Digitale factuur helpt het milieu niet

  • 7 July 2023
  • 0 reacties
  • 31 Bekeken

Dit is geen vraag of klacht, ik wil gewoon even mijn gedacht zeggen. Ook al omdat het laatste topic hierover al jaren geleden is.

Wij worden gehersenspoeld door ons op te dringen dat papieren facturen bossen doen verdwijnen

Papier wordt gemaakt uit oud papier (recycleren is goed voor het milieu), uit oud textiel (idem) en van houtpulp en daar wil ik het even over hebben.

Er worden bomen geveld voor de productie van papier maar dat zijn de ‘snelle groeiers’ zoals wilg, spar of populier. Het hout moet ‘zacht’ genoeg zijn om rendabel pulp van te maken. Men zal geen oude eiken of beuken afzagen om papier te produceren. Tropisch hout wordt daar ook niet voor gebruikt.

Veel bossen worden geplant als productiehout. Als het bos duurzaam beheerd wordt, dan zal er op die plek altijd bos blijven bestaan: een aantal bomen worden afgezaagd en maken plaats voor nieuwe bomen. Hout (voor constructie, meubelen, of papier) kan aangekocht worden met bv. het internationale FSC-certificaat dat garandeert dat het bos duurzaam beheerd wordt.

Daarenboven verdienen mensen geld door een bos te planten, iets dat maar begint op te brengen na langere tijd, maar dan kan voortgezet worden door opeenvolgende generaties. Voor grootgrondbezitters (of kleinere eigenaars in bosgroeperingen) kan dat de toekomst van hun familie veilig stellen.
Als het niet meer rendeert om bos te planten zullen zij minder geneigd zijn om bos te planten, of bomen bij te planten zodat er uiteindelijk een seniel bos zal overblijven. Dit is minder waardevol voor het milieu dan een mengeling met oude én jonge bomen.

In België kan kaalslag praktisch alleen nog om infrastructuur, gebouwen en industrie te ‘planten’ . Dus mensen die graag alles volbouwen en dan klagen dat papier slecht is voor het milieu zijn in feite hypocrieten.

Papieren facturen is geen besparing voor bedrijven.

In eerste instantie lijkt dat zo. Maar digitale economie verbruikt ook veel energie en geeft niets in de plaats. Er zijn ook heel wat dure grondstoffen voor nodig: computers, masten, kabels. Hoe meer er digitaal gewerkt wordt, hoe meer energie en grondstoffen er nodig zijn, en hoe meer ruimte er wordt ingenomen.

En dan moet de grootste kost nog komen: mensen die opgelicht worden via e-mail, gehackte computers, rechtszaken, mensen die hun verloren geld gaan terug eisen…

De burger betaalt toch alles en zal nog meer betalen.

Als mensen hun computer kapot gaat, of als ze hun facturen via smartphone afwerken en die wordt gestolen… Dan moet men ten eerste het geld hebben om direct een nieuw toestel aan te kopen en ten tweede moet alles opnieuw ingesteld worden. Zo kan men achterstallige rekeningen krijgen met de bijhorende kosten, of men kan het door een specialist laten afhandelen die nog meer kost.

Stel dat er een oorlog of opstand komt. Gegarandeerd dat het internet dan plat ligt. Plezant om geen facturen meer te krijgen zou je denken. Maar de deurwaarders zullen niet ‘uitgevallen’ zijn.

Tenslotte, als oud papier geen waarde meer heeft om te recycleren, dan zal er in de toekomst geld gevraagd worden om papier op te halen. En er zal dan ook meer gerekend worden voor bv kartonnen verpakkingen.

 


0 reacties

Geen reactie

Reageer