het opduiken dan, er zal toch wel meer aan de hand zijn dat dat denk je ook niet, maar op slechte kontakten controleren kan uiteraard nooit kwaad...

Reputatie 3
Badge

@HadewychT     De oneSSD is inderdaad uitgeschakeld door een technieker van jullie. Deze is nog steeds uitgeschakeld.  We hebben eveneens de voeding vervangen.    
ik wacht gewoon verder af want het kan soms 14 dagen wegblijven en dan komt het weer terug.  Dus de frustratie wanneer het terugkomt...

Reputatie 2

Vandaag opnieuw. Precies een week na de laatste probleem, zelfs de uur klopt. Dit begint een pattern te tonen.

In de logs van een van de Windows toestellen vind ik herhalend een error melding “ERROR 50015 - DHCP CLIENT - Nack is received on the interface”:

https://social.technet.microsoft.com/Forums/ie/en-US/2feb52b2-0fa5-4cab-84f7-b0205b188575/error-50015-dhcp-client-nack-is-received-on-the-interface-0?forum=winserveripamdhcpdns

“If this message keeps repeating then there is a problem either with the computer itself,  the network (i.e. rogue DHCP servers) or with the DHCP server.’

Omdat het is duidelijk dat:

 1. andere mensen met andere computers dit probleem hebben
 2. er is geen rogue DHCP server in mijn huis

Volgt dat er is een probleem de het DCHP server. Is dat van Proximus of van Sagemcom?

 

 

Reputatie 3
Badge

@Pierre Menard   knap research werk !!   Zou hier enige reactie van Proximus op komen?

Volgens mij kan er alleen maar een antwoord komen van Proximus waar je dan wel d echt iets aan hebt en dat is als ze weten waar het probleem zich juist voordoet  en dat zou al heel veel zijn (want dan zou het antwoord al kunnen zijn dat de specialisten aan een oplossing bezig zijn) ,  en dan is het alleen maar afwachten tot het kan op één of ander manier opgelost worden, en eerlijk gezegd het zou mij heel sterk verwonderen als ze nog niet ondertussen zouden weten waar het schoentje wringt, maar het moeilijkste kan wel zijn om daarvoor direct een oplossing aan te kunnen bieden, enfin dat is wat ik er van denk!

Reputatie 2

@Philippe-dieter ik denk dat @Martin gelijk heeft, ik verwacht geen reactie van Proximus.

Het probleem kan ik natuurlijk niet oplossen, maar misschien er zijn ‘work arounds’. Mijn volgende experiment is een vaste IP adres geven aan alle LAN connecties dat ik heb maar in elke toestel zelf (dus niet via de DHCP sectie van de bbox zoals tot nu toe). Ik zal een range gebruiken 192.168.1.151 tot en met 192.168.1.254.  Er was al eigenlijk een suggestie van Proximus aan mij via via: 

 

 “Is het voor de klant mogelijk dat hij even al zijn static IP’s verwijderd [in de bbox]? Hij kan beter een vast IP adres zetten op de laptop/computer zelf, dus DHCP uitschakelen en een vast IP adres configureren. Hij kan daarvoor alle adressen gebruiken boven de 192.168.1.150, want de modem DHCP gebruikt die niet.

Maar ik wou dit eigenlijk niet doen, het is minder praktisch dan een centraal systeem voor de beheersing van vaste IP adresen. Nu ik heb niet veel opties meer!

en address reservation in de bbox zelf gebruiken, dus een vast IP kiezen gerelateerd aan zijn MAC adres zou dit niet even goed zijn, dan moet je in de toestellen niet zelf een vast ip geven? 

Reputatie 2

@Martin In principe, wel. Maar advies van Proximus zelf was NIET address reservation gebruiken., maar vast IP in de toestel zelf.  Ik denk dat ze weten dat de DHCP server in de bbox niet betrouwbaar is.

Ik heb het vandaag gedaan in alle mijn Windows 10-Ethernet machines. We zullen zien. Misschien dit helpt ook voor het andere probleem met Ethernet kabels dat ik heb in een andere thread al gedocumenteerd (kabel uit/in trekken om verbinding te maken met Internet).

 

Voor alle duidelijkheid, voor die toestellen ik maak geen reservatie meer in de bbox.

Ja, mss ook best van het niet te doen want als je ooit bvb om één of andere reden de bbox moet resetten kun je weer alles opnieuw invoeren, aangezien er niks voorzien is om een backup te nemen van de instellingen die in je bbox uitgevoerd hebt.

Reputatie 2

@Martin  Volgende heel belangrijk in de zaak fixed IP adressen. Met de reservatie lijst in de bbox kan je effectief niet IP adressen gebruiken in de reservatie tabel buiten de range dat je kan zelf invullen (minstens in de versie dat ik heb, parameters IPv4 Pool Start/End, error als het nummer niet binnen de range valt). Met andere woorden, je kan niet zeker zijn dat de DHCP server gaat jouw reservatie list respecteren en dit is precies wat we willen vermijden (de ‘work around’ dat ik zocht). Terwijl met de techniek van op de toestel zelf de IP adres vast te zetten dit werkt wel (vandaag bevestigd).

Trouwens, ik kan ook vandaag bevestigen dat de Ethernet probleem is ook opgelost met vaste IP adressen in de adapters van de Windows 10 toestellen. Geen kabel trekken vandaag!!

Bovendien, en ik weel niet waarom, de speedtests zijn plots ook enorm beter. Als deze verbetering heeft ook iets te maken met het ‘lichten’ van de taak van de DHCP server in de bbox...

 

 

@Pierre Menard 

bedankt voor deze info

Reputatie 3
Badge

Ik was al bijna gelukkig dat ik nu 11 dagen geen spontane heropstart had…. maar vanmorgen rustig een film aan het kijken en ja hoor :  modem herstart spontaan.

Als ik nu bekijk wat ik allemaal al heb ondernomen :

 • nieuwe modem en nadien nogeens nieuwe voeding modem
 • verschillende stopcontacten getest
 • OneSSID uitgeschakeld
 • 3 iPhones werken niet meer op wifi maar enkel via 4G
 • Sonos systeem ontkoppeld en niet meer in gebruik
 • nieuwe bekabeling / nieuwe wanddozen / nieuwe splitter
 • vergeefse smeekbeden aan Proximus om een oplossing te zoeken
 • Minimale belasting wifi zodat je de vraag kan stellen waarom je nog wifi hebt
 • Amper 4 toestellen hangen nog aan de modem

Sorry, ik weet het echt niet meer...

 

 

Reputatie 2

Vandaag opnieuw. Weer een week later. En ook geen 5GHz WiFi van bbox op dit moment. Geen antwoord op support telefoon. Toch hallucinant, Proximus. 

Reputatie 3
Badge

Heb 2 weken geleden een aangetekende brief verzonden met de vraag…. bijna een smeekbede om aub een oplossing voor m’n probleem te zoeken.  M’n vraag was bijna letterlijk… dwing me aub niet om naar Telenet over te stappen.    Ik was zooo tevreden maar nu laten ze mij koudweg aan m’n lot over.

Na enkele dagen kreeg ik reactie dat m’n probleem zeer ernstig werd genomen en dat alles in het werk zou worden gesteld om een oplossing te vinden.  Er is inderdaad voor de 4de keer een technieker langsgekomen maar… geen oplossing.  De persoon was zeer vriendelijk en begripvol maar op m’n vraag of one SSID iets kon te maken hebben met het probleem, werd er negatief geantwoord en dat dit bijna onmogelijk zou zijn.  Het is nu inderdaad uitgeschakeld en het probleem blijft.   Ik heb enkel een nieuwe voeding voor de modem gekregen maar dit is dus ook geen oplossing.

Op het rapport de volgende dag via mail stond de melding :  oplossing technisch probleem en aan de klant werd voorgesteld om z”n flex contract te herbekijken.

En ja hoor….   1 dag later een medewerker aan de lijn met de vraag hoe ze m’n contract kunnen aanpassen met eventueel een uitbreiding van….  een GSM abo of een pakket video.

 Ik heb beleefd geantwoord dat het misschien best is om eerst te doen wat moet gedaan worden :  een service leveren waarvoor ik maandelijks betaal.

Ik begrijp het gewoon niet.    Is er iemand die het wel begrijpt of in menselijk taal kan uitleggen wat er aan de hand is….

 

Ik denk dat het eerder zal moeten doorgegeven worden aan 2de lijnsonderhoud want blijven techniekers sturen is blijkbaar toch ook de oplossing niet!?

Reputatie 3
Badge

@Martin   wat is. 2de lijnsonderhoud.    Misschien een domme vraag maar ik ken het niet .   Kan me niet schelen wie met een oplossing komt….  al is het de poetsvrouw.   Vind het ook al wel vergaand dat ik op zoek zou moeten gaan naar wie mijn probleem zou kunnen oplossen.  (en ik bedoel dit niet negatief naar jou toe !!    Ik ben gewoon….  radeloos)

 

 

Reputatie 2

Uiteindelijk ik had iemand aan de lijn. De zoveelste. Weer uitleg. Weer de routine checks, ‘Ik zie niets fout, mijnheer’. En natuurlijk, een technieker (de vierde??) sturen als “oplossing”. Ik heb geweigerd want enough is enough. De man heeft letterlijk de telefoon opgehangen terwijl ik midden in een zin zat.

Ik denk ik was in contact met deze “2de lijnsonderhoud”, ook zonder resultaat. Volgens mij het probleem zit in de bbox zelf en enkel de fabrikant kan dat oplossen. Bij Proximus, vergeet het. Zelfs een dossier opvolgen met ÉÉN expert lukt niet.

Ik ben zo radeloos als Philippe-dieter, en gelooft mij, dat gebeurt niet vaak met mij en technologie.

Meer nu ik ben, vooral, kwaad.

 

Reputatie 7
Badge +4

@Philippe-dieter 

2de lijnsonderhoud = experten/technische backend Proximus (3e lijn leverancier/fabricant)

ik vrees dat wij op dit forum u niet verder zullen kunnen helpen, vermits blijkbaar “alles reeds geprobeerd is”

→ misschien kan Proximus proberen de synchronisatiesnelheid ietwat te verminderen om het fenomeen proberen te ondervangen (wat zegt de Sagemtool bv. m.b.t.de noise margin down/up in dB?)

 

 

Reputatie 2

@M_016 Feit dat bij mij bijna regelmatig elke maandag morgen gebeurt zou geen piste kunnen zijn van iets? Lease time van iets? Iets dat gepland is een keer in de week, b.v. deze synchronisatie?

Reputatie 7
Badge +4

@Pierre Menard 

Indien het fenomeen zich systematisch op/rond eenzelfde tijdstip voordoet is dit mijns inziens een piste die (best) inderdaad door Proximus nader zou moeten bekeken worden (bv. iets wat normaal “automatisch” s’nachts rond 2h zou moeten uitgevoerd worden en per vergissing rond 14h plaatsgrijpt )

Laat ons de reactie van een (technisch georiênteerde) Proximus-medewerker afwachten m.b.t. tot een voorstel aangaande de door u en @Philippe-dieter ondervonden problemen

Succes

Reputatie 3
Badge

@Martin   De boodschap is duidelijk  overgekomen. Ik zal jullie niet verder lastigvallen.  Dit was nog m’n enige uitlaatklep. Sorry.

Reputatie 7
Badge +4

@Philippe-dieter 

dat was noch mijn bedoeling noch deze van @Martin 

ik denk dat u best blijft contact houden met Proximus via dit forum om een oplossing uit de brand te kunnen slepen (of rechtstreeks met een backend contactnr bekomen via een Proximus-medewerker uiteraard)

Het is inderdaad maar iemand van Proximus zelf die de oplossing kan bieden, en dit door een zeer grondig onderzoek van specialisten, tot de oorzaak uiteindelijk gevonden en opgelost wordt. 
En ik begrijp heel goed dat je op den lange duur hierdoor gefrustreerd geraakt, wie niet !

Reputatie 3
Badge

Ik hoop dat jullie begrijpen hoe frustrerend het is om 101 medewerkers van Proximus te moeten “aanhoren” die echt alles gaan doen om je te helpen en dit sinds september!  Aangetekende zending helpt  niet, naar 0800 bellen, tjaaa….     dit was nog de enige manier om een probleem te uiten in de hoop dat iemand van Proximus dit ernstig neemt.  Ik ben communicatie verantwoordelijke bij ….   en 1 van onze regels is:  beter een klant die zaagt, dan een klant die niks zegt maar zonder probleem naar de concurrentie gaat.   Ik blijf in Proximus geloven!

 

Ik ga eerlijkheidshalve toegeven dat het probleem (spontaan heropstarten modem) nu iets beter is, maar wat ik hiervoor moet doen,  is vrij ingrijpend :  Ik heb enkel nog 4 toestellen die via LAN zijn aangesloten. Dus geen toestellen meer via wifi.   Is dit de oplossing?  Nee, maar wel als ik hierdoor niet dagelijks 1 of 2 heropstarts heb, waardoor TV kijken de frustratie van de dag is.

 

 

Reputatie 2

Ik hoop dat jullie begrijpen hoe frustrerend het is om 101 medewerkers van Proximus te moeten “aanhoren” die echt alles gaan doen om je te helpen en dit sinds september!  

 

 

 

Opnieuw, precies mijn ervaring.

Reageer